Historische dag in radioland: Qmusic is nu de állergrootste

Het is een historische dag in radioland. Ruim vijftien jaar na de lancering is het Qmusic gelukt om door te stoten naar de koppositie: de zender van Mattie Valk en Marieke Elsinga is nu de állergrootste.

Mattie Valk en Marieke Elsinga © Qmusic

Qmusic was al enige tijd marktleider in de belangrijkste commerciële doelgroep, maar in de algemene brede doelgroep bleef NPO Radio 2 pontificaal op nummer één staan. Dat is vandaag anders: in de meest recente luistercijfers, over de periode oktober-november, bekleedt Qmusic de koppositie met 11,8 procent marktaandeel.

Hoogste marktaandeel ooit

NPO Radio 2 daalt met 0,1 procentpunt naar eveneens 11,8 procent marktaandeel, maar had een lager weekbereik. Het weekbereik van Qmusic is 2,9 miljoen luisteraars, ten opzichte van 2,4 miljoen voor NPO Radio 2. “Nooit eerder bereikte Q zo veel mensen”, laat de zender weten.

De radio top vijf bestaat verder uit de twee Talpa-zenders Radio 10 (9,9 procent) en Radio 538 (9,7 procent), gevolgd door NPO Radio 1 (8,3 procent). Vooral de luistercijferval van 538 is pijnlijk: die zender zat een jaar geleden nog op 11,3 procent.

20-49

In de belangrijke doelgroep 20-49 jaar overstijgt het marktaandeel van Qmusic zelfs de magische grens van 20 procent, namelijk 20,5 procent. Dit is al twintig jaar geen enkele radiozender meer gelukt. Het betekent een stijging van 31 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dave Minneboo, programmadirecteur Qmusic, legt uit: Elke maand zijn we opnieuw verbijsterd door de prachtige scores. Het marktleiderschap in de brede doelgroep 10+ hadden we nog niet voor mogelijk gehouden!”

“Het is een gek jaar en we vinden het heel fijn dat we met onze positieve radio 2,9 miljoen luisteraars per week een goed gevoel kunnen geven. En dat zij dat weten te waarderen. In de doelgroep 20-49 jaar zijn we zelfs 25% groter dan de nummer twee (Radio 538, red.).”

Q-prominenten lyrisch

Qmusic-boegbeeld Mattie Valk kan het niet geloven. “En zo komt de allerlaatste- onverwachte- stoute droom, op de valreep van 2020, alsnog uit. LOVE IT 🔥”, zegt hij op Twitter.

Collega-dj Domien Verschuuren: “Waanzinnig. 🤩”

Q-programmadirecteur Dave Minneboo: “Nummer 1 van iedereen ✅.”

En Q’s muziekbaas Rob Ester: “Het grootste radiostation van Nederland. Dat zijn wij.”

‘Alles ingepikt van 538’

RTL Boulevard-ster Luuk Ikink, in zijn vrije tijd radionerd, vindt het opvallend. “Q stijgt in een jaar 2,3 procentpunt. Allemaal ingepikt van 538. Wordt interessant jaar, R2 gaat er met de Top2000 overheen, maar wat gaat er daarna weer gebeuren! Plus: eervolle vermelding voor KINK. 0,8% daar al!”

Talpa-bobo Paul Römer liet zich onlangs nog neerbuigend uit over het succes van Qmusic. “Wij zijn met vier zenders in de achtervolging, dus dat marktleiderschap van Qmusic is per definitie tijdelijk”, sneerde hij in Broadcast Magazine. “We gaan het zeker weer terugpakken, de vraag is alleen hoe lang het duurt.”

Alle cijfers

De tweet van de trotse Q-muziekbaas Rob Ester met daarin alle cijfers in de brede doelgroep:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen