Radio 538 blijft doormodderen, laagste score in 19 jaar

Radio 538 is sinds het vertrek van Edwin Evers in een vrije val geraakt. Momenteel beleeft de vroegere marktleider zijn slechtste maanden sinds de winter van 2001/2002, maar liefst negentien jaar geleden.

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga © Radio 538

Radio 538 kwam in de meetperiodes november-december en december-januari uit op een marktaandeel van 8,6 procent, de laagste scores sinds 2001. Vandaag zijn de cijfers over de meetperiode januari-februari bekendgemaakt en ook die zijn niet al te florissant, al is er – zoals gebruikelijk na de feestdagen – wel een kleine stijging zichtbaar.

Laagst sinds 2002

Over de eerste twee maanden van dit jaar noteert Radio 538 een marktaandeel van 9,5 procent en dat is 0,9 procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is het laagste marktaandeel van Radio 538 in deze meetperiode sinds 2002, toen het station uitkwam op 9,1 procent.

Het is een behoorlijke domper voor Radio 538, dat veel luisteraars ziet overstappen naar Qmusic. Die zender stijgt juist met 1,2 procentpunt (ten opzichte van vorig jaar) naar een score van 11,3 procent. Qmusic bewees zich vorig jaar als de nieuwe marktleider van Nederland en nu, in de periode na de feestdagen, hoeft ze alleen NPO Radio 2 voor zich te dulden.

Radio 538 de nummer vier

Waar Radio 538 jarenlang de onbetwiste nummer één was van Nederland, moest de zender van bekende dj’s als Frank Dane, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zich inmiddels tevredenstellen met een vierde plek.

In de voor commerciële zenders belangrijke doelgroep 20 tot 49 jaar staat Radio 538 nog wel tweede, al is de afstand tot Qmusic groot (19,3 tegenover 15,3 procent).

Qmusic viert succes

Qmusic viert zijn aanhoudende succes ondertussen in een ronkend persbericht. ‘Qmusic herwint marktleiderschap en noteert beste middagscore ooit’, luidt de kop.

Programmadirecteur Dave Minneboo laat weten: “We zitten als marktleider weer stevig in het zadel en weten de luisteraars te entertainen met mooie radio die doet ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. De middagshow met Domien Verschuuren noteert deze meting de hoogste score ooit op Q.”

“En we groeien zenderbreed al 33 maanden op een rij ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ik ben heel trots op het team voor en achter de schermen bij Qmusic!”

Luistercijfers

De luistercijfers in de commerciële en algemene doelgroep:

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen