Jinek zorgt voor rel: ‘John de Mol verklapt leugen in Voice-zaak’

Sébas Diekstra, advocaat van vier oud-kandidaten van The Voice of Holland, zorgt voor een relletje met zijn optreden in de talkshow van Eva Jinek. “De producent wist van het wangedrag!”

Rick Brug, John de Mol en Sébas Diekstra © RTL

Sébas Diekstra heeft vorige week opgeroepen tot een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de misstanden bij The Voice. Nu is het onderzoek in handen van Van Doorne, een advocatenkantoor dat is ingehuurd door Voice-producent ITV. En MeToo-slachtoffers hebben daar totaal geen vertrouwen in, vertelt hij in de talkshow Jinek.

Leugen

Het is volgens Sébas evident dat Van Doorne werkt in het belang van ITV. De top van dat tv-bedrijf is echter niet te vertrouwen, aldus de strafpleiter. Hij stelt dat de directie al loog in het eerste persbericht over de Voice-rel. Daarin werd beweerd dat ITV helemaal niets wist van grensoverschrijdend gedrag bij het programma.

Onzin, zegt Sébas. Hij wijst op het interview dat John de Mol gaf in de veelbesproken uitzending van BOOS over het Voice-misbruik. Hierin vertelt John over de kandidate die in 2019 aan de bel trok bij zijn creative producer over ongewenst gedrag door bandleider Jeroen Rietbergen, de toenmalige vriend van Linda de Mol en zwager van John.

Rick Brug

Deze creative producer van The Voice, Linde de Jong, heeft vervolgens een gesprek gehad met de kandidate en haar moeder. “Daarna is Linde direct naar ons zakelijk directeur gelopen en samen zijn ze op diezelfde dag bij mij op kantoor terechtgekomen”, aldus de mediamiljardair destijds.

Die zakelijk directeur is Rick Brug, benoemt John zelf in het interview. Sébas: “Die melding is uiteindelijk begraven. Dat is intern afgehecht. Jeroen Rietbergen heeft een waarschuwing gekregen, maar wat saillant aan die hele situatie is: Rick Brug, dat is de zakelijk directeur geweest, heeft de situatie helemaal scherp gehad, in kaart gehad.”

Alarmballen

Diezelfde Rick zit nu in het management van ITV, aldus Sébas. “En ITV heeft begin januari een persbericht naar buiten gebracht waarin RTL en ITV zeggen van niets te weten. Dus het managementlid van ITV, dat betrokken is geweest bij het begraven van de melding tegen Jeroen Rietbergen, heeft een persbericht naar buiten gebracht dat zij van niets wisten.”

Hij vervolgt: “Nou ja, bij mijn cliënten gingen alle alarmbellen op rood en die willen dus no way meer met ITV spreken. Het vertrouwen in dat advocatenkantoor was al onderkoeld, maar nu ze weten dat een groot deel van de Talpa-directie gewoon in ITV is gekomen en zich bemoeid heeft met een melding die niet serieus is genomen…”

De melding is gebagatelliseerd, aldus Sébas. “Ze hebben misschien richting het slachtoffer gezegd: ‘We gaan ermee aan de slag’, maar op de werkvloer blijkt er helemaal niets te zijn gebeurd.”

‘Klopt niet’

Het is dus logisch dat MeToo-slachtoffers geen vertrouwen hebben in een advocatenkantoor dat voor ITV werkt, aldus Sébas. “Ze zeggen letterlijk van niets te weten. Dat klopt dus feitelijk niet.”

Eva Jinek: “Kan het zijn dat die Rick Brug het niet verteld heeft aan de rest van het management van ITV?”

Sébas: “Of dat management praat niet met elkaar of hij heeft dat persbericht gewoon langs laten gaan en gedacht: ik hou mijn mond en ik kijk wel waar het schip strandt. Het bijzondere is natuurlijk: misschien wist hij nog niet dat John de Mol zijn naam zou noemen.”

Bizar

Het is vreemd dat de media dit niet hebben opgepakt, vindt Sébas. “Het bizarre vinden wij, en wij zijn hier natuurlijk al maanden mee bezig, dat geen enkele journalist, niemand, dit is opgevallen. Er is niemand die heeft gezegd: hoe kan het nou dat er bij ITV een directie zit die toen verantwoordelijk was voor deze situatie?”

In Amerika hadden Rick Brug en de rest van de ITV-top allang op straat gestaan, aldus Sébas. “Dan had het management waarschijnlijk niet meer op deze manier aan het roer gestaan.”

Fragment

Een fragment uit Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen