Domien vindt podcast-app NPO belastingverspilling

Geplaatst op do 01 okt 2020 om 15:25

Qmusic-ster Domien Verschuuren vindt het een blamage dat de NPO een podcast-app heeft gelanceerd, waarin alleen podcasts van de publieke omroep terug te vinden zijn. Dat laat hij weten op Twitter. De nieuwe app NPO Luister biedt meer dan 400 podcasttitels van de publieke omroep aan. “Zo, dat is weer een mooie bak verspild belastinggeld. Een app waarin je alleen NPO-podcasts (!) kunt luisteren. Waarom?! Er zijn al 99 apps waarmee dat kan“, zegt een kritische Domien.

Dit is niet goed voor de podcastmarkt, zegt Domien, die zelf de ManManMan-podcast maakt. “De NPO verdient wat betreft podcasting heel veel credits, want de grootste leverancier van titels, maar dit soort gesloten platforms (‘alleen eigen content!’) helpen het medium niet verder. Jammer, Hilversum.

Radio 2-dj Wouter van der Goes vindt de kritiek van zijn oud-NPO-collega onterecht: “Hee ouwe Top 40-koning. Doe even rustig. Verdiep je in de app die net 5 min oud is. En kijk even hoe het verder loopt. Wat de toekomst brengt. En hoe voor veel mensen dit platform wel eens begin van podcast luisteren kan worden. Daar is namelijk nogal wat winst te halen.

Domien: “Wat valt er te verdiepen, Wouter? Het is een app met podcasts die enkel een NPO-logo dragen. Leg eens uit hoe dit platform het begin kan betekenen? Omdat jullie het ‘t volk nu wel even zullen uitleggen?

Wouter: “Je boosheid is onterecht. Ik vind het goed dat NPO een audiotegenhanger van NPO Start heeft. Ontwikkeling start ergens. Dat is voor algehele podcast beluistering/ontwikkeling goed. Het is nu in test, even afwachten hoe dat verder loopt.

Domien blijft bij zijn standpunt. Hij vindt NPO Luister bovendien niet vernieuwend. “Dit bestaat al. En beter! Spotify heeft in Nederland 2,9 miljoen betalende gebruikers.

Meer kritiek

Domien is lang niet de enige die hier kritisch over is. “De Correspondent, NRC, NPO. Iedereen een eigen luister-app. Het is compleet logisch in waar de markt heen beweegt, maar ook zo ontzettend killing voor een markt die nog zo in groei is en waarbij een groot deel van het publiek het medium nog moet ontdekken“, zegt podcastpersonage Elger van der Wel.

En BNR-man Thomas van Groningen: “De NPO heeft vanaf vandaag een eigen podcastapp. Waarin je alleen podcasts van de NPO kan luisteren. Jammer wel, want als de NPO dit gaat promoten op radio en tv krijgen heel veel mensen die podcasts nog niet kennen alleen toegang tot NPO-shows.

Bright-redacteur Floris Poort tot slot: “Doodzonde, bewust oneerlijke concurrentie kan toch niet een taak van de NPO zijn?

Foto: Qmusic
16 Reacties op “Domien vindt podcast-app NPO belastingverspilling”


 1. HalloJumbo

  Domien Brech.

 2. Frank Rijk

  NPO is ook ALLEEN NPO

 3. Frenske

  NPO = oneerlijke concurrentie

  Goede samenvatting.

 4. Magnus Dickendorfer

  Juist.

 5. E.J. Dirkzwager

  Dit is de man die toch zijn zakken heeft gevuld bij de publieke? Dat is …euhh….ohh ja! BELASTINGGELD!

 6. Ron

  Het is wat 2 figuren die niet tegen kritiek kunnen in radioland, Domien niet en Wouter niet. Wat een timing.

 7. Roelof

  Walgelijk joch met zijn gekke maniertjes en onsympathieke uitstraling. Hij zit nu op zijn ex werkgever te poepen en dit had hij zeker niet gezegd in de media als ie nog bij de publieke omroep zou zitten. Nitwit.

 8. Master Beer

  Domien Verschuuren is zelf afkomstig van 3FM, een grotere bende zakkenvullers kun je je niet voorstellen. En nu hij bij QMusic plaatjes mag draaien heeft hij ineens kritiek?

 9. Rene

  Zijn er ook momenten dat Domien zich niet ergens over opwindt? Altijd een wat bozig knulletje geweest.

 10. b

  Domien jochie doe is rustig ga je ergens anders druk over maken. Voor veel mensen zal het voldoen , niet iedereen is zo goed met apps als jij . Gedraag je.

 11. Tycho Graagnat

  Ik vind het overzicht heel handig en luister graag de vele podcasts. Ik hoef de andere helemaal niet Domientje. Blijf jij vooral graaien bij Q en blijf daar als het even kan. Proef ik daar afgunst commerciele donder???

 12. Rudolfo

  Ach, afgekeken van BBC Sounds. Doen ze daar al jaren.

 13. Bart

  De mening van van Domien Verschuren? Dit relevant na zijn gestuntel bij 3FM en zijn vlucht naar Q-music. 13 in een dozijn jongetje dat bekend wil zijn en maar dj is geworden maar het niet is.

 14. willembever

  Nou ik vind het best handig. Meer als de helft van de podcasts die ik luister zijn van de NPO nl. De zoekfunctie op Spotify is alles behalve gebruiksvriendelijk en dan staan er elke keer van kwaliteitsarme zooi in de luistersuggesties waar ik helemaal niet op zit te wachten. (ja de manmanman show reken ik daar ook toe) Dus prima dat er een exclusief platform komt. blij mee!

 15. willembever

  toevoeging: Misschien kan de NPO de podcasts van de VRT wel toelaten op hun platvorm dat zou zeker wel iets toevoegen. (en misschien is daar ook nog wel een klein subsidiepotje voor te vinden :))

 16. Chelsey

  De strategisch samenwerkende Mediapartners DPG/rtL-Nederland/QMusic zullen maar al te blij zijn met de mening van deze Nederlandse top 40 jonkie?! Elk land op de Wereld heeft haar eigen Publieke tv en Radio zenders, zo ook Nederland! Dat betekent natuurlijk dat ze zich zowel op de oude media als nieuwe media vertegenwoordigen met hun eigen content! Dat ze zoals de NPO uit strategisch oogpunt de keuze maken om slechts hun eigen content aan te bieden in hun luister app staat hen vrij! Daarbij komt dat elk publieke omroep in de Wereld bekostigd wordt met staatsgeld! In Nederland kent men het duaal bestel waar hoe dan ook in de loop van de tijd afscheid van genomen moet gaan worden! Tijd dus om omroepen zoals AVRO/TROS KRO/NCRV voor de keuze te stellen of commercieel gaan of opgaan in een Publieke NPO zonder reklame!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.