Megahoge cijfers voor NPO Radio 2, alweer record

Geplaatst op di 18 feb 2020 om 11:45

Het gaat buitengewoon goed met NPO Radio 2. De zender heeft zijn record van vorige maand alweer aangescherpt: in de meetperiode december-januari komt de zender uit op een, voor radiobegrippen enorm hoge, 19 procent marktaandeel. Dat blijkt uit cijfers van Nationaal LuisterOnderzoek. De laatste keer dat Radio 2 zó’n hoog marktaandeel aantikte was in de vroege jaren 90. Tegenwoordig zijn er veel meer radiozenders en is een score als deze een uiterst bijzondere prestatie.

Voor het eerst in vele jaren staat Radio 538 al twee maanden lang niet in de radio top drie, vanwege het grote succes van zusterzender Radio 10. Die komt uit op de tweede plek met 11,3 procent marktaandeel, de hoogste Radio 10-score ooit.

Radio 10 is nu de grootste commerciële radiozender van Nederland. Op de derde plek volgt Sky Radio met 9,7 procent. Pas daarna komt Radio 538 om de hoek kijken met 9,6 procent marktaandeel.

Qmusic maakt de top vijf af. Zie het overzicht:

Luistercijfers in de algemene doelgroep in december 2019-januari 2020:

 

 Nr Radiozender  Marktaandeel  Tov vorige maand  Vorig jaar
1 NPO Radio 2 19,0 procent +1,3 +1,3
2 Radio 10 11,1 procent +0,2 +1,3
3 Sky Radio 9,7 procent -0,8 -0,8
4 Radio 538 9,6 procent +0,1 -0,5
5 Qmusic 8,5 procent +0,2 +0,5
6 Radio 1 6,9 procent -0,4
7 Radio 5 4,1 procent -0,4 +0,3
8 Radio Vero 3,1 procent
9 Radio 4 2,5 procent
10 100% NL 2,5 procent -0,6
11 3FM 2,2 procent -0,1 -0,2
12 SLAM! 1,1 procent +0,1 -0,1
13 Classic NL 0,9 procent
14 Sublime 0,7 procent -0,1
15 BNR 0,6 procent -0,1

 

Foto: Annemieke van der Togt, BNNVARA
45 Reacties op “Megahoge cijfers voor NPO Radio 2, alweer record”


 1. Boudewijn

  Dat wordt weer lachen om het persbericht van Talpa Radio

 2. StefanV

  Wanneer stapt Sharid Alles op als zendermanager van 3FM? Haar positie is met gemak onhoudbaar: ze zit er inmiddels bijna 2 jaar en het marktaandeel van 3FM is onder haar leiding alleen maar verder gezakt. Een prestatie op zich.

  Wat Radio 2 betreft: de goede cijfers zijn aan de ene kant mooi, maar aan de andere kant ook niet. Radio 2 is extreem middle of the road: veel te veel veilige muziek. En trouwens ook veel te veel in het vaarwater van 3FM.

 3. Teo Hiddepa

  538 scoort zo laag omdat betweter en fulltime irritatiefactor Hannelore Zwitserloot de hele ochtendshow van Frank D. in haar eentje kapot weet te maken. Op staande voet ontslaan die heks.

 4. Mike

  Radio 2 is ook een topzender.

 5. NPO de enige echte!

  Je ziet ‘toch ook op de radio scoort NPO, net zoals op tv!! Klasse hoor!!

 6. Gyt

  Kunnen ze van 3FM geen ziekenomroep maken?

 7. Erwin

  Radio, je weet wel, dat een deel van de autorit aanstaat en je met een half oor naar luistert, waar geen jongere nog op zit te wachten, de cijfers gemeten met oude technieken. Dit bericht is kansloos.

 8. Ron

  Hoge luistercijfers wil niet per definitie betekenen dat het ook een betere zender wordt dat Radio 2, in tegendeel. Ik vind het steeds veiliger worden, alleen Rob Stenders durft nog wel eens van de platgetreden paden af te wijken maar daar blijft het dan ook wel bij. Het is wel een feit dan zenders met een ouder profiel het beter doen dan stations met een jong profiel en daar is 3FM het voorbeeld van. De toekomst van Sharid Alles is onhoudbaar geworden, dat moge duidelijk zijn. Punt.

 9. Remi

  Een kléine terugval voor Hilversum 3, maar nog steeds staan op elke duizend radio-toestelletjes, er liefst 22 op deze zender afgestemd.

  Voorwaar een knappe prestatie !

 10. ome h

  Hoe gaat het eigenlijk met stax & twan?

 11. Edwin E

  NPO Radio 2: de enige echte muziekzender!

  Tsja, ik moest schijtlollige radio maken voor een paar schamele eurootjes…:-(

 12. Sender

  Diverse radio’s in huis, in de verschillende ruimtes.
  vastgebrand op NPO2.
  Weet niet beter.

 13. StefanV

  @ Teo Hiddepa: 538 scoort zo laag omdat de zender zich qua muziekkeuze amper nog onderscheidt van Q Music.

 14. Ad

  @NPO, de enige echte
  Wel eerlijk zijn, 3FM is ook NPO. GTST!

 15. Keta Minek

  Radio 2 dit is mijn zender.

 16. Teo Hiddepa

  @StefanV 538 en Q music hebben als sinds jaar en dag een identieke playlist. Sinds Edwin E. weg is en Hannelore Z. daar met haar walgelijk linkse feministische schrale bek is gaan zitten kelderen de cijfers van 538.

 17. Franz

  Als ik al radio luister is het 99% van de tijd radio 2. R10 blijf ik simpelweg een verschrikkelijke kopie vinden met veel te beperkte muziekplaylist om nog maar te zwijgen over die overdreven branding en truttigheid. Ook al zouden ze nr 1 worden dan ga ik er nóg niet naar luisteren.

 18. T.E.D.

  @ Boudewijn

  Ja, natuurlijk, 30% van de markt in handen hebben en de snelst groeiende radio zender van het land (Radio 10) hebben is natuurlijk bedroevend slecht 🙄!

 19. grootnieuwsradio

  Wacht maar eens op een dag verpletteren we talpa radio

 20. NPO de enige echte!

  3FM en NPO Radio 2 zijn de laatste jaren gewoon gewisseld! Waar eerst 3 FM de populaire zender was is dat nu NPO Radio 2! Alle goede en bekende dj”s van 3FM zijn de laatste jaren weggekaapt door andere zenders: Chiel, Domien, Koen, etc., etc.

 21. Amy Schumer

  Radio 2 is al jaren populair.

 22. NPO de enige echte!

  Ter, heb jij jouw beklag al kenbaar gemaakt op de website van NPO? Misschien doen ze er dan wat mee! Ik denk niet dat ze ook op deze site kijken!!

 23. NPO de enige echte!

  Ik bedoel Teo!

 24. Teo Hiddepa

  @NPO de enige echte!: 538 en Q music zijn beide niet van de NPO grapjas. Alleen Talpa Radio kan Hannelore Z. haar bek laten houden.

 25. NPO de enige echte!

  Teo, Sorry, dan kun je beter jouw reactie richten aan Talpa, wil weet doen ze er nog wat mee?

 26. Donald Dumb

  Begrijpelijk. Het station met de meeste variatie

 27. Teo Hiddepa

  @NPO de enige echte!: Ben je gek. Die navelstaarders bij Talpa staan niet open voor een stem van het volk. Ik spui liever hier mijn gal.

 28. NPO de enige echte!

  Ik vraag me alleen af of je er op deze site wat mee bereikt??

 29. Bart M.

  Talpa radio draait alleen muziek die John leuk vindt en die heeft toevallig een smaak als een bos wortelen.

 30. Teo Hiddepa

  Ik heb alles al bereikt in mijn leven. Ben in de fase dat ik vanuit een zitstoel al cognac drinkend en sigaren rokend commentaar lever op hetgeen mij onder ogen komt, dus stel voor dat jij je weer met de NPO bezig gaat houden en mij mijn ongezouten mening laat blijven ventileren danku!

 31. Thierry Bardot.

  Teo Hiddepa ik raad u meer beweging aan.

 32. Donald Dumb

  Bart M. Precies. Als we allemaal op de smaak van de Mol moeten afgaan wordt er helemaal geen radio meer geluisterd.
  Opvallend ook de cijfers voor 100% NL. Er is toch een opleving voor het Nederlandstalige produkt dus dan zou je verwachten dat de zender daarvoor ook profiteert…

 33. Teo Hiddepa

  @Thierry Bardot.: Kruip vannacht op je verloofde, dus dat gaat goed komen!

 34. Thierry Bardot.

  Teo Hiddepa is prima zoek ik een jonge vent op.

 35. Teo Hiddepa

  Kan altijd ook bij mij terecht Thierry! Ben niet vies van wat experimenteren tussen de lakens.

 36. Thierry Bardot.

  Teo Hiddepa wie weet ooit.

 37. Ronnie

  @Erwin 12:11
  Omdat JIJ niet meer echt naar radio luistert, betekent dat nog niet dat dit voor heel NL zo is. Voor iedereen onder de 30 is Spotify nummer 1, maar daarboven is er niks zo sterk als lineaire radio. Podcasts stellen nog weinig voor, digitale radio ook niet.

 38. valerie

  Het ochtendprogramma met JW Roodbeen is gewoon top, goede muziek keuze en prettige presentatie. voor mij de reden om na jaren afscheid te nemen de 538 ochtend

 39. Bert

  Als ik de chinees van gisteravond moet wegwerken en even een Grives moeten draaien op het toilet, zet ik radio2 op….

 40. jos

  Radio 2 is de hele dag goed te pruimen. Vindt persoonlijk 12-2 zwakste schakel. De ochtendshow 6-9 is enorm gegroeid en de middag staat als een huis. Niets meer aan doen.

 41. critikast

  Waarom worden de luistercijfers van de 13 regionale omroepen nooit gepubliceerd? Als je die cijfers van alle provincies optelt zou Hilversum zich kapot schrikken !

 42. we

  Dankzij de top2000…

 43. Zucht

  Radio 5 is het vroegere radio 2. Veel relaxter en minder gekwek met zogenaamde luisteraars die zogenaamd inbellen. Want ook op de radio is niets echt.

 44. discuswerper

  @17:27

  Omdat de wijze waarop deze cijfers bepaald worden nog absurder is dan wat de SKO doet. Er worden gewoon vragen lijsten ingevuld. Om in dat model nog enigszins representatief te kunnen meten hoeveel luisteraars de regionale zenders hebben moet je dus in elke provincie een representatieve steekproef gaan nemen. En dat is ze gewoon teveel gedoe.

  Met daarbij meteen de kanttekening: voor wat deze cijfers dus waard zijn. Iedereen kan wel van alles invullen op zo’n vragenlijst, maar of het ook klopt?

 45. Bejaarde kijker

  En die Jeroen Nicht in de Vegte vindt ik ook altijd erg grappig met dat sarcastische stemmetje.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.