Rik van de Westelaken liep ernstig virus op in China

Rik van de Westelaken wist al ver vóór corona dat er een hoop nare virussen in China rondwaren. Hij pikte in 2008 een vreselijk gemene variant op in het Aziatische land. Dat vertelt de presentator in gesprek met NPO Radio 1. Het was echt een ramp, zo vertelt Rik. “Ik was dus in China geweest. Dat moet je dus uiteraard nooit meer doen. Twaalf jaar geleden was ik als verslaggever naar de Paralympische Spelen en ik kwam terug met een virus of bacterie, niet helemaal wetend wat het was.”

Terug in Nederland ging Rik gelijk naar de dokter. “Ik had daar een soort darmontsteking opgelopen die maar niet wegging. Hij werd alleen maar erger en erger en de huisartsen keken het een beetje aan. Toen kreeg ik plotseling overal in mijn lijf ontstekingen.”

Het bleek reactieve artritis te zijn. “Ik wist ook niet dat je dat kon krijgen, maar het kan in je lijf geactiveerd worden en je kunt er ontzettend veel last van hebben.”

Rik kwam niet meer over wc-drempel heen

Het lijf van Rik was uitgeput van dat virus. “Normaal gesproken maakt je lichaam antilichamen aan. Die gaan dan de ontsteking te lijf, maar omdat het lijf zo uitgeput was, kwamen er op allerlei andere plekken in mijn lijf ontstekingen terug. Mijn ogen gingen eerst ontsteken, toen mijn enkels en knieën.

Alles waar een gewricht in zat, ging opzwellen, werd pijnlijk en kon hij niet meer gebruiken. “Ik liep op het laatst, binnen vier of vijf weken, echt op krukken en kon niet eens over de drempel van mijn wc komen. Van een heel gezond iemand ga je in no-time naar een wrak. Ik was tien of vijftien kilo afgevallen. Het was een heel angstige periode.

Het was niet meer duidelijk of de aandoening die hij had opgelopen weer weg zou gaan. “Wat je dan doet als journalist en mens is dat ik ging googelen. Je komt dan op een lotgenotenforum en dat moet je nooit doen. Daar stonden verhalen van mensen die al drie of vijf jaar thuiszitten.”

Zijn wereld stortte in. “Het hele beeld van: ik kom uit China terug en zal binnenkort wel beter zijn, zie je dan voor je ogen verdampen en je weet niet meer wat er gaat komen. Het was voor mij wel een soort van moment om enorm te panikeren.”

Corona doet Rik denken aan zijn crisis van toen

De coronacrisis doet Rik erg denken aan zijn persoonlijke gezondheidscrisis van toen. “De periode waar we nu in zitten doet me zo ontzettend denken aan de periode waarin ik ziek werd, omdat ineens alles wat je altijd vanzelfsprekend vond – een gezond lijf, een mooie baan, een leuke relatie – ging wankelen.”

Ik vroeg me af of ik überhaupt nog mijn hypotheek kon betalen en of ik nog een baan had straks. Ik dacht: misschien ben ik voor de rest van mijn leven arbeidsongeschikt.”

Gelukkig is het weer goedgekomen met Rik. Hopelijk blijft hem het nieuwste Chinese virus hem bespaard.

Foto: AvroTros

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen