Gerucht in tv-land: ‘Talpa-bitch’ Linde de Jong alsnog ontslagen?

Linde de Jong, de creative director van John de Mol die na de tweede BOOS-docu werd neergezet als ‘Talpa-bitch’, is volgens bronnen in tv-land alsnog ontslagen. Dat meldt Sébas Diekstra.

Sébas Diekstra en Linde de Jong © SBS 6

Tim Hofman kwam vorig jaar zomer met een follow-up over zijn Voice-onthullingen. Hierin zei hij sterke signalen te hebben dat John de Mol in 2019 niet van één, zoals hij zelf beweert, maar van vier (!) gevallen van wangedrag door Jeroen Rietbergen wist. Als dat waar is, is het natuurlijk bizar dat hij Jeroen een tweede kans gaf bij The Voice.

Onder de pet?

Een anonieme medewerker van The Voice stelde in die docu dat de toenmalige leidinggevenden Linde de Jong en Rick Brug met deze vier meldingen naar John zijn gestapt. Er zijn volgens Tim dan ook twee mogelijkheden: óf John liegt over wat hij wist van het wangedrag bij The Voice óf Linde en Rick hebben het wangedrag toch onder de pet gehouden.

Als John écht meent dat hij niet wist van meer gevallen van grensoverschrijdend gedrag, dan moet zijn creative director Linde de Jong natuurlijk worden ontslagen, zei advocaat Sébas Diekstra (die zes Voice-slachtoffers bijstaat, red.) toen. “Maar als zij hem wel heeft geïnformeerd, dan wordt het lastig haar ‘zomaar’ (zonder zak geld) de deur te wijzen.”

En dan zou haar aanblijven een verkapte schuldbekentenis zijn van John, aldus Sébas.

‘Alsnog ontslagen’

Nu, zeven maanden later, gaat volgens Sébas het gerucht dat Linde alsnog is ontslagen: “Binnen medialand gaat het hardnekkige gerucht rond dat ze ontslagen zou zijn bij Talpa. De reden zou zijn dat zij John de Mol niet geïnformeerd heeft over de eerdere meldingen die zij ontving van seksueel wangedrag binnen de productie van The Voice of Holland.”

Juicekoningin Yvonne Coldeweijer heeft dit ook begrepen, zegt ze op haar juicekanaal. “SCOOOOOP. Kennen we deze meid nog uit de BOOS-documentaire over The Voice? Linde de Jong. Volgens een inside spion is Linde afgelopen week door ome John ONTSLAGEN. OMG.”

Handen in het vuur

Het Voice-rapport is vorige week gepubliceerd. In de openbare versie worden geen namen genoemd, maar in de vertrouwelijke versie kennelijk wel. “John is er woest over dat nu blijkt uit het rapport (blijkbaar de uitgebreide versie) dat zij alles heeft geweten en dit bewust niet heeft geïnformeerd. Daaaag Linde”, aldus Yvonne.

John zei in de eerste BOOS-docu dat hij ervan overtuigd was dat er onmiddellijk zou zijn ingegrepen als er melding van wangedrag zou zijn gedaan bij een van zijn loketten. Hij durfde daar beide handen voor in het vuur te steken. Sébas: “Laten we aannemen dat John de Mol dit spreekwoordelijk bedoelde. Anders wordt het wel een heel pijnlijke exercitie.”

John en zijn loketten

Sébas resumeert: “Er waren, voordat in 2019 een kandidate melding maakte van seksueel grensoverschrijdend gedrag door de bandleider, in ieder geval drie vrouwelijke medewerkers die al melding hadden gemaakt van dergelijk gedrag. De vrouwen hebben zich gemeld bij de loketten waar De Mol over spreekt, maar er gebeurde niks.”

Er werd dus ook niet ingegrepen, aldus Sébas. “Dit wordt gelukkig wel door het teleurstellende rapport rond het onderzoek van de producent bevestigd. In een eerste reactie op het onderzoek van producent ITV liet Talpa weten: ‘Voor wij besluiten inhoudelijk te reageren zullen wij dit rapport eerst goed bestuderen.'”

Hopen op reactie

Sébas hoopt dat Talpa daarna met een bevredigende reactie komt. “Het zou goed zijn als Talpa in de uitgebreidere reactie ook ingaat op de rol van de creative director en de zakelijk directeur. Zij waren in ieder geval op de hoogte van de eerdere meldingen, maar hebben de meldsters in de kou laten staan. Dat valt hen aan te rekenen.”

Overigens is Rick Brug momenteel niet werkzaam voor Talpa, maar voor de huidige Voice-producent ITV.

‘Talpa-bitch’

Mocht Linde daadwerkelijk zijn ontslagen, dan kan ze op weinig medelijden rekenen. Ze werd vanwege haar hautaine reactie in de tweede BOOS-docu door vriend en vijand afgeslacht. “Die vrouw wordt als bitch neergezet. Dat zie ik op Twitter”, merkte Heleen van Royen destijds op. Maar ook in de nieuwsmedia ging men los op haar.

Angela de Jong noemde Linde ‘stuitend arrogant’, Jan Dijkgraaf sprak van ‘an arrogant piece of shit‘ en Jordi Versteegden gaf aan dat hij zich als slachtoffer nóóit veilig zou voelen bij haar. Wie het als enige voor haar opnam? Geen verrassing: Johan Derksen. “Deze mevrouw deed het heel keurig en netjes.”

Fragment

Het fragment van de ‘bitchy’ Linde ziet u onderstaand vanaf minuut 20:10:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen