Ruud de Wild: ‘Radio nog nooit zo kut geweest’

Geplaatst op Fri 26 Apr 2019 om 11:45

De drang naar verjonging bij de radiobazen in ons land heeft ertoe geleid dat de Nederlandse radio nog nooit zo kut is geweest als nu. Dat heeft Ruud de Wild gezegd in zijn podcast 30 Minuten Rauw. De Wild werd in 2015 aan de kant geschoven door Radio 538 om plaats te maken voor het jongere radioduo Coen & Sander. Een misstap van de zender, want De Wild staat nu recht tegenover Coen & Sander met zijn show op NPO Radio 2 en is de nummer één in alle doelgroepen. 

Verjonging helpt de radio niet per se vooruit, aldus De Wild. “Radio is nog nooit zo kut geweest met jonge mensen. In Duitsland, Frankrijk en Engeland heb je pas wat te vertellen als je rond de 50 bent.”

De radiobazen hebben het volgens hem mis. “Ik vind het in Nederland echt schaamteloos dat één of twee mensen ineens bedacht hebben: oh, we moeten verjongen! Nou, het is er niet beter op geworden. En nu gaan ze allemaal oude mensen weer terughalen om het op te lappen.”

Je moet dingen geleidelijk doen, aldus De Wild. “Het is natuurlijk fantastisch wat er met Radio 2 is gebeurd, maar er klopt natuurlijk helemaal geen reet van. Dat ik met mijn 50ste de nummer één in alle doelgroepen ben. Daar klopt toch geen hol van?

Hoe had het wél gemoeten? “Bij Radio 538 hadden ze ook kunnen denken: we zetten een paar jonge gasten bij hem neer en die gaat hij het vak leren. Dat had ik gedaan namelijk. En dan geef je het stokje over.”

Terug naar Talpa?

Is De Wild bij de publieke omroep met het salarismaximum van 181.000 euro per jaar precies waar hij wil zijn of gaat hij weer zwichten voor het grote geld? “Ik heb geen aanbieding gekregen, maar de publieke omroep is fantastisch.”

Ik ben niet vies van geld verdienen en het lijkt me ook wel lekker als je alle rekeningen altijd kan betalen. Lekker man. En je overal op vakantie naartoe kan. Dat is toch ook leuk? Alleen de kunst van de vrijheid vind ik wel heel fijn, hoor. Dat je alles kan doen en nooit boos wordt opgebeld van: ‘Die plaat mag je niet draaien!’ Dat heb je hier niet.”

Nummer één

Tot slot is De Wild trots dat hij de nummer één is. “Ik wil de nummer één zijn, omdat ik mezelf wilde overtuigen dat ík het einde van mijn carrière bepaal en níet een stel mensen die alleen maar met geld bezig waren. Dát vind ik niet goed.

Radiobreed is hij níet de nummer één. “Ik ben altijd de eeuwige nummer twee. Edwin Evers is de eeuwige nummer één en ook bij mij.”

Foto: Linda Stulic
24 Reacties op “Ruud de Wild: ‘Radio nog nooit zo kut geweest’”


 1. Ronald

  Lekker eerlijk. Daar houden we van in Nederland

 2. L.

  Ik luisterde altijd met plezier naar zijn programma op 538. Toch ben ik niet met hem meeverhuisd naar Radio 2. Coen en Sander doen het ook erg leuk.

 3. Remi

  Met name Ruud’s Podcast is hártstikke gaaf.

 4. Sander

  Als Belg luister ik elke keer naar de podcast van Ruud en regelmatig naar zijn show. De man vertelt hier geen onzin.

 5. Minder of Mirjam

  En daarom is hij Nummer 1! Hij heeft wat zinnigs te zeggen, hij durft gewoon te zeggen als iets kut is en wanneer iets goed is. In tegenstelling tot Qmusic en 3fm waar alles zoooooo mooooi is en je de hele dag het gevoel hebt dat de DJ’s een sound of Music gevoel willen creëren. Vreselijk.

 6. Henk

  Radio en TV bazen hebben er voor gezorgd dat de héle media nog nooit zo kutd is geweest als nu. Managers die makers proberen te managen is sowieso een slecht idee.

 7. Henk

  Radio en TV bazen hebben er voor gezorgd dat de héle media nog nooit zo kudt is geweest als nu. Managers die makers proberen te managen is sowieso een slecht idee.

 8. west

  Je moet eens voor de aardigheid de top 100 lijst eens beluisteren van 2018/19
  De muziek is zo slecht , dat het logisch is dat men afhaakt
  steeds meer mensen willen de oude gezellige hits JAREN 60 70 80 en dat mag best ook een heel oudje zijn van Fats Domino bivoorbeeld , maar ook het Hollandse lied mag Jongeren zenders zullen in de toekomst heel zwaar krijgen , omdat de mens ouder wordt en niet meer mee gaan met muzikale trends zoals hiihop house dance
  Gewone traditiionele muziek zal altijd blijven bestaan en nooit vervelen
  van af de jaren 40 tot heden , als het maar traditionele muziek is dat door de jaren heen op melodieuze manier is gemaakt , en over 50 jaar nog bij ons in het geheugen zit een liedje van FRANK SINATRA BEATLES ABBA of WILLEKE ALBERTI uit het verleden zingen we zo mee, maar JUNKY XL of HIPHOOP XYZ niet en zal ook nooit wereld of nationale hits worden!

 9. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Vernieuwing brengt eerder vervreemding dan verbetering teweeg bij de nationale publieke en commerciële zenders.

  Waarom radio Veronica zo geslaagd is?
  Vertrouwd geluid met lekkere muziek.
  Al 100 jaar de beste keuze.

 10. Broekhoest

  Ruud vergeet allen even te melden dat de combinatie met cielke en die ander wel heel goed uitpakt, net als vroeger met Jeroen KidV en Sander de Heer.
  Zet Ruud in zijn eentje achter een microfoon en het gaat echt niet goed komen, veel te negatief.
  Ruud heeft net als Evers sidekicks nodig waar hij tegenaan kan praten waardoor er sfeer ontstaat.

  Coen en Sander zijn veel te kinderachtig om te kunnen concurreren, vooral Lantinga begint als veertig plusser wel erg zielig te worden.

  Maar wel via 3FM en zender als SLAM talent de kans blijven geven,over een jaar of vijf gaan ze ook bij radio 2 weer schuiven moeten we wel nieuwe klaar staan.

 11. Bart

  @Henk Helemaal eens met Ruud.
  Aanrader voor sommige hier zijn podcasts van Spreekbuis over de radio van 2019 tot nu toe van Richard Otto en Patrick Kicken en die van Arjen Snijders en Harm Edens met Erik de Zwart over Veronica van 0 tot nu.

 12. No. 14

  Radio 2 is de enige zender (op de fm) waarbij (pop)muziek op plaats 1 staat.
  Bij die kutzenders als 538, Veronica & 100%nl draait het om de side-kicks, die als opdracht hebben om keihard te lachen als de dj zijn bek open trekt.

 13. No. 14

  Radio 2 is de enige zender (op de fm) waarbij (pop)muziek op plaats 1 staat.
  Bij die zenders als 538, Veronica & 100%nl draait het om de side-kicks, die als opdracht hebben om keihard te lachen als de dj zijn waffel open trekt.

 14. Ron

  Er is ook een bar slechte DJ lichting de laatste jaren dus in die zin ben ik het helemaal eens met Ruud. Het zijn praat robots zonder personality. En daarbij de eeuwige hoge rotatie playlists is niet bepaald hoopgevend.

 15. west

  @Ron Het echte radio werk is verdwenen de echte schuivers, dj, die zelf hun playlijsten mochten samenstellen is voorbij, muis klikkers zijn het geworden die de voor opgestelde lijsten opgelegd door programmaleiders , die alleen aan hun adverteerders denken , moeten aanklikken
  radio maken is op deze manier ook niet leuk meer!! de adverteerders hebben radiozenders in hun greep, als je niet aan hun muziekformat voldoet ben je nergens!!

 16. Broekhoest

  @ Ron

  Heeft ook met grote aanbod te maken.
  15 /20 jaar geleden had je als 16-45 jarige de keus tussen 3FM en en 538.
  Radio 2 en Radio 10 waren voor ouwe lullen of huisvrouwen SKY had ze niet en radio Veronica was ook toen een marge zender.
  Een De Wild, Ekdom, Stenders ( al veel langer), Swijnenberg, Roodbeen,Beelen,Evers,Van Diepen, Dane hadden het toen wel even tien keer makkelijker als nu,
  Je stond op met Giel of Evers en bleef hangen, 3FM mix van pop, rock , alternatief en 538 top 40.

  Nu heb je smorgens Giel, Dane, Ekdom, Roodbeen ,op dezelfde tijd vier gevestigde namen
  Dan kan je het als SLAM of 3FM echt wel vergeten.
  Ga je nog langer terug had je Van Inkel,Curry, Spijkerman,Westbroek,Stenders( ook al) Van Leeuwen, Lagarde die hadden helemaal geen concurrentie wat betreft popzender.

 17. Sjors van Kempen

  Ruud kan er maar beter van genieten, want als patjepeeër Olcay hem straks zat is belandt-ie gegarandeerd in een diepe crisis.

 18. BAs

  Cunt en Schwanser zijn zulke waardeloze radiomakers…. geen reet aan, dommige humor en geen enkele passie voor muziek

 19. Mediaprak

  Je kan gerust stellen dat Talpa lobbyisten en Min van Economische Zaken het Nederlands radio landschap kapot hebben gemaakt. FM kavels zijn tot het oneindige ‘verkocht’(lees weggegeven). Talpa heeft alle belangrijke kavels in handen, er is feitelijk op comm markt sprake van een monocultuur. Grote radiogroeoen uit andere Europese landen (NRG, Capital ed) worden buiten gelaten. Op grote schaal meer DAB frequenties exploiteren en FM band uitschakelen wordt steeds uitgesteld (hulde aan Talpa lobbyisten!). Dus blijft over 4G en het toekomstige 5G met een concurrent flat fee abonn. Dan wijzigt het ‘lineair’ radio luisteren naar spotify, TuneIn, podcast en of leuke originele en niet comm radio’zenders’ welke nu al op internet zijn te vinden. Bijv IHeart Radio met instop een originele AmericanTop40 uit jaren 70 en 80 met Casey Cason.

 20. Beste paard van stal

  Waarom zou je als zender ook niet gewoon meegroeien met je publiek. Dat is toch veel makkelijker dan een nieuwe jongere doelgroep aanboren die eigenlijk helemaal geen radio meer luisteren? En nog goedkoper ook denk ik. Waarom ben ik als 41-jarige te oud om 538 te luisteren? Ze jagen me weg met de huidige muziekkeuze. Maar dat is toch kapitaalvernietiging? Ik luister al 25 jaar naar 538, echt idioot dat het allemaal maar jonger moet.

  De tieners uit de start van 538 zijn nu dertigers en veertigers. Als je als zender meegroeit met je publiek dan is dat toch ook prima?

 21. west

  de start van 538 dateert nog uit een tijd dat radio Veronica op zee uitzond
  die luisteraars zijn nu in de 70 en ja radiozenders moeten met hun tijd mee maar de beste formule is nog steeds 2 oud 1 nieuw en quik quik slow draaien
  en vooral ook dat oude plaatje van vroeger niet vergeten en ook Hollands talig
  Het beste format ooit was de Veronica periode 1959 / 74 – en de playlijsten van HOLLAND FM in Rotterdam beide zenders bereikten een zeer groot publiek
  en HOLLAND FM had vermaarde dj`s uit het Nordsea en Veronica tijdperk
  en waarom hadden ze een groot publiek van 5 tot 100 ????? omdat de muziek van die oudere luisteraar ook werd gedraaid naast de beatlres of stones

  Mijn ouders vonden de STONES Q65 of THE PRETTY TtHINGS niets maar het was maar exact max 3 minuten ja de plaatjes werden op de Zeedijk vaak afgekapt ,en hup daar kwam dan wel weer de muziek voorbij die mn ouders dan wel leuk vonden of te pruimen was Het was eenn bepaalde Mix die aansloeg bij een groot publiek , en iedereen kreeg ook een kans want je singeltje werd heus wel gedraaid , en of de artiest / beatgoep nou uit de stal van PHONOGRAM ,EMI/BOVEMA/ DURECO of TELSTAR kwam daar keek men niet naar Veel A artiesten en beatgroepen die meer dan 50 jaar nog optreden
  en nog bestaan o.a. THE GOLDEN EARING zouden nooit bestaan hebben zonder Veronica 192 goed idee met de dj`s JOOST DEN DRAAIER TINEKE, ROB OUT LEX HARDING STAN HAAG, GIEL MONTAGNE EDDY BECKER WILL LUIKINGA FRANS NIENHUIS en die vele andere waar je alle kansen kreeg je plaatje gredraaid te krijgen , soms met een pondje paling zoals bij de cats , maar dat is een detail !
  Dat was pas radio maken, en daar kunnen andere stations nog veel van leren
  veel dank verschuldigd

 22. west

  VERVOLG Heb als oud radioprogrammamaker veel geleerd van die zenders en ben ze ook veel dank verschuldigd

 23. Kijker

  538 is toch van de floppenzender Talpa alias de mollen

 24. Rut Marke

  Ruud slaat weer eens de spijker op z’n kop. Mede door verjonging zijn zenders als Radio 538 en NPO 3FM wel ietwat saai geworden. De playlist van 538 is nu namelijk wel héél voorspelbaar. Overdag tussen 10 en 16 uur worden namelijk eigenlijk alleen maar de bovenste 20 nummers uit de 538 50 gedraaid, er zit geen verrassing in. In de landen om ons heen hebben ze, zoals Ruud ook al aangeeft, het beter begrepen. Radio 538 zou het voorbeeld moeten nemen aan MNM in Vlaanderen, NRJ in Frankrijk en Wallonië, en NDR 2, 1LIVE, en SWR3 in Duitsland. Deze zenders hanteren een format dat gelijk is aan dat van 538, ook zij zijn hitradiostations die voornamelijk muziek draaien die nu in de hitlijsten staat. Maar het grote verschil tussen 538 en deze buitenlandse zenders, is dat deze zenders ook gloednieuwe nummers draaien die net uit zijn, en nog een beetje op moeten komen. Op 538 hoor ik dit niet, daar hoor ik alleen nummers die al een tijdje uit zijn, en bovenaan de top staan. In 538 50 staan ook nummers die je anders nooit op 538 hoort! Waarom?
  Daarnaast wisselen ze op MNM en die Duitse zenders de nieuwe muziek ook af met klassiekers uit de 80’s en 90’s. 538 deed dit eerder ook, maar nu niet meer. Op zich snap ik die beslissing wel, want je moet jong blijven als hitstation, maar dat maakt je playlist toch minder verrassend, waardoor je luisteraars wegjaagt.

  Luisteraars raken uitgekeken op je station als je voortdurend dezelfde muziek draait. Kortom, het zou 538 ten goede komen als ze hun playlist eens vergroten. Maar ja, wil John dat?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.