Erik de Zwart: ‘John de Mol is niet slim bezig’

Geplaatst op za 17 aug 2019 om 9:00

Erik de Zwart vindt dat John de Mol niet goed bezig is als eigenaar van de familiezender SBS 6. Hij moet niet vergeten waarom de zender vroeger werd omarmd. Dat geeft hij aan in de Nieuwe Revu. Het is geen geheim dat De Mol liever wereldwijd verkoopbare amusementsprogrammaatjes uitzendt dan de volkse programma’s en het rauwe reality waar SBS 6 groot mee werd. Maar toch is dat wat de SBS-kijker juist wil zien; de grote shows en de ledlampen ziet men al bij RTL 4.

Onverstandig, vindt De Zwart het. “John de Mol is niet slim bezig. Denk een beetje na voor je iets doet. Het volkse van SBS, dat waar de zender groot mee is geworden, moet er ineens helemaal vanaf om een soort tweede RTL 4 te kunnen worden, de zender die hij in eerste instantie had willen hebben.”

De vernieuwingsdrift van De Mol heeft hét gezicht van SBS 6, Piet Paulusma, reeds zijn baan gekost. “Piet is de belichaming van de typische Nederlander, maar John ziet liever Sylvie Meis of Wendy van Dijk het weer presenteren, denk ik. Lekker fris, maar nul verstand van zaken.

En wat moet er nu met Paulusma gebeuren? “Overstappen naar Omroep MAX zou natuurlijk fantastisch zijn geweest, maar ook daar zit een directeur die graag de boventoon voert.

Foto: Radio Veronica
72 Reacties op “Erik de Zwart: ‘John de Mol is niet slim bezig’”


 1. Wessel

  Erik heeft wel een punt.

 2. peacock and whitemen

  Volgens mij heeft erik de wrat onder een steen gelegen.

  Erland en Marcootje hebben er juist voor gezorgd nu dat john de mol niet te veel macht over de zender krijgt en de volkse sfeer blijft behouden.

 3. peacock and whitemen

  Zonder de zenderbaasjes in het begin was het ongefilterde pulp, nu beslissen de zenderdirecteuren grootendeels wat erop komt en de mol heeft door dat zijn aanpak niet werkte en bemoeid zich alleen met de productie van talpa programma’s.

 4. Wessel

  @peacock and whitemen

  Hahaha en vooral in het weekend he.
  En oja, Net5 elitair maken, erg volks hoor.

 5. peacock and whitemen

  @ wessel:

  Het gaat over sbs6.
  En net5 gaat linda over, niet john.

  Oja: er zijn nog meer programma’s met alberto stegeman in de maak voor het weekend.

 6. L.

  Erik de Zwart voert ook graag zelf de boventoon. De pot verwijt de ketel tot ie zwart ziet.

 7. Wessel

  peacock and whitemen
  Sat 17 Aug 2019 om 9:09

  Klopt, bedoelde ik ook. SBS6 in het weekend niet meer volks en Linda is zenderbaasje van Net5. Moeilijk he, lezen!!

 8. Dirk

  Eric de zwart loopt achter. Het klopt dat John dit wilde maar de plannen zijn ondertussen aardig bijgesteld. Kijk naar programma’s als bijvoorbeeld Man bijt hond, Lingo en Hart in aktie die terugkomen. I derdaad, jaren 90 tv maar de jaren 90 waren DE succesvolle tv jaren. De vernieuwings- verjongingsdrang van afgelopen 20 jaar heeft niet gewerkt. Kijk naar Max die met veel succes jaren 90 tv maakt. Ik denk dat SBS komend seizoen wel eens heel veel succes kan gaan hebben met de combinatie van volkse tv en grote shows!

 9. Dirk

  Als SBS slim is blijven ze bij het nieuwe Sterren dansen op het ijs dicht bij de eerdere versie van dit SBS programma en maken ze niet de rtl versie van toen die juist hip en modern wilde zijn. SBS maakte toen ook een jaren 90 versie. Die jonge en hippe versie van Rtl heeft toen ook minder gewerkt.

 10. Curryworst

  Erik de Zwart moemt 40+ vrouwen Sylvie en Wendy ‘lekker fris’.
  Ik noem het eerder belegen vrouwen.

 11. Rob

  Wat anders: de perspresentatie van rtl is die nog ergens te volgen ???

 12. Bep

  De mensen hebben hun buik vol van Gordon en Wendy en dat soort leeghoofden. Ook van domme, ordinaire tv programma’s. We zoeken weer klasse zoals Max dat brengt.Sympathieke presentatoren, geen domme neplachers.De opmerking over Jan Slagter is wel raar want als iemand een tv zender succesvol kan maken is het Jan wel, dus zijn “boventoon” werkt uitstekend.Na jaren van pulp is het weer tijd voor slow-tv.Voor een heel groot deel van de bevolking aan de kijkcijfers te zien.

 13. Doorsnee kijker

  Rampzalige cijfers voor RTL 4, Daar zijn we niet blij mee !!

 14. Hans

  John is ook eigenaar van Net5 dus ook daar gaat hij uiteindelijk over. Hij delegeert de verantwoordelijkheid naar Linda (vooral naar buiten toe) maar het is zijn zender dus uiteindelijk beslist hij.

 15. NatteNel

  Geen verstand van zaken….klopt! Daarom is hij zo groot geworden, lazer toch op doop!

 16. Laurens

  Vanavond weer 100% RTL herhaal avond. Top!

 17. White Angel

  Ik ben het helemaal met Erik de Zwart …ONEENS….

  Ik verheug me nu al op de programma’s van SBS6, vooral op de programma’s van Linda de Mol.

 18. Doorsnee kijker

  G.V.D Bep RTL is gewoon de beste zender allertijden, en waar kijkt het gepeupel naar??

  Daar kan ik toch zo kwaad om worden!
  Want …….

  Oh RTL vier,
  jij geeft de kijker elke dag plezier
  jou programma`s zijn niet te overtreffen
  jammer dat de kijker afhaakt, en niet wil beseffen
  en liever kijkt naar MAX, AVRO VARA KRO NCRV ,
  op de zenders NPO 1 en 2
  met de slimste mens ,en muziek op het plein
  maar onze RTL die krijgen ze echt niet klein !

 19. Snake Charmer

  SBS is niks, was niks en zal nooit iets worden.

  Met John de Mol wordt het alleen maar erger.

  Sport7
  TIEN

  Elke zender waar John de Mol de baas is gaat ten onder.

 20. Henk

  De Mol de man die hit naar hit verzint en produceert, voledig verlefen tijd ,haal (koopt)alle succesprogramma’s of spinn offs van andere omroepen ,lekker makkelijk scoren zo , en dan zijn ” gedrocht kindje” Utopia maar blijven uitzenden op tijden waar de jongste kijkertjes nog op zijn ,een programma waar niks anders draait dan om ruzie ,grof taalgebruik ,seks ,drank en zelf drugs (spacecake).de Mol heeft jaren van tegenslag moeten incasseren over zijn eigen tv zender ,dat hij nu alles en iedereen ,programma’s en presentatoren voor miljoenen overneemt ,tja geld brengt macht mee en daar valt iedereen vroeg of laat voor .

 21. Henny moet terug!

  Kan de pin-up club ook terug? “We cheer you up…” 😁

 22. gelijk

  Ja man, dit roept heel Nederland toch. Tss.

 23. Ron

  Ik vind dat Erik hierin totaal geen gelijk heeft. Je moet op een gegeven moment wel doorpakken. SBS van vroeger kan gewoonweg niet meer, tijden zijn veranderd. Er moet vernieuwing komen, maar het is wel zo dat komt er nu ook niet met deze 1 op 1 kopie van RTL. Dus het schiet van alle kanten niet op wat John nu aan het doen is. En dan heb ik het nog niet eens over het niet schrappen van de stationsnaam SBS. Dat had gelijk al moeten gebeuren, daar is het nu rijkelijk laat voor….

 24. PIETER

  Zou het dus zo doen
  RTL 4

  VOOR AVOND MA VR
  Love boat
  Babelonie

  ZATERDAG EN ZONDAG overdag Klus huis tuin kook motersport/ auto program, reality

  PRIME TIME — ZA Weekendkwis ZON. Telebingo, MA / DO . , DERRICK – FROST- DIE ALTE – BAANTJER VRIJDAG THE SOUNDMIX SHOW met H H
  22 30 MA VR RTL ACHTER HET NIEUWS ZA / ZO 22.30 SPORTPANORAMA 23 .30 SPEELFILM

  elke dag na het nieuws van 19.30 Eastenders
  za en zondag na het nieuws Nederlandse comedy

 25. Henny Huisman

  Erik, wanneer mag ik weer eens komen spelen met je mooie treintjes?

 26. rob

  Even een andere vraag: is de perspresentatie van RTL nog ergens te volgen??

 27. Mart

  Pieter doe even rustig joh, je lijkt west wel met z’n hoofdlettergebruik

  Hmmm.. 🤔

 28. Zomaar

  Er hoeft maar een format tussen zitten die wel succesvol is, en veel verkocht wordt naar het buitenland.
  Dan harkt hij met dat ene programma meer geld binnen dan het gehele jaarlijkse budget van de NPO .

 29. ano@niem.nl

  Ik denk zelf dat wanneer SBS helemaal failliet zou zijn en John de Mol zich er niet tegen aan had bemoeit en er was een andere investeerder geweest die van 0 af de zender had op moeten bouwen, dat er dan een zender was gekomen a la Veronique/RTL Veronique. Gewoon beginnen met de basis, een nieuwsdienst en weer, een middagprogramma om 5 uur, 2 spelletjesprogramma’s en een film of amusement om half 9.

  Veronique had de meest onzinnig programma’s. Wie kent bulldozer nog met Manon Thomas en Rolf Wouters? En er was ook een korte quiz met scrabble oid. Het gekke is dat juist dat soort quizjes en ook Prijzenslag op dat tijdstip als een malle scoorde.

  Een nieuwe zender met een beetje knulligheid straalt 10x meer uit dan het gelikte RTL4 en SBS6 dat zichzelf herhaald en herhaald en ondertussen van volks naar grachtengordel is gegaan en van rechts/in het midden naar ultra links.

  RTL4 is al drie jaar de kijker kwijt door linkse politiek door de programma’s te laten druizen. Het nieuws, Boulevard, Late Night en zelfs GTST met zijn asielverhaal etc het is allemaal zo links en zo Amsterdams als het maar zijn kan. De rest van Nederland bestaat niet.

 30. MediaMart

  @Rob, ik ben ook benieuwd. Ik lees op het internet veel over Rolf van Haeften bij RTL 4, wat bekend gemaakt zou worden tijdens deze conferentie. Goed bewaard geheim, RTL!

 31. PIETER

  Nee er moet meer nostalgie komen Ron ! Er is niets meer te vernieuwen, alles is al gedaan! HET GULDEN SCHOT , dat is wat ze willen , zie maar naar de Vakantie man,en Wie ben ik, allemaal oude programma`s uit het verleden! Daar trek je de senioren wel mee aan, maar wat wil je ? blijven hangen als com zender op max 750 .000. kijkers gemiddeld of 2 miljoen 50 plusser per dag

 32. Frenske

  @Pieter52
  Suske en Wiske en het Gulden Schot?

 33. Bart

  @Pieter Daarmee trek je gewoon iedereen aan en niet slechts alleen senioren.

 34. v.Dongen, Wormerveer

  NCRV Minivoetbalshow, dat zou pas een comeback worden

 35. ik als woordvoerder van sbs 6

  dit is de top zender van Nederland toch of anders zeker van de camping help help jullie laten mij toch niet in de steek is getekend John de mol !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 36. rob

  SBS gaat best een goede start maken het nieuwe tv seizoen verwacht ik. op zaterdag/ zondag en maandag gaan ze denk ik wel goed scoren. Interessant is om te kijken vind ik naar 4 dingen in het nieuwe seizoen.
  1 : Hoeveel kijkers heeft 6 op zaterdagavond om 21:30 en zondag 21:30 na Linda nog? lukt het om op dit tijdstip ook boven het miljoen te komen???. Linda scoort op elke zender dus ben meer benieuwd of de rest van de avond op 6 ook beter word dan?

  2 Wat gaat 4 scoren tegenover IHVH en miljoenjacht?. Toen deze programma’s op 4 waren lukte het sbs nooit om veel meer als een half miljoen kijkers er tegenover te scoren. Ik denk als 4 op zaterdag 1.3 miljoen scoort en op zondag 1.4 ongeveer ze meer dan tevreden zullen zijn. ze zullen denk ik niet winnen van linda maar een hoger marktaandeel over de hele avond is zeker mogelijk.

  3 Word de nieuwe vooravond van 6 wat??

  4 RTL 4 gaat het dit jaar in de periode september-december misschien nog wel beter scoren als in de zelfde periode vorig jaar!. Op de zondagavond bv gaan ze het beter doen als vorig jaar. Sep geen miljoenenjacht meer dan leveren ze wat in maar in de maanden okt/nov / dec gaan ze het beter doen als vorig jaar. ( vergelijk de programmering maar eens).

 37. jan

  Nog 2 jaar en dan gaat SBS in de verkoop.

 38. Afhaal Ghanees

  Het schijnt dat “Rikkie en Slingertje” een eigen weerprogramma krijgen bij SBS6

 39. Sabine

  Enige manier om SBS succesvol te maken is kappen met al die reclame!
  Aangezien dat geen optie is, wordt het niks.
  Verder eens met Bep.

 40. Ivo

  @anoniem.nl herhaalT en herhaalT. Je maakt herhaalD (nu wel met een D) steeds dezelfde fout.

 41. Daantje

  Ik denk eerder dat de mol een fout heeft gemaakt om Wendy van dijk en Gordon weer op de tv te zetten. Had beter een frisse wind door kunnen voeren

 42. Laurens

  Als je beetje je oor te luisteren legt op straat hebben de kijkers het wel gehad met de Shows en led-verlichting…
  Niks nieuws meer. Nederlandse TV anno 2011. Prik is er 100% af.

 43. Joop55

  Eigenlijk zou ik John moeten bedanken voor het om zeep helpen van ‘tokkiegedrocht’ SBS6.

 44. tim

  Wanneer komt Waku Waku terug

 45. MediaPrak

  Ongeveer het eerste wat John deed, na overname van Sky en Veronica door Talpa was Eric de Zwart eruit gooien. Kortom veel oud zeer bij Eric.

 46. H. de Groot

  De tweede keer dat Erik d’r uit moest bij een bedrijf van de Mol. Eerst bij Noordzee FM en daarna bij Radio Veronica. De twee liggen elkaar blijkbaar niet.

 47. sukkel

  ERik heeft gelijk als je veel geld hebt wil niet zeggen dat je slim bent

 48. Laurens

  Even een blik op de Talpa programmering van hedenavond en je weet dat het morgenochtend weer vechten is in de kijkcijferkelder voor De Mol. Schaamteloos slechte programmering. En dat al GEHEEL 2019.

 49. Jensen.nl Het echte geluid

  De Nachtrijder was leuk bij SBS, door het lint, Peter R met zijn onthullende programma’s. Leuke sfeer had de zender destijds! Ik verlang weleens terug naar die tijd…

 50. Laurens

  @Jensen.nl: Ik verlang terug naar de tijd dat we nog Nederland 1 en 2 hadden. En vrijdagmiddag de top 40 op Hilversum 3.

  Keep on dreaming. Afgestofte programma’s uit het verleden zijn nooit zo leuk in de herhaling…….

 51. Ron

  @rob: 3. neen, ze hadden nooit moeten knoeien met het uitzendtijdstip van Utopia.

 52. Lau

  @Ron; zo bijster geweldig scoort Utopia ook niet meer als je het wegzet tegen de hoge kosten.

 53. Dorus

  Het is echt camping tv….

 54. rob

  De perspresentatie van RTL is pas eind deze maand. Niet vandaag vond het al raar op zaterdag.

 55. Ad Visser

  Yeah. Er was maar een TopPop. Avro’s TopPop. Yeah. Er was maar een Lingo. Niet die van SBS. Yeah

 56. Ron

  @Lau: Utopia doet het nu uitstekend in alle opzichten overall cijfers en marktaandeel in de doelgroep, dus ik begrijp echt die switch niet…

 57. Ron

  Najaarspresentatie RTL is op 29 augustus! Kreeg ik net te horen. Dus helemaal nietsss vandaag….
  Talpa najaarspresentatie is nog steeds niet duidelijk wanneer deze wordt gehouden en of hij gehouden wordt…

 58. Ad Visser

  He John, oude makker. Wat ben je nu aan het doen? Dat hele zendertje van je help je om zeep. Utopia op een tijdstip wanneer straks niemand kijkt. Dan Man bijt Hond waarvan de koek ruim op was bij de NPO. En waarbij Binnenste Buiten een half uur eerder is. En dan nog Lingo dat ook al ruim 14 jaar gedraaid heeft met diverse presentatoren. Zet je er straks nu net zo’n garnaal op zonder uitstraling voor ouderen. Had dan Patty of Patricia het laten presteren. Gaat niks worden die vooravond. Binnen 8 tot 13 weken helder. Yeah.

 59. Peter

  Als eerste die zenderleiders die de boel de afgelopen jaren de crativiteit naar de klote hebben gemicromanaged eruit trappen.

 60. Mick

  Breng Uh, Vergeet Je Tandenborstel Niet terug op SBS6 met Rolf Wouters. Overigens Surprise Surprise met Henny Huisman deed het voor SBS6 begrippen ook goed een paar jaar geleden, misschien eens overwegen om daar een nieuw seizoen van te maken SBS.

 61. Alex

  Zegt de man die Noordzee FM en Radio Veronica vakkundig heeft gesloopt. Zelf al jaren niets gepresteerd.

 62. Mick

  En hopelijk ook veel nieuwe grote programma’s.

 63. PIETER

  Ad Visser Denk dat SBS6 bij voorhand al aardig onderschat wordt,De kijker is niet gek , en weet een programma, op wat voor zender dan ook,heus wel op op waarde te schatten . De gewone kijker zal het een worst wezen, of iets op RTL of op SBS6
  te zien is . Alleen de vele insiders die op het Mediapark werken voor RTL Nederland,
  zullen SBS6 altijd bekritiseren , en wegzetten als campingzender. De gewone kijkers die niet in ons vak zitten, zullen nooit negatieve uitspraken doen,tenzij het om te lange reclameblokken gaat, of teveel hetzelfde ,of te veel herhalingen , zo ook bij RTL , want dat is bij deze commerciele zenders meestal ergenis nr 1 ! Maar als het om leuke programma`s gaat of programmering, wat toch eigenlijk het zelfde is als alle familie zenders , dan hebben ze er geen belang bij om een zender af te kraken! Het is gewoon een vaste RTL club hier, of belanghebbende die SBS6 niet kunnen uitstaan!

 64. PietjePuk

  Ik kan niet wachten op eind augustus/begin september. SBS6 gaat knallen met de warmte en feeling van Linda.

 65. Bart

  @Mick Deed het inderdaad best goed alleen waren ze weer zo dom om Henny een bijrol te geven de centrale presentatie aan Do over te laten.

 66. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Ik lobby me een ongeluk maar de grote jongens, de omroep-maffia ziet me niet meer staan… Surprise surprise?!

 67. Theo

  @Henk , zou jij ook doen.

 68. Theo

  @Dirk helemaal met je eens.En advies voor de rest.Netflix? Of is dat ook helemaal kut.

 69. Jannie Venijnig

  Erik de Zwart is TOP.

 70. Jannie Venijnig

  En Hennie Huisman is ook een topper, we will Hennie back on tv.

 71. Henny Huisman

  ***Jannie Venijnig

  I love you Jannie!!

  xxx

  Henny

 72. BRAAK

  Ach John, zucht, ik zou maar eens naar een psychiater gaan knul!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.