Mark Rutte na felle kritiek mogelijk gecanceld door Vandaag Inside

Mark Rutte wordt mogelijk gecanceld door Vandaag Inside. Het programma ligt onder vuur omdat ze net als Jeroen Pauw de rode loper voor hem uitrollen. “Zullen we hem gaan afbellen?”

Mark Rutte en Vandaag Inside © SBS 6

De houding van Mark Rutte in aanloop naar de verkiezingen zorgt voor flink wat ergernis. Hij weigert namelijk in debat te gaan met rechtse alternatieven als BBB en JA21, waardoor RTL hun debat maar heeft gecanceld. De premier heeft een tweestrijd besteld met de ‘linkse wolk’ bestaande uit PvdA en GroenLinks en Jeroen Pauw wil daar wél aan meewerken.

Rutte’s campagne

Hoewel Jeroen lange tijd genoot van een onberispelijke reputatie, vinden veel mensen dit zwaar van hem tegenvallen. En nu lijkt óók Vandaag Inside mee te werken aan de ultieme campagnestrategie van de minister-president.

Rutte heeft aangegeven dat hij ontzettend druk is, maar op maandag 13 maart wél een plekje heeft om aan te schuiven bij VI. Hé, dat is anderhalve dag voor de verkiezingen, toevallig! Het leidt tot ergernis bij politieke partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum, maar ook bij VI-coryfeeën zélf.

Youp van ’t Hek vindt het vooral een slimme tactiek van Rutte, schrijft hij in NRC: “Wat hij daar gaat doen? Luchtig lachen, beetje geiten met Gijp en blij zijn met de vragen die hij uiteindelijk niet beantwoordt. Dom? Absoluut niet. Verre van dom zelfs.”

JA21 verbijsterd

Joost Eerdmans, de leider van JA21, vertelt in HLF8 dat hij verrast is. “Want: ‘VI nodigt geen politici uit’. Althans, dat was ons duidelijk te verstaan gegeven, ook bij JA21. Dat is te respecteren, prima, maar dan vind ik dit wel een beetje jammer dat Rutte zich er wél tussen wurmt.”

Gastheer Johnny de Mol: “Het is ook een stukje macht dan waarschijnlijk.”

Joost: “Ja, en dan denk ik toch van: dat geven we hem dan toch cadeau, dat hij weer zo’n avond krijgt. En wij niet. Zet hem dan tegenover de echte uitdager van de VVD, JA21. Dan kunnen we eens even een écht debat voeren in plaats van hem overal te laten uitpraten. Hij zal niet overal mee wegkomen, maar echt politiek wordt het dan toch niet, weet je.”

Özcan Akyol kritisch

Özcan Akyol is faliekant tegen het plan om Rutte langs te laten komen, zegt hij in de Vandaag Inside van gisteren. “Ik vind dat je je geloofwaardigheid als programma totaal weggooit. Het is twee dagen voor de verkiezingen. Hij komt hier niet zonder reden op 13 maart. Hij wil nog even jullie allemaal inpalmen.”

“Hij weet dat er een miljoen mensen kijken, zeker op maandag. Dus ik snap niet dat je daarvoor leent als Vandaag Inside. Dus dat is dubieus, want die andere mensen mogen niet komen. En als Johan hier is… Johan heeft altijd de grote mond over mensen, maar als ze erbij zijn dan dimt hij toch wel. Ik zou het niet doen, maar het is jullie show.”

Dubbele gevoelens

Ook Wilfred Genee twijfelt nu. “Ik heb ook wat dubbele gevoelens. Ja, precies wat Eus zegt. Jij en Johan gaan hem niet meer aanpakken natuurlijk.”

Hélène Hendriks: “Dan moet het van jou komen.”

Wilfred: “Dan moet ik er vol in gaan. Maar dat weet hij natuurlijk ook wel. Want als ik er vol met gestrekt been in ga, gaat hij daar ook weer van profiteren. (…) En natuurlijk, hij gaat meelachen met een grap. En als we hem een keer belachelijk maken, moet hij nog harder lachen.”

Özcan: “En dan hebben jullie hem een paar zetels geholpen.”

Wilfred: “Ja, dat is dan onze schuld.”

Özcan: “Dat is dan jullie schuld, propagandakanaal eigenlijk.”

Afbellen

Het lijkt nu een serieuze optie om Rutte te laten schieten. Wilfred: “Zullen we hem gaan afbellen?”

Een goed idee, vindt Hélène. “Ik zou het doen.”

Özcan: “Ik zou hem afbellen.”

Wilfred: “Kan dat nog of niet?”

Hélène: “Of twee weken later.”

Wilfred: “Ja, na de verkiezingen. Dan mag het wel.”

Özcan: “Jij vindt het nog moeilijk om die knoop door te hakken, merk ik aan jou.”

Wilfred: “Nou, dat moeten we ook even in overleg met onze nestor kunnen doen. (…) We moeten even wachten tot Johan er ook in meegaat, maar het is verstandiger misschien, hè?”

Hélène: “Ik denk het wel.”

Özcan: “Ja, voor de geloofwaardigheid van het programma. Laat hem lekker naar Buitenhof gaan, naar Nieuwsuur.”

Wilfred: “Ja, naar Jeroen Pauw. Die wil ook iets regelen voor hem.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Vandaag Inside de afspraak met Mark Rutte moet afzeggen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen