John de Mol ziet radiozenders wankelen: ‘Slecht voor RTL-deal’

Slecht nieuws voor John de Mol. Terwijl hij in een proces zit om Talpa te verkopen aan RTL, beginnen zijn radiozenders ontzettend te wankelen. “Dit is vrij slecht voor de RTL/Talpa-deal.”

John de Mol © Talpa

John de Mol heeft de online boot gemist: Talpa Network is nauwelijks voorbereid op een toekomst waarin traditionele, lineaire media steeds kleiner worden. Zijn bedrijf heeft vier lineaire tv-zenders (SBS 6, Net5, Veronica en SBS 9) en vier lineaire radiozenders (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica), maar stelt on demand erg weinig voor.

Talpa Radio wankelt

De mediamiljardair mag dan ook van geluk spreken dat RTL Nederland zijn toko wil overnemen in ruil voor 30 procent van de aandelen. Maar wordt Talpa niet een beetje overgewaardeerd nu ook nog eens de hele radiotak begint te wankelen? De vier radiozenders van Talpa dreigen volgend jaar namelijk hun FM-frequenties te verliezen.

Talpa dacht nog drie jaar veilig te zitten met die FM-frequenties, maar radiozender KINK breekt de radiomarkt eigenhandig open. Het station wil ook een FM-frequentie en heeft de staat gisteren op de knieën gekregen: er komt vóór 1 september 2023 een nieuwe FM-veiling. En het zou dus zomaar kunnen dat Talpa dan frequenties gaat verliezen.

‘Radio Veronica eruit’

De Talpa-zender Radio Veronica, die sinds kort geleid wordt door Rob Stenders, zal straks niet meer op de FM te horen zijn, voorspelt radiokenner Patrick Kicken bij Spreekbuis. “Het is zuur voor Rob Stenders. Je kunt nu al op je vingers uittellen dat Talpa dadelijk haar enige geclausuleerde kavel gaat slachtofferen om de goede FM-vrede te bewaren.”

Er zijn negen kavels, oftewel FM-frequenties, te verdelen. Vier daarvan zijn nu nog van John de Mol. Sommige kavels zijn geclausuleerd, wat betekent dat er bijvoorbeeld alleen nieuws of alleen alternatieve muziek op te horen mag zijn. Dat is het geval bij Radio Veronica. “Hierop gaat dus KINK uitzenden dadelijk. En misschien is dat maar goed ook.”

Doodgebloede radiomarkt

Waarom is dat goed? “Het is van de gekke dat die De Mol de hele FM-band gekaapt heeft. Met als gevolg een doodgebloede, dichtgetimmerde radiomarkt. Waarin radiomakers én adverteerders het nakijken hebben.”

Niet alleen KINK, maar ook Qmusic-zusterzender ‘Joe 70s & 80s’ wil een FM-frequentie. Qmusic is eigendom van DPG Media. “Het zal een strijd worden tussen DPG en KINK om de FM-frequenties van Radio Veronica in hun bezit te krijgen. Waarom speciaal dit pakket? Omdat het het minste kost, aangezien het geclausuleerd is.”

Journalist Mark Koster: “DPG vs Talpa nu. Kink FM heeft de deur opengezet voor mogelijke coup van Van Thillo op De Mol’s radiozenders. Talpa zal mee moeten bieden op ‘eigen’ kavels. Prijs zal hoger worden dan het nu is.”

Slecht voor RTL-deal

Is Talpa nog wel interessant voor RTL nu de radiotak begint te wankelen? “Het is vrij slecht voor de RTL/Talpa-deal lijkt mij”, twittert Jan-Willem Sanders, mede-eigenaar van het journalistieke platform Follow the Money.

Podcastmaker Elger van der Wel daarop: “Zeker.”

Talpa zegt ondertussen dat er niets aan de hand is: “De uitkomst van deze uitspraak heeft geen enkele invloed op het doorgaan van de voorgenomen fusie. Voor dat laatste is alleen relevant wat de ACM ervan vindt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Voor welk radiovlaggenschip heeft u meer sympathie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen