Lange Frans: ‘Waarom jankt Lubach over YouTube?’

Lange Frans begrijpt niet waarom Arjen Lubach zo loopt te ‘janken’ over de algoritmes van YouTube. Gezien de ruim 700.000 volgers die het kanaal van Zondag met Lubach heeft, profiteert hij zelf ook van dat algoritme. Dat heeft hij vanochtend gezegd op Radio 538. Arjen Lubach wees zijn kijkers zondag op de ‘fabeltjesfuik’ van YouTube. Hij nam de complotvideo’s van Lange Frans als voorbeeld: als je één zo’n filmpje kijkt, krijg je alleen nog maar Lange Frans en Jensen-achtige filmpjes.

Op die manier belanden mensen in een ‘fuik’, waardoor de complottheorieën een soort waarheid worden, meent Lubach. “Leggen wij het een beetje goed uit zo of niet?“, vroeg Frank Dane vanochtend aan de rapper.

Lange Frans daarop geërgerd: “Nee, ik vind van niet, maar dat moet je zelf weten. De fabeltjesfuik is natuurlijk verzonnen door Lubach en wat Lubach niet heeft gezegd, is dat als je drie filmpjes van Arjen Lubach kijkt op YouTube, je dan tien filmpjes van Arjen Lubach in je rechterrijtje krijgt. Snap je? Arjen Lubach heeft 700.000 abonnees op YouTube, dus ik weet eigenlijk niet waarom hij zit te janken om YouTube. Maar goed, dat terzijde.”

Three strikes

YouTube heeft het kanaal van Lange Frans verwijderd, omdat hij zich niet aan de regels zou houden. “YouTube heeft een waarschuwing gegeven over de track ‘Lockdown’ en die waarschuwing kreeg ik twee weken geleden. De dag erna werd die track verwijderd. Gisteren kreeg ik een mailtje dat het three strikes was en ik heb niet eens een idee wat ik fout heb gedaan in strike één en twee.”

Alle filmpjes van Lange Frans zijn nu offline, ook zijn muziekvideo’s. “Als er dingen zijn die tegen de richtlijnen van YouTube ingaan, dan heb ik een foutje gemaakt, dat kan hè. Ja, er zijn regels, maar ik denk niet dat het nummer Spiegelbeeld samen met Glennis Grace daaronder valt. Dat kan ik me niet voorstellen.”

Komisch

Komt het door YouTube of door Zondag met Lubach? “Dat weet niemand. Het valt kosmisch mooi samen. Ik ben niet YouTube en niet Lubach. Het is in elk geval heel toevallig dat die uitzending zondag was en dat dit nu is. Ik vind het heel apart. Moet je je voorstellen dat ze alle shows van jullie offline halen en je niets meer terug kunt kijken wat je jarenlang hebt opgebouwd. Hoe zou dat voelen voor jullie?

Wel gaf Lange Frans aan min of meer spijt te hebben van het filmpje waarin hij fantaseert over een moord op Mark Rutte. “Dat is wellicht ongelukkig geweest.”

Lees ook:
Arjen Lubach lacht complotdenker Lange Frans uit (maandag)
Lange Frans nodigt Arjen Lubach uit voor complotshow (maandag)
Lange Frans wil met Arjen Lubach aan Boulevard-desk (dinsdag)
YouTube cancelt Lange Frans: ‘Bedankt Arjen Lubach’ (gisteren)
Robert Jensen boos over YouTube-censuur Lange Frans (vandaag)

Foto: VPRO, YouTube

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen