Jan Smit denkt aan massaal protest tegen radiozenders

Geplaatst op ma 07 okt 2019 om 14:45

‘Haar naam is Laura, een hele lieve meid!’, ‘Boom, boom bailando, dans met mij de tango!’ en ‘Als de morgen is geko-men’: stuk voor stuk platen waar de gemiddelde muzieksamensteller van gruwelt. Belachelijk, vindt Jan Smit. Hij is er goed klaar mee dat de landelijke radio zijn muziekjes maar niet draait. Volkszangers protesteren al jaren tegen een gebrek aan airtime, maar er gebeurt niets. In die zin voelt Smit zich enigszins verwant met de mensen die protesteren voor het klimaat.

Op een gegeven moment is de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen voorbij“, merkte een van de activisten van Extinction Rebellion op in de media. En dat inspireert ook Smit om er feller tegenin te gaan.

Smit is boos. Hij zegt op Instagram: “Ik denk dat ik ook maar eens een paar Nederlandstalige collega artiesten én hun fans op ga trommelen om massaal te protesteren tegen een aantal landelijke radiozenders die onze muziek veel te weinig draaien! Want de tijd van vriendelijk vragen en petities ondertekenen is wat mij betreft op dat gebied ook wel voorbij… 😜

Veel volkszangers willen hun muziek het liefst bij de mensen in de strot duwen. Ze pleiten dan voor een Nederlandstalig-quotum, waarbij radiozenders verplicht een bepaald percentage aan Nederlandse muziek moeten draaien.

Qmusic-muziekbaas Rob Ester reageert geprikkeld. “Snelle, Marco Borsato, Nielson, Maan, Suzan & Freek, Davina Michelle, Tino Martin… Hoog tijd dat die eens gedraaid worden inderdaad!

Foto: AVROTROS
76 Reacties op “Jan Smit denkt aan massaal protest tegen radiozenders”


 1. Erwin

  En dit vod denkt het internationale muziekevenement Eurovisie songfestival waar 200 miljoen mensen NIETS moeten hebben van Nederlandstalige muziek even te presenteren. Hij heeft echt alle realiteitszin verloren. Toch een IQ van een zak aardappelen, of gewoon aandachttekort?

 2. Ron

  Er is een reden voor dat deze muziek niet gedraaid wordt, Jantje en dat is: gebrek aan kwaliteit!

 3. RT

  100% NL draait die ellende toch!? Dat lijkt me genoeg.

 4. Tinie Parkiet

  Zijn muziek wordt niet gedraaid, hoe zou dat nou komen?

 5. Sebas

  Wat is dit voor raar bericht? Nergens bronvermelding o.i.d.

  ‘Smit is boos’: en vervolgens iets wat lijkt op een grapje wat van Twitter ofzo lijkt te komen. Ik zie nergens dat Jan Smit boos is.

  Raar bericht…

 6. Bertus

  Die rotzooi van jantje Smit zou ik nog niet eens als onderzettertje willen gebruiken….wat loopt die jongen te zeuren….hoe meer die rommel gedraaid wordt hoe slechter voor t milieu….

 7. Michel

  “Smit voelt zich enigszins verwant met de mensen die protesteren voor het klimaat”.
  Man je kan geen krant openslaan of journaal kijken zonder dat het over het klimaat gaat. Er is dus geen enkel verwantschap.

  Maar mensen die zijn muziek mooi vinden luisteren toch naar 100% NL of piratenzenders?

 8. achtmet

  Haha ,Jantje is boos ?Nou hij kan niet zingen niet ,dat nasale geluid wat hij produceert jaagt menig een de stuipen op het lijf !Zelfs als reclame figurant valt hij door de mand .Nee Jantje ,accepteer nou maar dat je gewoon te kort komt om een ster genoemd te worden ,dat is voor veel betere gasten bestemd !

 9. Jan Kroket

  En al die Volendam-bagger die we continue via de televisie over ons uitgestort krijgen? Mag dat dan een paar ons minder?

 10. Wanny

  Er wordt behoorlijk veel Nederlandse muziek gedraaid op de publieke zenders, maar ook bij de commerciëlen. Veel meer dan vroeger.

  Blijkbaar draaien ze de muziek van Jan Smit niet, maar dat komt dus niet omdat het Nederlandstalig is. Als je een goed product hebt, wordt het gewoon gedraaid.

 11. fokofkakmuziek

  Wanneer zulke schijtplaten op de zenders komen als 538, qmusic en dergelijke zal radio snel doodgaan

 12. Gerit

  RADIONL draait de Hollandse hits bijna landelijk te beluisteren via diversen regionale frequenties 100%NL draait alleen maar troep

 13. Arie

  Inderdaad Jan, zet een actie op poten.

  Ik heb nog een gratis advies: Elke keer blijkt weer bij het programma Beste Zangers, dat zodra een Nederlandstalig nummer in een modern pop- en/of rockarrangement wordt uitgevoerd het nummer vele malen beter klinkt.
  Beste zangers en zangeressen van het Nederlandstalige lied: stop met die standaard arrangementen, weg met standaard riedeltjes, en weg met die accordeon.
  Breng eens een album uit met moderne pop- en rockarrangementen en kijk of dat wel aanslaat.

 14. [MikE]

  Dit is bijna satire Mediacourant 😂😂😂

 15. Daniel

  Han heeft eens tijdens een interview (ik geloof in een auto) laten doorschemeren zelf geen liefhebber te zijn van zijn eigen repertoire. Is gewoon feestmuziek, en dat draai je op een feestje. Niet op de radio.

 16. Michel

  Ik snap hem enigzins wel… bij de Toppers vinden we het leuk…op een piratenfeest staan we allemaal mee te zingen… bij de zachte G concerten drinken we er allemaal nog 1… en Amstel live lopen we de deur plat…. en op de nationale radio kan het niet…. heel vreemd dat de smaak van de Nederlander zonder drank ineens anders is… maar zal wel sociaale schaamte zijn

 17. Ron

  Er is inderdaad zat van die pulp op de radio, radionl en half Nederland te horen en in het zuiden van het land heb je hier ook weer alternatieven genoeg. En niet te vergeten sterren.nl. De keuze is dus reuze en dat gezeur en gezeik over meer Nederlandstalige muziek op de radio moet nu maar eens afgelopen zijn. Er is een overkill aan Nederlandstalige muziek en het wordt gewoon netjes gedraaid door de radiostations. Maar artiesten framen maar wat graag dat hun liedjes ‘niet gedraaid worden door Hilversum’. Pertinente onzin dus.

 18. RaymondVL

  Zenders als 100%NL en RadioNL draaien toch al regelmatig die Jan Smit meuk?

 19. Roel

  En waar is de Ferry Maat Soulshow muziek op de radio? Dat hoor ik ook te weinig.

 20. Bn

  Was 100%NL niet hard gedaald in de laatste meting?

 21. Bart

  Jan Smit zou net als die Nick en Simon derrie weggestopt moeten op een lange golf zender. Slechte ontvangst of slecht bereikbaar.

 22. RichardvdA

  Want Nederland is nog niet debiel genoeg, weg met die ondermaatse rommel Jan. Met je afschuwelijke accent.

 23. Johanneke van Es

  @Michel Je noemt een rits feestjes op waarbij de alcohol doorgaans rijkelijk vloeit. Dat verzacht kennelijk de pijn aan je oren als je het gekweel van Janneman aan moet horen.

  Voor de rest is de Volendamse palingsound de afgelopen 40 jaar gewoon niet met z’n tijd meegegaan (geldt niet alleen voor Jan, maar ook Snik & Niemond, pardon Nick & Simon en de rest van het zooitje). Velen zijn d’r daarom al jarenlang he-le-maal klaar mee. De ‘echte fans’ weten de stations waar Jan(ker) wel te horen is moeiteloos te vinden. Daar doe je het voor Jan. Zieltjes winnen laat je maar liever over aan mijnheer pastoor.

 24. Vincent

  TROS Muziek Meuk Op Het Plein is al erg genoeg. Daar mag Jantje schitteren. Klaar, en nu je bek houden!

 25. simon sylvanus

  Deze huilebalk gaat steeds meer op zijn dementerende moedertje lijken.
  De rommel die deze huilebalk uitkraamt is al gruwelijk ,moet het nog meer ?

 26. Suzy Wang

  let op nou gaat het gezellig worden. Jan smit krijg praatjes. Hoe zal daar op gereageerd worden.

 27. Ko

  @RT, precies. Daar draaien ze Janś liedjes het meest. Zoveel dat je er draaierig van wordt. Wil hij ons nu ook dwingen om op andere zenders zijn nasale koude klank aan te horen? Wat een grootheidswaanzin. Bah.

 28. Koo

  @RT, precies. Daar draaien ze Janś liedjes het meest. Zoveel dat je er draaierig van wordt. Wil hij ons nu ook dwingen om op andere zenders zijn nasale koude klank aan te horen? Wat een grootheidswaanzin. Bah.

 29. Koo

  Kortom hij vindt dat HIJ te weinig gedraaid wordt op andere zenders. Alsof hij een streling voor het oor is met zijn nasale klank.

 30. Donald Dumb

  Wat een vreselijke huilebalkies zijn die volkszangers toch.
  Nidt genoeg NL talige muziek op de radio??
  Je wordt er mee doodgegooid de laatste tijd…
  Jank Shit gaat maar klagen in dat visserdorp van hem…

 31. EEEE

  Jan Smit is lui….leest zich niet in. Beste zangers bereid hij niet voor merk ik….suffe teksten in zijn plaatjes…en een manager die niet weet wat die met die luie miljonair aanmoet.Klaar met Jan ik huil me naar de bank Smit. Geen inzet en uiteraard ook geen Songfestival presenteren!!!

 32. Jan

  Doe het op bruiloften en partijtjes Jan, maar val andere mensen niet met deze Nederlandse bagger lastig. Besef eens dat je tijd voorbij is…

 33. Dr Snuggles

  @BN: 100% NL was de laatste luistercijfermeting heel hard gedaald. Gaat niet best daar zo te zien. Maar dat heeft natuurlijk niets te maken met de muziek van Jan Smit die ze regelmatig draaien….:-)

 34. Winterklaar

  Al die vrolijke Smitversjes zijn treurige niemandalletjes. Wat mij betreft mogen ze allemaal weg. Allemaal weg. Weg. Alles. Weg.

 35. Martin

  Radio luisteren, tv kijken doen mensen dat nog in deze tijd?

 36. Zeno

  Jantje heeft geen enkel succes meer geboekt, is zwaar overschat.

 37. PatatmetMayo

  Ik zat eerder aan een massaal protest tegen Jan Smitje te denken.
  Kan echt niet zingen en al helemaal niet presenteren.
  Je zou haast denken dat hij iets weet wat de directie van AVRO/Tros kan schaden ,anders hadden ze hem toch allang van de buis af getrapt?

 38. E. Hartsma

  Bij RadioNL kan je een ‘promotiepakket’ kopen. Afhankelijk van het bedrag word je daar heel de dag gedraaid en de luisteraars maar denken: ‘oh wat draaien ze die veel, dan moet het wel goed zijn’. Als je een A-lijst pakket koopt kom je ook nog eens binnen in de ‘Oranje Top 30’ Dan heb je in die scène een ‘hit” en de luisteraars trappen er gewoon in. Jan smit wil waarschijnlijk meer.

 39. Donald Dumb

  De enige die recht op klagen heeft is zo’n internationaal oprerende zangeres als Floor Jansen. Die heeft al helemaal geen aandacht op de radio. Maar intussen doet zij gewoon haar dingen en verkoopt miljoenen albums… geen tijd om te klagen in de media. Dat Jan Smit haar niet kende, en de rest van het deelnemersveld in Beste Zangers, zegt genoeg over de muzikale onwetendheid van o.a. Jan Smit. En het Nederlandse volk…

 40. Martijn

  @Sebas: Lastig hè, begrijpend lezen

 41. PatatmetMayo

  Donald Dumb

  Het is een grote schande dat ze Floor Jansen opzadelen met een youtube-kutje en nog wat van die C- artiesten.
  Alsof je Bruce Springsteen mee laat doen in een programma met Jan Smit,René Froger en Gordon.

 42. Sum Ting Wong

  Alsof we niet weten dat Patatmetmayo een alias is van Dumb.

 43. Deception

  Alsof we niet weten dat Sum Ting Wong een alias is van PatatmetMayo en Dumb.

 44. Sum Ting Wong

  In feite reageerden er maar twee personen de afgelopen weken op deze site: jij en ik. Beiden met 399 aliassen.

 45. Donald Dumb

  PatatmetMayo

  Mee eens..
  Dat is net zoiets als bijv. Messi in een team uit de Hoofdklasse amateurs zetten.
  De enige naast Floor Jansen die vocaal iets kan is Henk Poort.
  De rest is allemaal onvoldoende…

 46. Deception

  Jij hebt inzicht in de statistieken?

 47. Donald Dumb

  Tegen wie gericht, Deception?

 48. Deception

  Tegen jou natuurlijk er is hier verder niemand anders.

 49. Donald Dumb

  Statiestieken van wat Deception?

 50. Deception

  Ik had het tegen Sum ting wong. Die beweert dat er hier maar 2 personen reageren.

 51. Deception

  Ben benieuwd hoe hij/zij aan dit inzicht komt.

 52. Erik

  Jan heeft nu vier singels uit gebracht die niet verder dan de tipparade kwamen.
  Je zou zeggen dat Jan nu ook over zijn top is. Net als vele zangers heeft ook een eigen tv programma. Zo blijft hij/anderen toch in beeld. Zodat ze nie als Frank boejen rob de nijs etc etc in de vergetelheid raken.

 53. Sum Ting Wong

  @Deception
  Kwist niet dat je het serieus zou nemen, dacht dat je in was voor een grapje.

 54. Donald Dumb

  Erik. Frank Boeijen is zo iemand waarvan de liedjes nog op de radio voorbij komen.
  De hele Volendamkliek heeft last van chronisch aandachtsg*ilheid.
  Je ziet ze overal.
  Volendam overkill. Kan best was minder…

 55. Deception

  In elk grapje zit een kern van waarheid.

 56. Petrus

  @Deception

  Ha, plеur toch op met je pseudowijsheid. Vertel mij anders even wat de kern van waarheid is in:

  Ik ken een mop. Twee tiеten in een envelop.

 57. FlyingLotus

  Bekijk het positief, in Volendam zijn ze super blij met je.

 58. Pieter

  Er mankeert niets met het Nederlands talig lied of het nu van blof of zangeres zonder naam is, , De makke is dat we in gezelschap er niet uit durven komen dat je een cdtje van Frans bauer of Henk Wijngaard koopt , of luistert , nee daat schamen we ons voor , maar als we allemaal op het muziekplein mee beren met Marianne weber
  Ja dan mag het , maar op je werk of op school of waar dan ook zeg je ….ik luister naar VOLUMIA BLOF of zoiets , wat in feite slijmjurken muziek is van het ergste soort veel erger is om aan te horen dan een gewoon gezellig liedje dat ma 50 jaar nog steeds door iedereen gezongen wordt !
  Nederlanders houden gewoon van een lekker meezingliedje in eigen taal, en daar is niets mis mee , Heb jaren verzoekprogrammas gemaakt , dus weet echt wel wat het volk wil ! en dat weten veel radio programma samenstellers niet, of ze mogen het niet draaien vanwege adverteerders , en zo zit dat in elkaar in Nederland , en niet anders

 59. Pieter

  By the way wist u dat bij de Arbeids vitaminen of bij de top 2000 ook plaatjes wef gelaten worden ja u bijdrage / verzoekje wordt lang niet meer gedraaid zoals dat vroeger wel ging!

 60. Donald Dumb

  Pieter. Ik ben ook actief geweest in muziekprogrammatie.
  Net het NLtalige volkse genre kan je hedentendage écht niet meer aankomen is mijn ervaring.
  Maar genoeg Nederlandstalig over om wel te beluisteren…

 61. Donald Dumb

  *Met het

 62. anoniem

  Nou Jan, zing dan maar eens een liedje over onze industrie en politici die de planeet verwoesten… Wie weet wordt het gedraaid! :-)

 63. Pieter

  @ Donald Dump ja ik zie ook veel rotzooI voorbij komen , eenheids worst
  Maar de liedjes zoals Ramses, Liesbeth , Willeke Alberti Boudewijn de Groot
  daar hoef je je niet voor te schamen , en een goed lied zal altijd gezongen worden
  kijk maar naar Piere Kartner, het cafe aan de haven, of het dorp wan Wim Sonneveld, of Herman van Veen met Hilversum 3 bestond nog niet, maar ook Mexico van de zangeres z naam of de glimlach van een kind van Wlilly Alberti , zal men niet bestempelen met rotzooi, ik zag die Frans Bauer in het programma bij MAX met zijn laatste plaat De bom nou dat is inderdaad rotzooi en veel te vlak, maar dat is een persoonlijke mening, maar over een maand kent wel heel Nederland het . De kloe is dat radio programmamakers/ samenstellers de luisteraar moeten geven wat ze graag willen horen, en dat is ook het Nederlandse lied, en niet gaan zeven, ten gunste van adverteerders

  Er wordt zoveel mooie muziek door Nederlandse artiesten uitgebracht al dan niet in eigen beheer in allerlei genres die werkelijk nooit gedraaid worden , en dat is
  werkelijk te gek voor woorden , ook ons Nederlands artiesten bestand valt onder cultuur, en als van dat artiesten bestand maar 5% aan bod komt is dat zorgelijk

 64. Deception

  @Petrus dat jij een gefrustreerde oversekste 50 plusser bent.

 65. Jeroen

  Gaat niet om Jan Smit, Nederlandse muziek in het algemeen, daar heeft hij gelijk in. Henk Wijngaard vorige week een goed protest in Hilversum op het Mediapark. Ook op televisie te weinig aandacht voor de Nederlandstalige muziek, wekelijks muziekprogramma, op volle toeren terug?

 66. PatatmetMayo

  Jeroen,

  Muziekfeest op het plein een paar weken lijkt me meer dan genoeg.
  Voor de liefhebbers heb je ook nog Tv Oranje.
  En anders de eindeloze reeks liedjes op YouTube.
  Ik hou van alternatieve ( vooral jaren 90 ) muziek,vroeger had je nog VPRO Onrust op tv en zondagavond op MTV alter8 maar nu al 20 jaar helemaal niks.
  Maar je hebt Spotify/YouTube.
  Ik snap trouwens niet waar Jan zich zo druk om maakt.
  In het alternatieve circuit van lokale omroepen en piraten wordt het meer dan genoeg gedraaid.
  Denk dat er een prima belegde boterham is te verdienen in zijn genre,niet meer met gigantische platenverkoop,maar optredens enz.. worden prima betaald.
  Het is en beetje Calimero geleuter van een zanger die als enige uit zijn dorp niet kan zingen.
  Die Jan Dulles is toch 35 klasses beter,maar Jan blijft de grote ster van dat groepje,onbegrijpelijk….

 67. Petrus

  @Deception

  Drie fout, prutser!

 68. Petrus

  @Deception

  Drie fout, prutsеr!

 69. Donald Dumb

  Jeroen. Sorry?

  Op TV te weinig. Als er op TV aan een genre aandacht wordt besteedt is het wel het volkse genre van Jan Smit en co.Nederlandstalige muziek is veel omvattend.
  En ook daar genoeg aandacht voor Nielson, Suzan & Freek. NL talige rap…
  Er zijn genres die er een stuk bekaaider van af komen dan NL talige (volkse) muziek…

 70. Annoniemus

  Ik denk aan een massaal Jan Smit boycot , en verplicht spraakles voor slecht Nederlands sprekende bn’ers , daar barst het nl van !!!

 71. Geilneef

  Er zijn genoeg zenders die de hele dag,dit soort braderiemuziek draaien,gemiep dus

 72. Simon

  Heeft Jan Smit het mediapark al geblokkeerd?

 73. Ronald K

  Jan, richt jij zo’n zender dan op

 74. west

  wil iemand mij uitleggen wat volkse muzieK is? grote Franse , Engels , Amerikaans sterren hebden altijd muziek gemaakt vioor het volk, OF bedoeld u de smartlappen muziek ? nee daar houdt de Hollandse luisteraar niet van, nee maar blues of country dat mag dan wel , of de levensliederen van Franse artiesten , Als Edith Piaf
  of Charles Aznavour over hun Parijs zingen of over het leven , vind men dat toch zo mooi , maar een liedje van Johnny Jordaan over zijn Mokum of de Jordaan , nee dat kan niet !! cd`s van artiesten die er niet meer zijn , zoals Piaf Aznavour , BB King
  Patsy Cline , worden over de hele wereld nog dagelijks verkocht en of uitgebracht, allemaal artiesten die ook lhet levenslied/ smartlap/ of volkse muziek bezongen !

 75. Joop Knoop

  Beste Jan,

  Het niveau is ook vaak vreselijk laag en slecht. Dan hol ik gelijk weg van zo’n zender.

  Al die zogenaamde hazes wannabe heb ik nu wel gehoord hoor. Amsterdam is maar een klein onderdeel van nederland.

  Misschien tijd voor revival piraten??

 76. Franz

  Er is een reden dat deze muziek niet gedraaid wordt. Er zijn genoeg van die Hollandse hits zenders waar ze het wel draaien, dus ze moeten niet zo zeuren. Wat ik wel vind is dat Nederlandse radio (met name die platte Talpa meuk) wel erg 13 in een dozijn is. Daar mag echt wel wat aan gedaan worden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.