Beau van Erven Dorens twijfelt sterk aan John de Mol: ‘Liegt hij?’

Beau van Erven Dorens sluit niet uit dat John de Mol keihard liegt in de rel rondom The Voice of Holland. “Er is één ding wat mij de hele tijd niet lekker zit”, aldus de talkshowhost.

John de Mol en Beau van Erven Dorens © RTL

Jeroen Rietbergen bekende vorig weekend dat hij zich als bandleider van The Voice of Holland heeft misdragen op seksueel vlak, dat hij daarover op de vingers is getikt door zijn ‘opdrachtgever’ en hij vervolgens alles heeft opgebiecht aan zijn geliefde Linda de Mol. Ze gingen uit elkaar, maar kwamen na zijn therapiesessie toch weer samen.

2016 of 2019?

Wanneer was die tik op de vingers? RTL Boulevard meldde aanvankelijk dat dit in 2016 was en Johnny de Mol leek dit afgelopen maandag te bevestigen in zijn talkshow. Hij sprak daar over de toenmalige breuk tussen Linda en Jeroen: “Uiteraard hadden ze dit vijf of zes jaar geleden (dus in 2016, red.) al opgelost met elkaar, maar zo’n wond gaat nu natuurlijk wel weer even open.”

John de Mol bevestigde afgelopen donderdag in de Voice-special van BOOS dat die tik op de vingers van hém kwam, maar dat dat niet in 2016 was. Hij heeft het over april 2019. Toen is er volgens de mediamiljardair één melding over zijn toenmalige zwager binnengekomen en liet hij Jeroen gewoon zitten: “Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient.”

Beau sceptisch

De beslissing van John om het seksueel wangedrag van Jeroen niet te bestraffen met ontslag op staande voet, is hem op ongelooflijk veel kritiek komen te staan. Hij nam daarmee immers willens en wetens het risico dat Jeroen wederom slachtoffers zou maken en dat is volgens Tim Hofman ook gebeurd. Sinds 2016 waren dat er meer dan sinds 2019.

Het zit Beau van Erven Dorens niet lekker dat er verwarring is over deze aantallen. “Er is één ding wat mij de hele tijd niet lekker zit: dat John de Mol zegt dat hij in april 2019 die melding kreeg. Hij is er super ferm in. Hij zegt: ‘Ik heb Jeroen ontboden en nog net niet geslagen.’ Hij zegt: ‘Dat is de enige keer.’”

Twijfels

Daar heeft Beau twijfels bij. “Johnny, in zijn eigen show op maandag, zegt – en ik parafraseer: ‘Vijf, zes jaar geleden was er een incident met Jeroen Rietbergen, er is een enorme storm gekomen, het is uit geweest met Linda, het is gemeld bij de producent.’ Dat zegt Jeroen ook in zijn verklaring: ‘Ik ben op het matje geroepen en ik heb een reprimande gekregen.’”

Beau vraagt in zijn talkshow aan Peter van der Vorst, de tv-baas van RTL: “Je weet niet of dit in The Voice of naast The Voice is, maar heb jij ooit iets geweten van dát incident dat vijf of zes jaar heeft plaatsgevonden?”

Peter: “Dan moet je ook echt bij Talpa zijn, want ik weet daar niets van.”

‘Heeft John gelogen?’

Beau: “Maar dat is the point, want als dat is gebeurd, dan heeft John gelogen als hij zegt dat hij alleen in april 2019 iets te horen heeft gekregen.”

Peter: “Dat weet ik niet, maar dat is nou ook precies de reden waarom wij dat onderzoek zeer ondersteunen.”

Beau: “Als je nu iedereen hoort: ‘Wij wassen onze handen in onschuld’… Dat doet John op een bepaalde manier ook, want hij zegt: ‘Ik heb er maar één keer iets van gehoord.’ Terwijl je aan alle kanten hoort dat het daar op de werkvloer niet deugde. Mensen zeggen dat er een sfeer was dat er oude mannen rondliepen die al die jonge meiden als een prooi zagen.”

Irritaties

De irritaties bij Beau over zijn oud-werkgever John zijn enorm. “Het irriteerde me mateloos in dat gesprek toen het over de machtspositie van Jeroen Rietbergen ging”, aldus de presentator. Volgens John bevond Jeroen zich niet in een machtspositie.

Peter: “Dat irriteerde mij ook bijzonder. Natuurlijk heeft hij een machtspositie. John heeft een aantal zeer ongelukkige uitspraken gedaan. De machtspositie van Jeroen Rietbergen is duidelijk. Als je bandleider bent en je werkt met kandidaten… Daar hoef je niet over na te denken. Natuurlijk is daar een machtspositie!”

‘Kom op nou!’

Beau: “Ik dacht: John, kom op nou. Als hij daar al niet een duidelijk antwoord op durft te geven, dan vraag ik me af hoe het met die andere antwoorden zit. Hij is nu heel beduusd, maar ik vond dat niet goed overkomen. Ik dacht: dit is niet iemand die schoon schip wil maken, dit is iemand die ervan af wil blijven, om ervan weg te blijven. Herken jij dat?”

Peter: “Hij zat er in elk geval en hij probeerde op zijn manier antwoord te geven op de vragen die hem gesteld werden, maar wat ik zeg: ik vond een aantal uitspraken nogal ongelukkig. Zeer ongelukkig eigenlijk.”

Gat van drie jaar

Overigens zijn er meer mensen sceptisch over dat gehussel met die jaartallen. Mediadeskundige Mark Koster vindt het vreemd dat Jeroen begin 2019 niet is ontslagen door John. “En de vraag is of hij het niet eerder wist. Of wist Linda de Mol dit niet, want in de verklaring van zaterdag wordt gezegd dat het uit 2016 stamt. Er is dus een gat van drie jaar.”

Jeroen is vrijdag naar Nashville gevlogen, waar hij zich naar verluidt heeft laten opnemen in een verslavingskliniek.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen