Radio 538 en Q willen gratis verlenging FM-pakketten

De commerciële radiomarkt, verenigd in de Vereniging Commerciële Radio, roept staatssecretaris Mona Keijzer op om de FM-pakketten gratis te verlengen. Als dat niet gebeurt, dan dreigen er faillissementen door de coronacrisis. Dat zegt Herbert Visser namens de vereniging tegen het ANP. Herbert zit met RadioCorp achter de stations 100% NL en SLAM, maar ook Radio 538 en Qmusic zitten volgens hem in zwaar weer. Daarom wordt Mona dringend om hulp verzocht.

Het aflopen van zendvergunning in september 2022 hangt als een donkere wolk boven de radiomarkt heen. Dan zouden de FM-pakketten opnieuw geveild moeten worden en dat gaat de radiomarkt miljoenen euro’s kosten.

De VCR wil een gratis verlenging van drie jaar, zodat de zenders geld kunnen lenen om het hoofd boven water te houden. “Dat is geen probleem. Maar we hebben wel vijf jaar nodig om dat af te lossen. Wij kunnen nu de bank niet beloven dat we het in september 2022 hebben terugbetaald, want we kunnen natuurlijk niet aantonen of we dan überhaupt nog bestaan“, zegt Herbert.

Mona Keijzer lijkt vooralsnog niet te porren voor een gratis verlenging. Herbert: “Ze luistert gewoon niet. De urgentie is hoog. Zonder geleend geld halen sommige stations het eind van het jaar niet eens. Ze heeft de mond vol over ondernemers die elkaar door deze moeilijke tijd helpen, maar ze gooit alles op één hoop. Deze specifieke situatie vraagt om specifieke maatregelen en dat is dus een verlenging van onze zendmachtiging.”

Michiel Veenstra, programmadirecteur van nieuwkomer KINK, is fel tegen. Hij zegt: “Alle radiostations hebben het nu moeilijk en verdienen overheidssteun, niet alleen de stations op FM. KINK wil op FM en pleit dus voor de beloofde herverdeling van FM-frequenties. De gevraagde verlenging is onrechtmatig en betekent buitensluiting van nieuwkomers zoals KINK. Dat kan en dat mag niet gebeuren.

Foto: Qmusic

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen