Angela de Jong walgt van ‘Talpa-bitch’ Linde de Jong: ‘Arrogant!’

Angela de Jong heeft zich tijdens het kijken naar de tweede Tim Hofman-docu over het Voice-schandaal enorm geërgerd aan Linde de Jong, de creative director van Talpa. “Stuitend arrogant!”

Angela de Jong en Linde de Jong © NPO

John de Mol beweert dat hij in 2019 wist van slechts één geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag door The Voice of Holland-bandleider Jeroen Rietbergen, maar Tim Hofman toont nu aan dat dat moeilijk te geloven is. Hij heeft een geluidsfragment waarop een Talpa-medewerker toegeeft dat er toen al vier (!) meldingen lagen.

Linde en Rick

Volgens deze Talpa-bron zijn alle vier de meldingen door Linde de Jong en Rick Brug, creative director en toenmalig zakelijk directeur van Talpa, besproken met John de Mol. Dat sluit aan bij de eerste verklaring van Jeroen, waarin hij het had over een tik op de vingers die zijn ‘opdrachtgever’ hem had gegeven over zijn ‘gedrag richting een aantal personen’.

Tim stelt dat er twee scenario’s zijn, namelijk één waarbij John keihard liegt en één waarbij Linde en Rick de drie meldingen van collega’s hebben verzwegen en alleen de vierde melding van een kandidaat hebben doorgegeven. John houdt vol dat hij van slechts één geval wist, dus dan zouden Linde en Rick ernstig gedrag hebben verzwegen.

‘Talpa-bitch’

Met name Linde heeft volgens Tim van de hoed en de rand geweten, omdat ‘meerdere bronnen’ volgens hem zeggen dat ze ‘direct contact’ met haar hebben gehad over Jeroens wangedrag.

Linde geeft in de nieuwe documentaire van Tim heel kort een telefonische reactie, maar daarin reageert ze dermate arrogant (zie onderstaand) dat ze nu volledig wordt neergesabeld op sociale media. “Die vrouw wordt als bitch neergezet. Dat zie ik op Twitter”, zegt Heleen van Royen aan de talkshowtafel van Vandaag Inside.

‘Biezen pakken!’

Angela de Jong ziet maar één optie nu John blijft volhouden dat hij van slechts één geval wist. “Dan lijkt me dat Linde de Jong vandaag nog haar biezen kan pakken. Met een creative director die meldingen over grensoverschrijdend gedrag jarenlang niet serieus neemt en verborgen houdt voor haar baas, wil je als invloedrijk mediabedrijf niet verder, lijkt me.”

Angela vindt de houding van Linde walgelijk. “De stuitend arrogante reactie van Linde de Jong aan Tim Hofman sprak boekdelen”, zegt ze in het AD. “Ik kan alleen maar diep medelijden hebben met alle vrouwen die afgelopen jaren uitgerekend bij háár moesten melden dat ze lastiggevallen waren door Jeroen Rietbergen en consorten.”

‘Bizar arrogant’

Advocaat Sébas Diekstra, die meerdere Voice-slachtoffers bijstaat, is het met Angela eens. “Ik weet van een van mijn cliënten dat ze al voor 2019 meerdere malen melding heeft gedaan van ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Linde de Jong en dat dat allemaal onder tafel is geveegd”, zegt hij tegen RTL Boulevard.

Hij vindt dat de positie van Linde ’totaal onhoudbaar’ is geworden. “De reactie van Linde de Jong vond ik bizar arrogant. Zó stompzinnig dat ik echt denk: jullie hebben echt maling aan de slachtoffers. Zó pijnlijk om te zien dat ze eigenlijk de belangen van slachtoffers totaal verwaarlozen en schijt hebben aan hen.”

Liegende Linde?

Ook Boulevard-ster Rob Goossens gooit Linde voor de bus. “Ja, Linde de Jong, daarvan denk ik nu echt: die liegt”, zegt hij in de showrubriek. En collega Aran Bade: “Ik denk dat dit een bedrijfscultuur laat zien die niet gezond is.”

Telegraaf-journalist Jordi Versteegden: “Juist die arrogante toon van haar viel me wel op, want als dit ook de manier is waarop zij met haar medewerkers is omgegaan destijds achter de schermen bij The Voice, dan zou ik ook zoiets hebben van: ik ga niet naar jou toe want volgens mij valt mijn verhaal niet goed bij jou.”

Mediajournalist Mark Koster walgt van Linde’s opstelling. “Eigen positie eerst. Talpa old skool. Boos worden als je een normale vraag stelt, meteen aangevallen voelen, doen alsof ze beslissen over atoomgeheimen”, twittert hij.

Columnist Jan Dijkgraaf krijgt de kriebels van Linde: “Linde de Jong. An arrogant piece of shit. En een gevaar voor vrouwen op de werkvloer.”

‘Boos om normale vraag’

BNR-presentatrice Talitha Muusse: “Het maakt niet eens uit of wel of niet bewezen is dat John de Mol van meer gevallen wist. Duidelijk is dat de top van Talpa het wist maar niet handelde, totdat het onhoudbaar werd. Ernstig.”

De reden dat Linde en haar collega’s zwijgen? Journalist Ton F. van Dijk: “Wat John de Mol wist én wanneer is in cruciaal: verweeg hij belangrijke feiten dan volgt mogelijk een schadeclaim van ITV, dus er staat veel op het spel.”

Telegraaf-journalist Wilson Boldewijn: “Ik vond BOOS best sterk. Gaat om een cruciale tijdlijn waarmee door de overname van Talpa destijds door ITV opeens grote financiële belangen uit het verleden op het spel staan. Een duivels dilemma. Schoon geweten of een gevulde bankrekening.”

En collega Kitty Herweijer: “Alle antwoorden die nu wél maar vooral níet worden uitgesproken vanuit Talpa, zijn een strategische afweging. Ook voor Linde de Jong en Rick Brug kan er een hoop op het spel staan.”

Marionettenleger

De sterren van John de Mol – Angela spreekt van zijn ‘marionettenleger’ – hebben Tim op de avond vóór de tweede Voice-docu compleet afgekraakt en gisterenavond zijn ze daarmee doorgegaan. “Ik merk dat onze collega’s van SBS 6 bij voorbaat al zo’n reactie hadden van: ach, Tim Hofman, laat het gaan!”, zegt Aran. “Nee, het is heel serieus wat hij doet.”

De sterren van John zijn nu ook de enigen die in de bres springen voor Linde de Jong. “Deze mevrouw deed het heel keurig en netjes”, zegt Mol-woordvoerder Johan Derksen bijvoorbeeld. “Je gaat zo’n belhamel toch niet uitgebreid te woord staan? Kom op zeg! Die is maar met één ding bezig: je bedrijf in diskrediet brengen.”

Fragment

De tweede Voice-docu van Tim is in een halve dag tijd al door meer dan een half miljoen mensen gezien. Het fragment van de ‘bitchy’ Linde ziet u onderstaand vanaf minuut 20:10:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als u deze Linde de Jong aan het woord hoort, zegt dat dan al alles over de bedrijfscultuur bij Talpa?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen