VI-trio noemt Akwasi verbindpiet, gaat diep door stof

De mannen van de radiovariant van Veronica Inside zijn woensdag diep door het stof gegaan omdat ze rapper Akwasi dinsdag, bijna zonder het zelf te merken, een verbindpiet hebben genoemd. Dat was te horen op Radio Veronica. Sidekick Rick Romijn sprak dinsdag zijn ergernis uit over Akwasi, die onder vuur ligt omdat hij geweld heeft aangekondigd tegen Zwarte Piet. Hij merkte op dat hij bij DWDD altijd aan tafel zat als verbinder. “Verbindpiet“, vulde collega Niels van Baarlen aan.

Romijn herhaalde het woord ‘verbindpiet’ en ging verder met zijn verhaal. Presentator Wilfred Genee reageerde er ook niet op. Maar juist dat woordje ‘verbindpiet’ heeft VI enorm in verlegenheid gebracht. De radioshow wordt op de socials van racisme beschuldigd.

Wilfred: “Er was toch wat consternatie op social media naar aanleiding van de uitzending van gisteren. Daar is iets niet goed gegaan bij ons. Ik moet eerlijk zeggen: het was mij even ontgaan wat het precies was, want we konden niet eens meer herleiden wie wat gezegd was, maar er is iets gezegd wat niet echt gelukkig was.”

Niels: “Daar kwam Rick op terug. Hij was het daar niet mee eens. Dat mag natuurlijk. Je mag het in dit land eens met elkaar zijn of niet. Toen haalde Rick nog het verhaal aan dat hij normaal aan de desk zit bij De Wereld Draait Door als verbinder en Rick had een zin over verbinding en ik maakte daar in een slip of the tongue Piet van. Verbindpiet, ja.”

Een heel domme fout, aldus Niels. “Dat is natuurlijk het aller-, aller-, allerstomste wat je kunt zeggen in deze situatie. Dit bevestigt weer dat de discussie rondom Zwarte Piet en Sinterklaas nog steeds actueel is en dat de associatie met een donker iemand door mij in de snelheid toch gemaakt werd met Piet. Ja, schandalig. Echt werkelijk waar niet goed.”

Ontgaan

De mannen van de radio-VI hadden er aanvankelijk helemaal geen erg in. Wilfred: “Hij is jou ontgaan en mij ook, want ik had het echt niet door.”

Rick: “Hij is mij ook ontgaan en dat is misschien wel het allerergste. Ik moest ook echt het beeld terugkrijgen. Verschrikkelijk. Het enige wat ik kan doen is mijn welgemeende excuses aanbieden. Ik ben niet een racist, dat wil ik ook niet zijn en ik hou ook niet van racistische mensen in mijn omgeving. Ik denk dat wij vorige week met de zender hebben laten zien door de zender 8 minuten en 46 seconden uit te zetten, dat we een goed statement hebben afgegeven. Ik hoop niet dat deze uitspraak het tekortdoet. Het is gewoon stom, stom, stom.”

Wilfred: “Ja, het kan gebeuren. Het is niet bepaald handig, nee.”

Rick: “Nee, het is helemaal niet handig. Het is echt een kutopmerking geweest en daar baal ik van.”

Gebeld met Akwasi

Wilfred heeft contact gezocht met Akwasi. “Ik heb Akwasi inmiddels zelf gebeld en ik heb hem namens mij en het programma excuses aangeboden.”

Nieuwslezeres Celine Huijsmans: “En gaat hij Zwarte Piet nog in zijn gezicht trappen?

Wilfred: “Ik wil even duidelijk stellen dat ik hem ken en een paar keer heb ontmoet bij BNR. Ik vond het een slimme, prima gozer, dus ik zat al verbaasd naar die beelden te kijken. Ik heb tegen hem gezegd dat ik het vrij agressief vond en dat ik die opmerkingen niet zo handig vond, omdat de boodschap dan niet meer over komt. Toen zei hij: ‘Wilfred, jij weet niet hoe het is om een andere kleur te hebben en als niemand luistert, dan word je boos.’”

Celine: “Maar als je zo’n groot podium hebt dan moet je ook niet op die manier de fout in gaan.”

Rick: “Hetzelfde wat ik gisteren heb gedaan, hè. Ook een groot podium, een slip of the tongue, stom en je kwetst een hoop mensen. Als je van andere kleur bent en steeds voor Piet wordt uitgemaakt…”

Wilfred: “Hij zei ook: ‘Ik word ook heel verdrietig als ik lees dat René zo verdrietig wordt van mijn uitspraken, ik herken me daar allemaal niet in.’”

Rick: “Ik kan er alleen maar sorry voor zeggen en excuses voor aanbieden. Hetzelfde als wat Akwasi zegt: zo ben ik ook niet.”

Het controversiële fragment (vanaf 00:48):

 

View this post on Instagram

 

Er is van alles mis met dit filmpje. -je loopt je al een week op te winden over Akwasi maar waarom zeg je niet waar Akwasi sinds DAY ONE opgewonden over is ? EAT DICKS -Verbind Piet ??? Really? EAT DICKS – Hoe ze de luisteraar een leugen voorhouden en zeggen dat hij opriep tot geweld. Verstaan jullie geen Nederlands? EAT DICKS. -Hoe ze twee fragmentjes eruit halen en de hele mapangpang speech dismissen door vies framen EAT DICKS -de manier waarop er totaal niet ingegaan wordt op inhoud en alleen vorm EAT DICKS – hoe ze met “toch?” en dat soort signaalwoordjes de luisteraar programmeren om er iets van te vinden. EAT DICKS. -En dan nog zeggen over doodsbedreigingen “natuurlijk” en “een beetje vragen om”. Bedreiging is, in tegenstelling tot wat Akwasi zei op de Dam, wél strafbaar. EAT DICKS. -De grootste wereldwijde protest-movement of all times dismissen om materiële schade terwijl er mensen vermoord worden waar jullie geen woord over reppen EAT DICKS. JULLIE VALLEN KEIHARD DOOR DE MAND. JULLIE BEKENNEN KLEUR. HET STINKT HIER NAAR PRIVILEGE EN DUBBELE MORAAL. NAUGHTY LISTED! @radioveronica hoeveel mensen met pigment werken er bij jullie? (Schoonmakers en beveiliging tellen niet) Hoe kan de blinde vlek zo groot zijn? Wat zouden jullie adverteerders hiervan vinden ? @ me

A post shared by itchy_fingaz_ (@itchy_fingaz_) on

Foto: Talpa Radio

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen