Radio 538: ‘Qmusic gaat steeds meer op ons lijken’

Radio 538-baas Menno de Boer heeft het idee dat het format van Qmusic steeds meer gaat lijken op dat van zijn zender. Hij is daardoor voor een grotere uitdaging komen te staan. Dat zegt hij in gesprek met Broadcast Magazine. Het lijkt erop dat Radio 538 dit jaar ingehaald wordt door Qmusic als de commercieel marktleider van Nederland. In de laatste meetperiode was het verschil in de doelgroep 20 tot 49 jaar miniem: 538 scoorde 16,1 procent, terwijl Q uitkwam op 15,7 procent.

Waar gaat dit heen? “Qmusic is zeker een concurrent. Het is echt een prima station en ik vind bepaalde elementen daar ook heel sterk van, maar ze zijn wel de afgelopen twee jaar steeds meer op 538 gaan lijken. Ze hebben zich steeds meer gestort in het hitradiogevecht. Dat is uitdagend, ja, voor 538, maar het geeft ook wel weer een kans.”

De Boer probeert terug te slaan met vernieuwing. “We hebben 1,5 jaar geleden de ochtendshow vernieuwd en daar ben ik heel trots op. De Top 40 is naar Q gegaan en wij hebben de 538 Top 50 ontwikkeld. Dat is een lijst die net even iets actueler kan zijn, dus het dwingt je wel tot een bepaalde vernieuwing en ik denk dat dat goed is voor een legacymerk als 538.

Wat wil hij bereiken? “De grootste ambitie op korte termijn is 538 nummer één houden.

Radio 10

Het marktleiderschap in de brede doelgroep 6+ is Radio 538 al lang verloren. Dat is nu NPO Radio 2. Zelfs zusterzender Radio 10 is inmiddels groter dan 538. “Ik gun het Radio 10. Ik ben blij dat 10 de wind in de zeilen heeft. Nederland wordt gewoon steeds ouder en daar kun je niet omheen.”

De Boer wil met 538 niet de bejaarden van Radio 10 aanspreken. “538 is een station dat altijd al een best brede doelgroep aanspreekt, van 18 tot 50. We slagen er goed in om die groep te bereiken. We kijken echt naar die 20 tot 49. Het marktleiderschap daar vasthouden is het allerbelangrijkste voor 538. Als Radio 10 in 6+ groter wordt omdat zij in 50+ een enorme aanhang hebben, ben ik alleen maar blij, want dan doen we ons portfoliowerk goed.”

Is hij niet een beetje bang dat de glans van 538 af gaat? “Ik maak me geen zorgen, nee. Het is een heel competitieve radiomarkt en er zijn een hoop zenders op uit om de nummer-1-plek van 538 af te pakken. Dat houdt ons alleen maar scherp. De radio in Nederland is van een ongekend hoog niveau daardoor, omdat we zo’n competitieve markt hebben.”

Foto: Radio 538

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen