Clarice Stenger zorgt voor razernij: ‘Het is héél kwalijk wat zij zegt’

Clarice Stenger zorgt voor razernij met een uitspraak die ze heeft gedaan in RTL Boulevard. “Ik hoor dat en ik denk: een groot deel?! Wat zég jij?! Dat is echt heel kwalijk wat zij zegt!”

Yvonne Coldeweijer en Clarice Stenger © YouTube, RTL

Het houdt de gemoederen al geruime tijd bezig: de aangifte die tegen Marco Borsato is gedaan van seksueel misbruik van een minderjarige. Het vermeende slachtoffer in kwestie is behoorlijk verdacht gemaakt door Ruud de Wild en dat werd vorige week besproken in de uitzending van RTL Boulevard.

‘Veel aangiftes vals’

Eddy Zoëy vraagt in die uitzending aan deskundige Clarice Stenger: “Er wordt ook af en toe weleens gelogen neem ik aan? Dat gebeurt weleens.”

Clarice, die in het dagelijks leven actief is als strafrechtadvocaat, daarop onomwonden: “Jazeker. Als je het aan de zedenpolitie vraagt, dan zie je dat veel aangiftes uiteindelijk vals blijken te zijn.”

Mediajournalist Mark Koster vindt het kwalijk, zegt hij in de podcast De Juice Show. “Clarice Stenger – en dat is wel heel ernstig – zei eigenlijk: ‘Ja, die aangiftes van die dames… Dat is allemaal maar vaag, dat is niet allemaal goed.’”

‘Wát zeg jij?!’

Co-host Yvonne Coldeweijer vindt het niet kunnen. “Clarice zei, en dat zag ik al toen het op tv kwam… Het ging over het slachtoffer van Marco Borsato. Die heeft natuurlijk aangifte gedaan en die wacht nu op of Marco vervolgd wordt of niet. Toen vroegen ze: ‘Clarice, hoe zit het bij de politie met die aangiftes allemaal? Waarom duurt het zo lang?’”

Ze vervolgt: “En toen zei ze: ‘Nou, zoals de politie wel kan beamen, en als je het vraagt dan zullen ze het ook wel zeggen… Een groot deel van de aangiftes over zedenzaken zijn natuurlijk vals.’ Zo ging het dan. Ik hoor dat en ik denk: een groot deel?! Wat zeg jij?! Dat is echt heel kwalijk wat zij zegt.”

Desinformatie

Zo’n Clarice verspreidt gewoon desinformatie, vindt Yvonne. “Heel veel mensen luisteren dat en denken: wow, heel veel slachtoffers liegen dus. Nee! Weet jij dat er een Amerikaans onderzoek is gedaan en dat maar 5 procent van de aangiftes vals blijkt te zijn?”

De juicekoningin vervolgt: “Wat Clarice misschien bedoelt – tenminste, ik weet niet of ze dat bedoelt, ik mag het hopen – is dat er met een heel groot deel van de aangiftes uiteindelijk niets gebeurt, omdat er geen bewijs is en het he-said she-said is.”

Victim blaming

Het valt Mark wel vaker op dat wangedrag op tv wordt gebagatelliseerd. “Kijk: de familie De Mol en RTL verspreiden toch een beetje de boodschap van: ‘Ja, al die mensen die die bekende mensen maar aanklagen zijn uit op iets.’ Maar het mooie van die zaak-Wijnhoven is, is dat het OM er wél in mee gaat. Dus die Clarice zit in dit geval helemaal fout.”

Yvonne: “Het klinkt een beetje partijdig. Het was een beetje victim blaming. (…) Je mag er gewoon van uitgaan dat wat iemand verklaart of zegt echt is. 95 procent is veel, dus ik ga er meteen van uit dat als iemand de moed heeft om zoiets op te biechten, wat héél veel shit oproept, dat het waar is. Daar ga ik van uit. Dat is mijn uitgangspunt.”

Luuk reageert

Luuk Ikink, de presentator van RTL Boulevard, spreekt van een ‘interessante discussie’. “Moet je de ongemakkelijke statistieken rondom valse aangiften bij zedenzaken nou wel of niet bespreken”, twittert hij.

Hij vervolgt: “Uit onderzoek van Bureau Beke blijkt overigens dat 1 op de 5 vals is. Da’s 20% en niet 5%, zoals in de podcast wordt beweerd. Note: het is een onderzoek uit 2017, maar ik denk dat het uiteindelijk toch meer toevoegt aan het gesprek dan een willekeurig onderzoek uit Amerika. Hele rapport is hier te lezen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Clarice Stenger moet oppassen met dit soort uitspraken?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen