Talitha Muusse staat niet open voor terugkeer bij Op1

Talitha Muusse denkt achteraf gezien dat ze misschien al eerder had moeten stoppen met de presentatie van Op1. Ze staat ook niet open voor een terugkeer bij het programma, vertelt ze op NPO Radio 1.

Sven Kockelmann en Talitha Muusse © Wessel de Groot

De 29-jarige Talitha stapte begin april per direct op als presentatrice van Op1, nadat de KRO-NCRV haar verbood om nog langer mee te praten over politieke onderwerpen. Ze had haar volgers namelijk opgeroepen om in Den Haag te protesteren tegen minister-president Mark Rutte.

‘Had eerder moeten gaan’

Het was niet het eerste relletje rondom Talitha. “We hebben ook uren discussies gehad over mijn opvattingen over het coronabeleid en over de Bilal Wahid-tweet, terwijl ik denk: ik ben juist aangetrokken vanwege dat hele brede profiel. Ik heb altijd gezegd dat ik geen journalist ben, maar een presentator van een tv-programma”, zegt ze op NPO Radio 1.

Is Talitha er na die relletjes niet achtergekomen dat haar speelruimte als Op1-host enorm beperkt is? “Die is heel beperkt geweest. Ik had misschien al eerder de conclusie kunnen trekken, en dat is wel een les, van: de speelruimte is hier zó klein, misschien moet ik dan zelf wel besluiten hiermee te stoppen, voordat een tweet of een willekeurig ander incident gelijk tot zo’n grote confrontatie leidt. Dat is zeker een les die ik voor mezelf meeneem.”

Stormachtige weken

Het was een roerige tijd voor Talitha. “Het zijn wel heel stormachtige weken. Ik denk dat iedereen die wel eens heeft meegemaakt dat je in botsing komt met mensen met wie je samenwerkt, het je emotioneel raakt. Dat was wel stormachtig te noemen, ja.”

Heeft ze begrip voor KRO-NCRV? “Ik snap dat je de schijn van niet-neutraal zijn… Er is iets voor te zeggen. Het is legitiem om te zeggen: ‘Dat moet je vermijden, de tafel moet ook een veilige plek zijn en als je daarnaast zelf onderdeel wordt van een politieke discussie, dan maak je jezelf ook kwetsbaarder aan tafel.’ Dat is één argument.”

Spijt?

Aan de andere kant staat Talitha nog wel achter haar kritiek op Rutte. “Ik vind dat je als journalist ook een hoeder bent van de democratie en dat er ook dingen kunnen gebeuren in de maatschappij die van dusdanig belang zijn, dat je daarin best wel stelling kan nemen.”

Heeft ze spijt? “Achteraf gezien denk ik dat het meer impact had gehad als ik het niet op Twitter had gezegd, maar op tafel die rol had kunnen spelen, zeker gegeven wie er later die avond aan tafel zaten (oud-VVD-bewindspersonen, red.). Het was krachtig geweest om dat daar te kunnen doen.”

Niet terug in Op1

Talitha ziet een terugkeer in Op1, waar ze een duo vormde met Sven Kockelmann, niet zitten. “Niet naar het huidige Op1. Niet met het huidige format.”

Het interview met Talitha kunt u terugluisteren op NPO Radio 1.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het jammer dat Talitha Muusse is vertrokken bij Op1?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen