Nieuwsuur twijfelt over ANP nu John de Mol de baas is

Geplaatst op vr 28 dec 2018 om 11:00

De positie van het ANP als de partij die bijna alle Nederlandse media van nieuws voorziet staat onder druk nu John de Mol de nieuwe eigenaar is. Dat heeft Nieuwsuur-baas Joost Oranje gezegd in het mediaforum op NPO Radio 1. Het is ook maar de vraag of de NOS en Nieuwsuur met het ANP verder gaan, aldus Oranje. “Nu het ANP in handen is van John de Mol, ben je toch je concurrent aan het financieren. Het is een toeleverancier en tegelijkertijd ook een eigen merk.

Oranje vindt de positie van het ANP interessant. “Het ANP is geen onbelangrijke partij. Het is een stabiele partij waar heel veel andere mediapartijen van afhankelijk zijn voor heel voor de hand liggende, maar wel belangrijke dingen: agendadingen, overzichten, ze zijn snel. Dat doen ze goed en ambachtelijk.”

Toch is er iets veranderd, aldus Oranje. “Dat heeft John de Mol nu wel in zijn bezit. Het ANP is tegelijkertijd ook leverancier voor NU.nl, NOS.nl en ook van ons. Het wordt wel interessant hoe dat gaat lopen. Er is veel discussie over.

Kunnen die partijen geen gezamenlijk persbureau beginnen? “Dat is heel moeilijk. In het verleden is het geprobeerd met persbureau Novum. Ik heb er in mijn tijd bij NRC ook nog mee gewerkt, maar het bleek best ingewikkeld. Het ANP heeft zo’n diepgeworteld netwerk, ook regionaal. Het is niet makkelijk om daar een tweede van op te zetten.”

Is het denkbaar dat het ANP straks alleen aan John de Mols nieuwsplatform levert? “Ze kunnen de tarieven heel hoog gooien. Stel je voor dat het contract met ANP wordt opgezegd en het alleen nog maar bij John de Mol blijft. NU.nl, RTL en de NOS hebben het ANP dan niet meer als basis voor het dagelijkse nieuws. Het is interessant hoe het dan gaat verlopen.”

De Mol wil met een eigen nieuwsapp de aanval openen op apps als die van de NOS en NU.nl. “Ik zou het interessant vinden als iemand die met zo veel geld de markt betreedt niet alleen zijn geld stopt in dagelijkse apps die we al hebben, maar ook in ambachtelijke journalistiek. Onderzoeksjournalistiek en eigen nieuws maken. Het zou echt interessant zijn als hij een klein deeltje van zijn miljarden daarin stopt. Nog weer een nieuwsapp: ik weet niet of we daarop zitten te wachten.

Jan Slagter

Ook de baas van Omroep MAX, Jan Slagter, gelooft er niet echt in. “Het plan wat hij heeft is heel ambitieus. Laten we niet vergeten dat John in eerste instantie ook iets wilde met De Telegraaf en daarna probeerde om NU.nl over te nemen. Toen nam hij maar het ANP over. Met alle respect voor het ANP, maar zij schrijven stukjes, hebben een prachtig fotoarchief, maar op videogebied…”

Als je ze wel eens te woord heb gestaan, dan zie je een jongen met een klein cameraatje die ook nog de microfoon moet bedienen. Dat is de videodienst van het ANP.”

Het is een kansloze exercitie, denkt Slagter. “We hebben de NOS, De Telegraaf, het AD, NU.nl en vergeet RTL niet. Daar wil hij zich tussen wringen. Dat wordt een lastige kluif. Je verandert niet snel van dokter en ook niet snel van een nieuwssite waar je vertrouwd mee bent.

Voor mij is de nieuwsdienst de NOS. Dat is bijna een persbureau.”

Foto: NPO Radio 1
22 Reacties op “Nieuwsuur twijfelt over ANP nu John de Mol de baas is”


 1. Robert

  John weet heus wel wat hij doet, heeft die jan Slagter niet voor nodig.

 2. Lace Mei

  Hahaha de Sstaatmonopolie klaagt dat de concurrent een monopolist is. Dat is marktwerking jongens, dat is iets waar jullie nog nooit van gehoord hebben.

 3. Flexi

  Ik weet nog wel een naam voor een eventueel nieuw persbureau voor de NOS: PRAVDA.

 4. Donald Dumb

  Dit topic is veel te ingewikkeld voor de gemiddelde MC reaguurder

 5. Mike

  NOS is propaganda. Selectief nieuws met als doel een beeld creeren.

 6. Mart

  @ Robert

  Niet dus.
  Zie de kijkcijfers van de Pulpa zendertjes.

 7. Some Ting Wong

  Een kans voor JdM en een kans voor Nederland om een nieuwe journalistieke kracht te formeren met een ander geluid en een andere invalshoek dan de linkse deugende eenheidsworst op nieuwsgebied die we nu hebben. De enige onafhankelijke nieuwsbrenger met een andere invalshoek is op dit moment GeenStijl.

 8. Some Ting Wong

  Maar daar zal de interesse van JdM niet liggen, vrees ik

 9. Fox Mulder

  OMG… als de NPO maar niet zelf weer iets wil opzetten wat Nederland BV moet gaan financieren. Stoppen met die onzin!

 10. Adriaan

  Nee dan het NOS JOURNAAL , een journaal met een paar minuten oud nieuws en 20 minuten duiding en indoctrinatie gevoed met persberichten door vriendjes uit de honderden clubjes activisten en lobby groepjes .

 11. Twan Muis

  Hahaha. Nieuwsuur is #fakenews.

 12. Joop55

  ANP in handen van JdM, Silvio Berlusconi kocht ook allerlei Italiaanse media en we hebben kunnen zien hoe nadelig het effect kan zijn.

 13. Paul

  Zit net stukje op een nieuwssite te lezen en dezelfde tekst wordt bij het nos nieuws voorgelezen. Dus lees en hoor je iets, hetzelfde komt in alle andere nieuwsmogelijkheden.

 14. Robert

  Beste Mart

  Niet alles draait 100 procent om kijkcijfers bij John, uiteraard mooi meegenomen als die goed zijn, maar gaat ook om formats neer te zetten, dat wil hij verkopen.
  Nederland is een soort van proeftuin wat dat betreft, heeft die zelf ooit gezegd.
  Nou is SBS ook echt 3 keer niks, maar hoe men nu de kijkcijfers meet slaat nergens meer op. Er staan x aantal kastjes, waar staan die in het bejaardentehuis.
  Als je die kastjes neer zou zetten bij jongeren dan gaan de kijkcijfers voor een hoop programma’s naar nul, want die kijken niet.

 15. Linkse Joeri

  @Twan Muis Fri 28 Dec 2018 om 12:31
  FOX News is Fakenieuws! Complotdenker!

 16. Maria

  Zelfs jouw naam is fake news LJ.

 17. Trudy

  Mart, wat zijn Pulpa zendertjes?

 18. Lies

  @Lace Mei: ik zie de humor er ook van in. Het is jammer dat de NPO qua onafhankelijk nieuws geen voorbeeld neemt aan de BBC.

 19. Talpa en fakenewes

  Als de CEO van Talpa met zoveel interesse en geld het onafhankelijke ANP overneemt is het zoals veel gezegd wordt gedaan met de onafhankelijkheid.

  Als je macht wil hebben in de media wereld en je probeert de overhand te hebben van alle media dan ligt op de loer dat het ongelooflijk mis kan gaan.

  In een tijd waar de gewone kijker of luisteraar onafhankelijk en kritisch nieuws niet meer kan onderscheiden van fake nieuws is het gedaan met de geloofwaardigheid van bijv. het ANP.

  Nu Sjon het ANP heeft gekocht en wetende dat deze man zich overal mee wil bemoeien en overal financieel voordeel uit wil halen wordt niet uitgesloten dat ook het ANP gemanipuleerd kan worden en met dit gegeven is het daardoor geen serieuze nieuwszender meer.

  De waarde van het ANP is door de aankoop van een commerciële eigenaar verworden tot een winstgevend speeltje en dat geeft te denken. Voor mij is het klaar, geef mij maar de NOS daar weet je van dat het ok is.

 20. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Haha.
  Het anp als voorportaal van shownieuws.
  Als Gerard Jolink een schee t laat staat er een bruine tsunami in het Breaking News van het ANP. Haha, en dat is nog maar het begin. Kom op. Hoe onsmakelijk kan het worden? Alles gemanipuleerd. Het forum van de weldenkenden alhier zal er te zijner tijd over oordelen.

 21. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Als Gordon niest staat er een bruine tsunami in de headlines.
  Kom op. Hoe onsmakelijk kan het worden? Alles gemanipuleerd. Het forum van de weldenkenden alhier zal er te zijner tijd over oordelen.

 22. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Lekker vooruitzicht.
  Alles gecensureerd en de vrijheid van meningsuiting gebaseerd op standaard quotes. We houden wel even drie dagen onze Pluk binnen. O

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.