Radio 538 en Q willen gratis verlenging FM-pakketten

Geplaatst op za 04 jul 2020 om 13:00

De commerciële radiomarkt, verenigd in de Vereniging Commerciële Radio, roept staatssecretaris Mona Keijzer op om de FM-pakketten gratis te verlengen. Als dat niet gebeurt, dan dreigen er faillissementen door de coronacrisis. Dat zegt Herbert Visser namens de vereniging tegen het ANP. Herbert zit met RadioCorp achter de stations 100% NL en SLAM, maar ook Radio 538 en Qmusic zitten volgens hem in zwaar weer. Daarom wordt Mona dringend om hulp verzocht.

Het aflopen van zendvergunning in september 2022 hangt als een donkere wolk boven de radiomarkt heen. Dan zouden de FM-pakketten opnieuw geveild moeten worden en dat gaat de radiomarkt miljoenen euro’s kosten.

De VCR wil een gratis verlenging van drie jaar, zodat de zenders geld kunnen lenen om het hoofd boven water te houden. “Dat is geen probleem. Maar we hebben wel vijf jaar nodig om dat af te lossen. Wij kunnen nu de bank niet beloven dat we het in september 2022 hebben terugbetaald, want we kunnen natuurlijk niet aantonen of we dan überhaupt nog bestaan“, zegt Herbert.

Mona Keijzer lijkt vooralsnog niet te porren voor een gratis verlenging. Herbert: “Ze luistert gewoon niet. De urgentie is hoog. Zonder geleend geld halen sommige stations het eind van het jaar niet eens. Ze heeft de mond vol over ondernemers die elkaar door deze moeilijke tijd helpen, maar ze gooit alles op één hoop. Deze specifieke situatie vraagt om specifieke maatregelen en dat is dus een verlenging van onze zendmachtiging.”

Michiel Veenstra, programmadirecteur van nieuwkomer KINK, is fel tegen. Hij zegt: “Alle radiostations hebben het nu moeilijk en verdienen overheidssteun, niet alleen de stations op FM. KINK wil op FM en pleit dus voor de beloofde herverdeling van FM-frequenties. De gevraagde verlenging is onrechtmatig en betekent buitensluiting van nieuwkomers zoals KINK. Dat kan en dat mag niet gebeuren.

Foto: Qmusic
42 Reacties op “Radio 538 en Q willen gratis verlenging FM-pakketten”


 1. anonymous

  Laat ze maar failliet gaan dan.
  Of vraag die tonnen aan salarissen terug van de dj’s.

 2. Patty Brard

  Dag lieve schatten, radio luisteren is zoooo 1982, je kan mij niet uitleggen dat er nog mensen zijn die hierop zitten te wachten. Ik heb besloten via livestreaming mijn fans getuige te laten zijn van mijn Kapriolen Op De Salontafel.
  Dat belooft heel spannend te worden en daar kan menigeen een puntje aan draaien.
  Nou dag hoor lieve schatten, ik ga maar weer eens bouten.

 3. Richard

  Is toch wel een beetje een standaardverhaal geworden iedere keer als die veiling eraan komt. De eerste keer toen ik ervan hoorde was in 2001 toen de radiostations dreigden failliet te gaan, en ze gezamenlijk een angstcampagne begonnen om je favoriete radiostation te redden. Raad eens? De radiostations bestaan nog steeds, behalve degenen waar geen hond naar luisterden.

  De infrastructuur is van ons, gefinancierd door de belastingbetaler. John de Mol, onze favoriete miljardair, die hier niet voor wilt betalen is een schande.

 4. Kim Wieft

  In deze tijden van Netflix, Spotify en andere streamingdiensten is deze vorm van media zoals radio, tv en krant zo verouderd en doet zo ouderwets aan. Eigenlijk absurd dat er nog aandacht en geld aan besteed wordt. Ze kunnen wel weer roepen om meer geld maar ze hebben zelf niet door dat het een doodlopende zaak is. De commerciëlen moeten maar zelf hun broek ophouden en de rest dient keihard gesaneerd te worden.

 5. Derhal Flynn

  Is 538 niet heel toevallig onderdeel van het almachtige rijke en cultureel-onderbouwde Talpa van onze grote leider John de Mol? Arme arme berooide John die wel radio-baasje wil spelen maar er geen geld voor over heeft … Dan klopt er iets niet. Gratis is altijd leuker, da’s logisch.
  En laat die Belgen van Q-Music ook maar betalen als ze hier geld willen verdienen met radiomaken.
  De kost gaat voor de baat uit!! Zo is het, en niet anders.

 6. Karel van de graaf

  Moeten maar zelf hun financien maar op orde houden en niet besteden aan hun top DJ.s

 7. Remi

  ‘NPO’ 3 FM doet ook weer mee, denk ik ?

  https://nationaalluisteronderzoek.nl/update-luistercijfers/#page-content

  #Lolluistercijfertjes

 8. Zomaar een persoon

  Q en 538 kunnen we wel missen.

 9. Dirk

  Ik wil ook wel eens iets gratis. Drie jaar geen hypotheekrente betalen bijvoorbeeld. Zou ik dat ook aan Mona kunnen vragen?

  Ook hiervoor geldt: de vraag stellen is hem beantwoorden.

 10. Wie is er met het geld vandoor gegaan?

  De aandeelhouders.

  En nu de hand ophouden.

  Losers. Mismanagement.

 11. ZeerNetteDame

  Heel irritant om die twee koppen constant op de achterkant van bussen te zien. Geen ontsnappen aan. Het liefst zou ik dit niet zien, maar bussen bekogelen met stenen zoals vele Marokkanen doen, gaat me net iets te ver. STOP MET DEZE RECLAME!!!!

 12. Michiel

  Wat een onzin, gewoon smoesjes om lekker makkelijk te kunnen cashen.

 13. Dokter Tinus

  Frequenties geven aan zenders die eens iets anders uitzenden als deze waardeloze dertien in een dozijn zenders .

 14. Albert

  Zolang de dj’s bij 538 en Q Music nog miljoenen verdienen, is het natuurlijk absurd om gratis FM verlenging van de pakketten te willen. Net als al die voetbalclubs die ook steun willen, terwijl de meeste spelers absurde salarissen verdienen. Terecht dat de overheid geen steun wil geven hieraan.

 15. .WEST*

  @ Dokter Tinus dat was ooit de afspraak , dat je als zender iets anders moest uitzenden !

 16. Bert

  Ach ach wat is Talpa van de Mol weer zielig. En radio luister ik allang niet meer alleen af en toe in de auto naar Slam!

 17. Ome Cor

  Even voor mijn begrip: commerciële radiostations zitten in zwaar weer omdat sponsors en adverteerders ivm Corona hun centjes nu liever in de zak houden dan uit te geven aan fors overbetaalde dj’s en een bataljon aan schijtlollige sidekicks? En nou willen ze gratis verlenging? Jaaaaa daaag, dat gaan we niet doen, Mona.

 18. .WEST*

  waar is Sjaak? com. radiobedrijven horen geen staatssteun te krijgen
  particulier bedrijf met pakweg 100 man is eigen risico

  anders dan KLM HEMA met veel werknemers

 19. Insider

  Slam is bijna failliet zeggen ze dus en kink aast op een FM frequentie dus als ze FM willen moeten slam overnemen en kink heeft Een plek op FM

 20. Robert

  Daar is belastinggeld niet voor bedoeld.

  Voetbal krijgt ook geen 140 miljoen.

 21. Mike

  Als belastingbetaler wil ik niet extra geld verspillen aan deze stations waar ik toch niet naar luister… Beleid is blijkbaar niet goed geweest… jammer maar er komt dan wel wat nieuws…

 22. AxelF

  Nee gaat niet gebeuren.

  Dan had.je maar meer moeten exporteren

 23. Jantje

  FM?? De FM had samen met analoge TV 15 jaar geleden al uitgeschakeld moeten worden. Het is een gotspe dat deze middeleeuwse brakke techniek nog steeds wordt gebruikt. We hebben nu DAB+ waar ook concurrentie op mogelijk is en mensen makkelijker kunnen zappen. Mona moet gewoon de tarieven voor FM verdubbelen

 24. Boerenverstand

  Het zenderpark in Nederland moet gewoon weer onafhankelijk beheerd worden. Ook belachelijk dat Digitenne gratis aan KPN verkwanseld is, maar nu wel de hoofdprijs aan abonnees vraagt. Op naar een systeem als het Britse Freeview.
  Als omroep gewoon betalen voor je FM-frequenties en digitale frequenties, en de rekening niet neerleggen bij de samenleving of de kijkers/luisteraars.

  Slam! is een prima zender, maar voor niets gaat de zon op. De concurrentievervalsing van de staatsgefinancierde NPO-radiozenders zou natuurlijk nu wel eindelijk eens gestopt kunnen worden.

 25. Kuis

  @Jantje
  DAB+ is absoluut niet klaar om FM te vervangen.
  De ontvangst, bereik en zenderaanbod zijn absoluut superslecht en ik zou nooit weer een nieuwe dab+ radio kopen.

 26. Boerenverstand

  @Jantje: de meeste mensen hebben nog steeds geen DAB+ op hun autoradio. FM is nog steeds populair; DAB is bij oudere generaties min of meer geflopt. De jongeren luisteren al helemaal geen radio meer, dus voor hen hoeft DAB+ ook niet, maar wel 5G-internet waarmee je zelf bepaalt waar je naar luistert.

 27. Boerenverstand

  @Kuis: bij mij staat er ook nog ergens een DAB+-radio te verstoffen. Ben er ook niet enthousiast over.

 28. Harry

  Als Mona ons kan

  verlossen van al die babbelzieke egootjes: GRAAG!!!!

 29. mikey

  Ik wil ook gratis bier. Gratis bier voor iedereen.

 30. J. de Mol

  Ik wil overigens ook stoppen met belasting te betalen. Ik ben tenslotte toch ook koning, media koning.

 31. Paul S

  Ik met mijn 65 jaar luister thuis alleen nog internetradio (en dan niet die van npo of Talpa).
  In mijn auto luister ik dab+

 32. MediaPrak

  De lobbie onder leiding van Visser en Paul Romer draait weer overuren. Bij de vorige aanstaande veiling was het argument om juist niet te veilen, de introductie (en te maken kosten) voor een landelijk DAB+ zenderpark. En nu weer Corona. Zowel 538 als Q hebben eigenaren met diepe zakken. Blijft opvallend. Toen 538 geen etherfrequentie had riep het moord en brand over de monopoliepositie van de NPO zenders. En nu Talpa een monopoliepositie heeft voor landelijke comm radiozenders wil zij deze behouden, door een as veiling tegen te houden.

 33. Bart

  Goed verwoord Mediaprak . Internetradio is een uitkomst. Gold FM had ik nooit ontdekt en zo zijn er meerderen zenders.

 34. StefanV

  Hoezo hebben commerciële radiostations problemen? Luisteren mensen ineens niet meer? Wordt er geen reclame meer uitgezonden? Volgens mij proberen ze gewoon een slaatje te slaan uit de situatie. Veenstra heeft dan ook gelijk. Er staan genoeg anderen te trappelen om de plek van 538 en Q Music over te nemen. Vooral de laatste zender kunnen we missen als kiespijn.

 35. Lapland

  Salaris van Mattie omlaag en de Tesla inleveren, zo houd je sowieso een aantal man aan het werk.

 36. MediaPrak

  @Bart Internet radio (Het Franse FIP via Radio France, Lite FM uit Miami via Radio.com en The American Top 40 via IheartRadio.com) is de toekomst. Zeker bij een uitrol van 5G en onbeperkt streaming van data abonnementen.

 37. Ron

  Q Music en al die Talpa zenders kunnen de spreekwoordelijke pot op! Er gaat gewoon geveild worden, niets uitstel. Get your shit together voordat je gaat klagen en corona van alles de schuld gaat geven, wat een wanstaltig excuus bah. De nieuwe stations hebben ook recht op toelating tot FM.

 38. HadieDave

  Flikker toch om.

 39. Suckerpunch

  De corona-crisis wordt te pas en te onpas gebruikt, door redelijk vermogende mensen, om zo in aanmerking te komen voor allerlei voordelen.

  Sinds ik een bluetooth autoradio heb die automatisch muziek speelt van mijn telefoon zodra ik de auto start, luister ik, godzijdank, geen radio meer.

  Ik luister wat IK leuk vind, niet een of andere domme babyboomer die in de microfoon allerlei bullshit ouwehoert en de hele boel onder spuugt, niet een of andere domme samengestelde top40 waarin “zoogenaamd” de meest populaire nummers zouden staan…. Als je dat echt gelooft ben je nog dommer dan Anna Noshin met haar Anna Noshin-museum.

 40. Jannes van Loon

  Wat raar vier maanden een pandemie en ineens verliezen help er kan bezuinigd worden er zit een jock een producer twee sitekicks een nieuwslezer en als je niet uitkijkt nog een eindredacteur kosten hoog als je terug gaat naar de jaren 70/80 zat een jock samen met zijn technicus een programma te maken kosten minder als je bu kijkt naar Jeroen v Inkel hij heeft wel een producer maar de rest doet hij zelf geen hoge kosten.

 41. Meneer de Uil 🐦

  Een prima manier om te besparen, is de strategie volgen van TV. Gewoon herhalen en iedereen ontslag. Geen hond die het verschil hoort tussen de meelachers van nu of vorig jaar in de ochtendshow.

 42. Peter De Wit

  Ik zeg gratis verlengen.
  Zeker zolang die staats radio 1 t/m 6 bakken met geld krijgen van/via ons belasting betaler!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.