Domien vindt podcast-app NPO belastingverspilling

Qmusic-ster Domien Verschuuren vindt het een blamage dat de NPO een podcast-app heeft gelanceerd, waarin alleen podcasts van de publieke omroep terug te vinden zijn. Dat laat hij weten op Twitter. De nieuwe app NPO Luister biedt meer dan 400 podcasttitels van de publieke omroep aan. “Zo, dat is weer een mooie bak verspild belastinggeld. Een app waarin je alleen NPO-podcasts (!) kunt luisteren. Waarom?! Er zijn al 99 apps waarmee dat kan“, zegt een kritische Domien.

Dit is niet goed voor de podcastmarkt, zegt Domien, die zelf de ManManMan-podcast maakt. “De NPO verdient wat betreft podcasting heel veel credits, want de grootste leverancier van titels, maar dit soort gesloten platforms (‘alleen eigen content!’) helpen het medium niet verder. Jammer, Hilversum.

Radio 2-dj Wouter van der Goes vindt de kritiek van zijn oud-NPO-collega onterecht: “Hee ouwe Top 40-koning. Doe even rustig. Verdiep je in de app die net 5 min oud is. En kijk even hoe het verder loopt. Wat de toekomst brengt. En hoe voor veel mensen dit platform wel eens begin van podcast luisteren kan worden. Daar is namelijk nogal wat winst te halen.

Domien: “Wat valt er te verdiepen, Wouter? Het is een app met podcasts die enkel een NPO-logo dragen. Leg eens uit hoe dit platform het begin kan betekenen? Omdat jullie het ‘t volk nu wel even zullen uitleggen?

Wouter: “Je boosheid is onterecht. Ik vind het goed dat NPO een audiotegenhanger van NPO Start heeft. Ontwikkeling start ergens. Dat is voor algehele podcast beluistering/ontwikkeling goed. Het is nu in test, even afwachten hoe dat verder loopt.

Domien blijft bij zijn standpunt. Hij vindt NPO Luister bovendien niet vernieuwend. “Dit bestaat al. En beter! Spotify heeft in Nederland 2,9 miljoen betalende gebruikers.

Meer kritiek

Domien is lang niet de enige die hier kritisch over is. “De Correspondent, NRC, NPO. Iedereen een eigen luister-app. Het is compleet logisch in waar de markt heen beweegt, maar ook zo ontzettend killing voor een markt die nog zo in groei is en waarbij een groot deel van het publiek het medium nog moet ontdekken“, zegt podcastpersonage Elger van der Wel.

En BNR-man Thomas van Groningen: “De NPO heeft vanaf vandaag een eigen podcastapp. Waarin je alleen podcasts van de NPO kan luisteren. Jammer wel, want als de NPO dit gaat promoten op radio en tv krijgen heel veel mensen die podcasts nog niet kennen alleen toegang tot NPO-shows.

Bright-redacteur Floris Poort tot slot: “Doodzonde, bewust oneerlijke concurrentie kan toch niet een taak van de NPO zijn?

Foto: Qmusic

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen