Wilfred Genee wil Geert Wilders niet in VI: ‘Wel bij Shownieuws’

Wilfred Genee en zijn VI-collega’s hebben besloten om Mark Rutte tóch gewoon te laten komen. Wel willen ze om die reden ook andere politici toelaten. “Maar Geert Wilders? Dat heeft toch geen zin.”

Wilfred Genee en Geert Wilders © SBS, RTL

De dagelijkse SBS 6-hit Vandaag Inside is vanwege de relatief conservatieve doelgroep een erg interessant podium voor rechtse en populistische partijen. Ze willen dan ook graag komen, maar partijen als BBB en JA21 kregen keer op keer nul op rekest. En als VVD-premier Mark Rutte zich meldt? Dan gaan de poorten wagenwijd open.

‘Wat is wijsheid?’

Het feit dat VI zich enorm voor het karretje laat spannen van Rutte – zijn enige ‘vrije plekje’ voor de talkshow blijkt toevallig anderhalve dag voor de verkiezingen te zijn – levert het programma veel kritiek op. Heel even is daarom getwijfeld om Rutte weer af te zeggen, maar dat gaat toch niet gebeuren.

Wilfred Genee in de uitzending van gisteren: “Twee dagen voor de verkiezing… Is dat nou wijsheid? Is het wijsheid?”

Collega Johan Derksen: “Hij zal van zijn leven hier niet komen als wij hem nodig hebben en nu wel. Hij krijgt overal zijn zin, bij de VARA krijgt hij zijn zin, bij ons krijgt hij zijn zin. (…) Nee, het is geen wijsheid en we worden misbruikt. Enorm! Maar wat hebben wij er nou schijt aan dat we misbruikt worden?”

Leuke avond

Job Knoester heeft geen moeite met de komst van Rutte. “Ik vind het echt geleuter. Iedereen is zo bang van Rutte alsof hij niet aan te tasten is. Ik denk: als hij ergens kan worden aangepakt, is het hier. Ik denk serieus dat mensen te bang zijn dat hij overal mee weg komt.”

Johan: “Ja, maar het is ook geen wedstrijdje om hem tegen het behang te plakken.”

Rutte heeft wél tijd voor VI, maar niet voor een debat op rechts. “Ja, maar als bepaalde mensen niet met bepaalde mensen willen zitten, dan kun je zeggen: dan doen we het helemaal niet, of we maken hier een leuke avond met Mark Rutte. En wat de hele journalistiek ervan vindt, het zal worst zijn”, aldus Johan.

‘Kaag ook!’

Wel wil Wilfred vanwege de komst van Rutte alsnog een podium bieden aan andere politici. “Maar dan moeten we door, vind ik. Als we dan Mark Rutte doen, moeten we ook Hugo de Jonge nemen en Caroline van der Plas.”

René van der Gijp: “Dan zou ik Kaag ook.”

Wilfred: “Kaag ook. Bij deze ook uitgenodigd.”

Johan: “Laat mij Kaag nog even persoonlijk bellen, want ik heb wel een goede relatie met haar.”

Job twijfelt: “Hugo en Mark is gezellig. Het moet wel gezellig blijven.”

Wilders niet

Geert Wilders is dan weer níet welkom. “Je kan ook zeggen: we kunnen ook Geert Wilders doen, maar wat lastig aan de PVV is dat die partij met niemand kan samenwerken.”

De PVV-leider is wel van de partij bij Shownieuws. Daar zit hij op woensdag. Andere politici in de showrubriek zijn Caroline van der Plas (dinsdag), Mark Rutte (donderdag) en Wopke Hoekstra (vrijdag).

Ronald Molendijk, die Shownieuws een paar jaar geleden afzegde omdat Rutte ook kwam, geschrokken: “Ik zit even te kijken, maar ik zie tot mijn schrik dat ik op donderdag ingeroosterd sta.”

Of hij dit keer ook afzegt, is nog niet duidelijk.

Commentaar

Onderzoeksjournaliste Kim van Keken vindt de reactie van Johan zwak. Ze heeft er een draadje aan gewijd:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Geert Wilders aan tafel bij Vandaag Inside: ja of nee?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen