Akwasi vindt zijn nieuwe omroep niet polariserend

Akwasi is het niet eens met de kritiek van onder meer Fidan EkizÖzcan Akyol en Loretta Schrijver (1, 2 en 3) dat zijn nieuwe omroep ZWART polarisering in de hand zou werken. Het is juist verbindend. Dat laat hij weten op Instagram. Eerst weigerde Akwasi nog antwoord te geven op de vraag of ZWART niet juist bijdraagt aan de polarisatie, maar nu heeft hij alsnog een antwoord bedacht. “Uit alles wat we gaan maken ga je merken dat we er juist zijn om te verbinden“, zegt de rapper.

Akwasi is eigenlijk de grote verbinder. “ZWART slaat bruggen tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. Tussen jou en een ander. Iemand die anders is, anders kijkt, of misschien anders denkt. We nodigen uit tot het opnieuw definiëren van het woord zwart. ZWART gaat kleur voorbij.”

Waarom de naam ZWART? “ZWART is kleur overstijgend. ZWART verbindt en ZWART inspireert. In onze taal wordt het woord zwart vaak gekoppeld aan iets negatiefs. Maar dat is nu klaar. Wij gaan laten zien dat ZWART positief, krachtig en uitnodigend is.

Maar waarom is ZWART nodig als we M al hebben, vroeg Özcan Akyol zich af. Akwasi: “Een groeiende groep makers en kijkers herkent zich niet in het huidige Nederlandse televisieaanbod. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat er, sinds de oprichting in 1964, nog nooit iemand van niet-westerse afkomst de Gouden Televizier-ring heeft gewonnen?

Wat ons betreft zonde van alle talenten, verhalen en mooie nieuwe perspectieven die nu worden gemist. Dus die gaan we brengen. Ons doel: gemengde redacties, gemengde boardrooms, gemengde barbecues. Dan is het gelukt.”

Voor het eind van het jaar heeft ZWART 50.000 leden nodig. “En als er niks raars gebeurt, brengen we begin 2022 full color kleurentelevisie voor heel Nederland. In de tussentijd brengen we online content.

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen