Beau is snoeihard: ‘John de Mol had slachtoffers kunnen voorkomen’

Beau van Erven Dorens denkt dat John de Mol al eerder wist van het seksueel wangedrag achter de schermen van The Voice of Holland. “Er hadden veel minder slachtoffers kunnen vallen!”

Beau van Erven Dorens en Mark Koster © RTL

Zelf beweert John de Mol dat hij slechts één keer op de hoogte is gebracht van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland, namelijk begin 2019. Toen werd er volgens hem melding gemaakt van vies gedrag door zijn toenmalige zwager Jeroen Rietbergen. Maar was dat wel in 2019? Zoon Johnny de Mol had het namelijk over 2016.

Ongeloofwaardig

Mol-kenner Mark Koster gisteren in de talkshow van Beau van Erven Dorens: “John de Mol doet nou alsof hij dat in 2019 voor het eerst hoorde, maar dat is bijna ongeloofwaardig, zeker als zijn zus met hem erover heeft gesproken.”

John heeft er hoogstpersoonlijk voor gekozen om Jeroen niet te ontslaan als bandleider van The Voice. Aangezien het wangedrag van Jeroen van 2010 tot 2021 duurde, is het voor John natuurlijk gunstiger dat het tik-op-de-vingers-moment niet in 2016, maar in 2019 was.

Slachtoffers

Volgens Mark liggen daar financiële redenen aan ten grondslag. “Hij wil dit probleem zo ver mogelijk naar voren duwen, zodat hij er zo min mogelijk mee te maken heeft gehad. Dat heeft er ook mee te maken dat er mogelijk claims komen, dat ITV ook denkt van: als hij dat al wist in 2016, of in 2013, dan heeft hij ons een bedrijf verkocht met dit probleem erin.”

Beau: “Die zakelijke kant interesseert me eigenlijk geen moer, maar er waren misschien wel heel veel slachtoffers mínder gevallen op het moment dat je zegt: oké, het is 2013 of 2015, ik zie het aankomen, er is iets met die man aan de hand. Dan weet je: oké, dat deugt niet. Zoals hier aan tafel is gezegd door Korver: ‘Eén melding staat voor tien meldingen.’ Dan waren er misschien wel veel minder slachtoffers gevallen.”

Honderden miljoenen

John vindt het geld belangrijker, aldus Mark. “Ja, maar dan had John de Mol als zakenman toch echt een probleem gehad, want als hij het tóen aan de grote klok had gehangen… Hij zat in 2016 nog in zijn bonusregeling en dan hadden die Britten gezegd: ‘We hebben daar een enorm probleem.’”

“The Voice is natuurlijk een groot product, dat wereldwijd wordt uitgerold. Als dat probleem tóen naar buiten was gekomen, dan had hem dat echt honderden miljoenen gescheeld. Dat kunnen we echt vaststellen.”

Vieze Jeroentje

Als John ontkent nooit grensoverschrijdend gedrag te hebben waargenomen in zijn bedrijf, dan liegt hij volgens Mark. “De bedrijfscultuur van Talpa hangt van machismo, seksisme en mannen die zich te goed doen aan vrouwen aan elkaar. Dat hangt daar al jaren rond.”

Ook van Jeroen móet John al veel eerder geweten hebben, zegt hij. “In 2013 hebben de eerste mensen er al over geklaagd. Dat was een man die gewoon aan je ging zitten. In zijn studententijd werd hij als orkestleider al Vieze Jeroentje genoemd.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen