Caroline van der Plas ergert zich dood aan Harm Edens: ‘Onzin!’

Caroline van der Plas heeft zich gisterenavond aan de talkshowtafel van Eva Jinek flink lopen ergeren aan medegast Harm Edens. “Dat is volstrékte onzin wat je nou aan het vertellen bent!”

Caroline van der Plas en Harm Edens © RTL

Waar Caroline van der Plas het imago heeft van een soort gezellige boerin, is Harm Edens zo’n beetje haar tegenpool. Dat is een beetje de zeurkous die je écht niet op je verjaardag wil hebben. Hij is boos op alles en iedereen waar een beetje levensvreugde in zit. Eet je aardbeien in november? Dan is ‘ie boos. Op vakantie naar Cancun? Ook boos.

Dode bodem

Het is dan ook niet verrassend dat Harm gisterenavond aan de talkshowtafel van Eva Jinek lekker losging tegen boerenvriendin Caroline. Zij ergert zich aan mensen die boeren neerzetten als een soort natuurbarbaren. “Mensen vergeten: de boeren werken elke dag met de natuur. De rest van de bevolking werkt in steden en rijdt op wegen.”

Boeren zijn geen natuurvernietigers, aldus Caroline. “Als je op boerderijen komt… Het stikt in de stallen van de zwaluwen, van de insecten. Als een boer nu op dit moment op zijn akker bezig is en hij is aan het ploegen of aan het mesten, dan zit het hele weiland vol met kraaien en meeuwen. Een dode bodem, daar groeit toch niets op?”

Volstrékte onzin

Harm denkt dat boeren de bodem wél doodmaken. “Daar stoppen ze toch ook heel veel water en meststoffen in om het weer aan de gang te krijgen? Dat die bodem redelijk dood is, is algemeen bekend.”

Wat een onwetendheid, vindt Caroline. “Dat is volstrékte onzin wat je nou aan het vertellen bent. Op een dode bodem groeit niks. Als mijn tuin dood is, dan groeit er gewoon niks.”

Harm: “Nee, en als je er wat kunststof in stopt, dan groeit er weer wat.”

‘Dan houdt het op’

Caroline heeft het idee dat Harm niet begrijpt hoe het werkt. “Nou ja, dat is gewoon onzin. Je hebt altijd meststoffen nodig. Dat is een waardevolle voedingsstof voor de bodem. Heel Nederland heeft een tuin en die kopen meststoffen om hun tuintje te bemesten omdat ze weten dat gewassen niet alleen groeien op zonlicht en water.”

Het is een misvatting dat meststoffen bedoeld zouden zijn om dode grond weer tot leven te wekken, aldus Caroline. “Dat denken die…” Ze slikt haar woorden in: “Ja, sorry, dan houdt het op.”

‘Ik nodig je uit’

Harm wenst Caroline veel succes met de verkiezingen, maar hoopt dat ze niet te groot wordt. “We hebben met elkaar snel een nieuwe landbouw nodig, wat mij betreft. Daar hoort ook bij dat we andere dingen gaan telen. Heb je nu 200 melkkoeien, kun je er dan niet gewoon 100 weg doen en heel andere dingen gaan doen?”

Caroline begint dan te lachen. Harm: “Ik wil graag in je podcast!” Caroline: “Nou, ik nodig je bij deze uit. Dat gaan we doen.”

Meningen

De meningen op social media zijn verdeeld:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen