Arjen Lubach lacht complotdenker Lange Frans uit

Arjen Lubach heeft Lange Frans gisteren behoorlijk te kijk gezet in zijn tv-hit Zondag met Lubach, dat met bijna 2 miljoen kijkers een seizoensrecord neerzette. Dat was te zien in de uitzending op NPO 3. Lubach bracht zijn kijkers een verkorte versie van The Social Dilemma, de Netflix-film over de gevaarlijke invloed die internetgiganten als Facebook en YouTube hebben op de leefwereld van hun gebruikers. In de Lubach-variant van deze film speelde Lange Frans de hoofdrol.

Lange Frans gelooft dat de elite, waaronder de politiek leiders, een satanisch pedofielennetwerk onderhouden. Arjen Lubach: “De meeste van jullie denken nu, hoop ik: what the fuck is dit? Dat had ik ook, totdat ik de laatste tijd een beetje ben gaan rondklikken op YouTube. Daar zijn heel veel mensen die geloven dat onze realiteit niet klopt.”

Het is redelijk bizar, aldus Lubach. “Op YouTube is een heel circuit van mensen die langzaam een eigen parallele werkelijkheid in zijn gezogen. Dat begint vaak met een soort van mediakritiek.”

Lubach startte regelmatig fragmentjes van Lange Frans in. Hij beweert in een van zijn filmpjes bijvoorbeeld dat het NOS Journaal dagelijks zijn kijkers manipuleert. “Het zijn allemaal hele kleine mindfuckjes om ons als volk één kant op te duwen.”

Lubach: “Oké, dus zij zeggen: ‘Alles wat je op televisie zit en in de kranten leest, is fake news. Iedereen die daar werkt, krijgt orders van hogerhand om jou dom te maken.’ En als je dat eenmaal gelooft, dan kom je vanzelf terecht in een soort web van theorietjes. Van ‘Trump is top’ ga je naar ‘9/11 was nep.’”

Algoritme

De rapper is volgens Lubach het slachtoffer van het beruchte ‘algoritme’ van internetgiganten: als je één keer een filmpje of een artikel over complottheorieën kijkt of leest, krijg je er alleen maar nóg meer voorgeschoteld, in de hoop dat je langer blijft kijken of lezen en dus meer geld oplevert. “Zo graven ze onbedoeld een tunneltje voor je waar je steeds in dieper in vast komt te zitten.”

Lubach testte het zelf uit door met een nieuw YouTube-account een filmpje over een complottheorie te bekijken. Vervolgens werden hem alleen nog maar soortgelijke filmpjes aanbevolen, bijvoorbeeld van Robert Jensen. “Dit is zieke shit.”

In die fabeltjesfuik heeft iedereen het idee dat die helemaal zelf kiest welk filmpje die gaat kijken. Mensen denken dus dat ze ‘onderzoek’ aan het doen zijn als ze op YouTube zitten rond te klikken op video’s die een algoritme ze voorschotelt. Mensen zitten in een nauwer tunneltje dan ook, maar hebben het gevoel dat ze zich juist heel breed oriënteren. Hoe langer mensen in die fuik zitten, hoe meer ze openstaan voor radicale ideeën die ze nog niet hadden.”

Lange Frans

Lubach: “Dat zie je bij Lange Frans heel mooi gebeuren als hij tegenover iemand zit die al wat dieper in die fuik zit.”

Daarna werd een fragment ingestart waarin een complotgekkie tegen Lange Frans zegt dat supermarkten als Albert Heijn en Jumbo geen eten verkopen, maar alleen ‘gemanipuleerde rotzooi die ervoor zorgt dat jij het contact met de aarde verliest’.

Lange Frans: “Dat is natuurlijk wel super erg, want ik koop ook 90 procent van mijn eten in de supermarkt.”

Het Lubach-publiek barstte daarop in lachen uit. Lubach: “Maar als Lange Frans zijn hele leven ook al 90 procent van zijn eten in de supermarkt koopt, dan zou hij toch ook ontworteld en gecontroleerd moeten zijn? Maar hij heeft juist alles door! Dan klopt het niet, zou je zeggen. Maar dat maakt Frans niet uit.”

Medelijden

Lubach: “Ik sta op het punt dat ik bijna medelijden krijg met al deze lui. Deze mensen zijn met open ogen in het algoritme van die grote platforms gelopen. Ze zijn verdwaald in de fuik die bedoeld is om advertenties te verkopen.”

De mensen die daar in Den Haag politici bedreigen, die staan daar vanwege dat algoritme. Als er straks ergens op basis van die complotten geweld uitbreekt, of nog erger: een burgeroorlog, dan is dat een direct gevolg van het verdienmodel van die internetbedrijven.”

Fiks de fuik:

Foto: VPRO

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen