Angela, Yvonne en slachtoffers woest over Voice-rapport: ‘Aftreden!’

De slachtoffers van The Voice of Holland en prominente mediafiguren als Angela de Jong, Fons van Westerloo en Yvonne Coldeweijer zijn woest over de resultaten van het Voice-onderzoek. “Aftreden!”

Voice © RTL, YouTube

Na veertien maanden ligt ‘ie er dan: het ‘onafhankelijke’ rapport over de misstanden van The Voice of Holland, betaald door de producent van het programma, ITV. Er zijn excuses, er wordt toegegeven dat er van alles mis is gegaan, er wordt beloofd steun te blijven bieden aan slachtoffers, maar namen, rugnummers en consequenties? Die blijven uit.

Slachtoffers boos

Er wordt van alle kanten met woede gereageerd. Sébas Diekstra, die als advocaat zes slachtoffers van The Voice bijstaat, is teleurgesteld. “Het valt vooral op dat de waarheid over wie wat wist op welk moment de dichte mist in wordt geduwd. Uiteraard is het wel duidelijk wier belangen daarmee worden gediend”, twittert hij.

De slachtoffers willen dat het verantwoordelijke Nederlandse managementteam van producent ITV aftreedt, zegt Sébas tegen het ANP. “Verschillende hoofdpersonen rondom The Voice, die kennis hadden van meldingen, blijven volledig buiten schot. Voor cliënten is dit onverteerbaar, omdat andere vrouwen een hoop leed bespaard had kunnen blijven.”

Straatje schoonvegen

Yvonne Coldeweijer is verbijsterd. “Waar het onderzoek met name voor diende is om transparantie te bieden over wie er nou precies wat wist en vooral ook op welk moment. Er wordt in het onderzoek alleen maar gesproken over ’twee periodes’ zonder duidelijk te maken om welke jaartallen het hier gaat. Zo maken ze zich er wel erg makkelijk van af.”

Ze hekelt het feit dat details ontbreken. “Waarom wordt dit niet gepubliceerd? Wordt hier geprobeerd om alsnog te verbloemen dat de top van de Voice-producent al jaren van deze misstanden wist? Proberen we hier alsnog zaken onder het tapijt te vegen? Dat noem ik geen gedegen onderzoek. Nu weten we in feite nog steeds niks wat van belang is.”

Prullenbak in

Angela de Jong vindt het rapport overkomen als ‘een kille schadeanalyse voor ITV en Talpa’, schrijft ze in het AD. “Er hebben zich tientallen mogelijke slachtoffers gemeld bij Van Doorne en uiteindelijk is er slechts met vijf gepraat. Vijf! Dat zegt alles over het wantrouwen dat op voorhand aan dit onderzoek kleefde.”

Ze vindt het schandalig dat niet gemeld wordt ‘wie precies wanneer van alles op de hoogte was’. Daarmee worden alle straatjes van de hoogste bazen keurig schoongeveegd. (…) Aan de excuses die in dit rapport aan hen worden aangeboden, hebben deze meiden hoegenaamd niks. Want dit rapport kan linea recta de prullenbak in.”

Nul namen

De bekende tv-regisseur en oud-RTL 4-baas Bert van der Veer vindt het een gotspe, schrijft hij. “Anonimiteit is de vijand van waarheidsvinding. Het rapport van advocatenbureau Van Doorne over The Voice telt 0 namen. Dat is nogal wat.”

Fons van Westerloo, oud-topman van RTL, spreekt in De Telegraaf van ‘een juridische brij aan woorden, waarvan je niet veel wijzer wordt’. “Die wist niks en zus wist ook niks, lees ik. Hadden we het maar geweten, zeggen ze eigenlijk. Maar ze hádden het moeten weten. Je hoort in je organisatie naar beneden te kijken op de werkvloer.”

‘Wij wisten niks!’

Productiehuis ITV benadrukt in een statement heel nadrukkelijk dat het Britse hoofdkantoor van niets wist. “Als de klachten over ongepast gedrag waren doorverwezen naar het ITV management in Londen, zou de reactie anders zijn geweest”, zegt Lisa Perrin van het internationale moederbedrijf.

Formatontwikkelaar Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen in De Telegraaf: “Maar waar het om gaat, is of ITV Nederland en John de Mol op de hoogte waren. Er is een groot financieel belang om te benadrukken dat die meerdere meldingen niet de top hebben bereikt. Dat maakt De Mol namelijk verantwoordelijk.”

John de Mol was tot 2020 verantwoordelijk voor The Voice; hij verkocht zijn productiehuis Talpa Media in 2015 aan ITV. De mediamiljardair heeft nog niet gereageerd op de onderzoeksresultaten.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen