Akwasi vindt Televizier-winnaars veel te wit

Verbindingsrapper Akwasi vindt dat de winnaars van de Televizier-prijzen veel en veel te wit zijn. Het toont aan dat het tv-landschap in Nederland niet divers is. Dat zegt hij in gesprek met de Volkskrant. Akwasi heeft hier wel een punt: als we kijken naar de afgelopen tien jaar, dan ging de prijs voor beste presentatrice in alle gevallen naar een blondine, won Humberto Tan hem bij de heren twee keer en Ali B één keer en ging de Ring slechts één keer naar iemand van kleur: Martien Meiland (roze).

Het is niet uit te leggen, vindt Akwasi, bekend van liedjes als Dorst en tweets als ‘Zwarte Piet moet dood man’. “Sinds de eerste uitreiking van de Televizierring in 1964, is het aantal mensen van niet-westerse afkomst dat een prijs heeft gewonnen op één hand te tellen“, klaagt hij.

Dat zijn ‘hele harde feiten’, aldus Akwasi. “En dat zegt iets over het televisielandschap.”

Akwasi laat dan op zijn telefoon tientallen portretten van NPO-bestuurders zien. “Ik zie de inspanning die de NPO levert om diversiteit te bevorderen, en dat waardeer ik. Maar besef: dit zijn de mensen die keuzes maken over de programmering.

Daarom wil Akwasi met omroep ZWART het publieke bestel in. Ook de gekleurde Nederlander heeft rolmodellen nodig, legt hij uit. “Wij keken vroeger thuis niet naar Catherine Keyl, maar naar Oprah Winfrey. Ik kon daar ademloos naar kijken. Waarom? Omdat ze op mijn moeder leek.

Lees ook: Anna Nooshin woest over Televizier-nominaties: ‘Te wit!’ (19 augustus)

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen