Nieuwsuur twijfelt over ANP nu John de Mol de baas is

De positie van het ANP als de partij die bijna alle Nederlandse media van nieuws voorziet staat onder druk nu John de Mol de nieuwe eigenaar is. Dat heeft Nieuwsuur-baas Joost Oranje gezegd in het mediaforum op NPO Radio 1. Het is ook maar de vraag of de NOS en Nieuwsuur met het ANP verder gaan, aldus Oranje. “Nu het ANP in handen is van John de Mol, ben je toch je concurrent aan het financieren. Het is een toeleverancier en tegelijkertijd ook een eigen merk.

Oranje vindt de positie van het ANP interessant. “Het ANP is geen onbelangrijke partij. Het is een stabiele partij waar heel veel andere mediapartijen van afhankelijk zijn voor heel voor de hand liggende, maar wel belangrijke dingen: agendadingen, overzichten, ze zijn snel. Dat doen ze goed en ambachtelijk.”

Toch is er iets veranderd, aldus Oranje. “Dat heeft John de Mol nu wel in zijn bezit. Het ANP is tegelijkertijd ook leverancier voor NU.nl, NOS.nl en ook van ons. Het wordt wel interessant hoe dat gaat lopen. Er is veel discussie over.

Kunnen die partijen geen gezamenlijk persbureau beginnen? “Dat is heel moeilijk. In het verleden is het geprobeerd met persbureau Novum. Ik heb er in mijn tijd bij NRC ook nog mee gewerkt, maar het bleek best ingewikkeld. Het ANP heeft zo’n diepgeworteld netwerk, ook regionaal. Het is niet makkelijk om daar een tweede van op te zetten.”

Is het denkbaar dat het ANP straks alleen aan John de Mols nieuwsplatform levert? “Ze kunnen de tarieven heel hoog gooien. Stel je voor dat het contract met ANP wordt opgezegd en het alleen nog maar bij John de Mol blijft. NU.nl, RTL en de NOS hebben het ANP dan niet meer als basis voor het dagelijkse nieuws. Het is interessant hoe het dan gaat verlopen.”

De Mol wil met een eigen nieuwsapp de aanval openen op apps als die van de NOS en NU.nl. “Ik zou het interessant vinden als iemand die met zo veel geld de markt betreedt niet alleen zijn geld stopt in dagelijkse apps die we al hebben, maar ook in ambachtelijke journalistiek. Onderzoeksjournalistiek en eigen nieuws maken. Het zou echt interessant zijn als hij een klein deeltje van zijn miljarden daarin stopt. Nog weer een nieuwsapp: ik weet niet of we daarop zitten te wachten.

Jan Slagter

Ook de baas van Omroep MAX, Jan Slagter, gelooft er niet echt in. “Het plan wat hij heeft is heel ambitieus. Laten we niet vergeten dat John in eerste instantie ook iets wilde met De Telegraaf en daarna probeerde om NU.nl over te nemen. Toen nam hij maar het ANP over. Met alle respect voor het ANP, maar zij schrijven stukjes, hebben een prachtig fotoarchief, maar op videogebied…”

Als je ze wel eens te woord heb gestaan, dan zie je een jongen met een klein cameraatje die ook nog de microfoon moet bedienen. Dat is de videodienst van het ANP.”

Het is een kansloze exercitie, denkt Slagter. “We hebben de NOS, De Telegraaf, het AD, NU.nl en vergeet RTL niet. Daar wil hij zich tussen wringen. Dat wordt een lastige kluif. Je verandert niet snel van dokter en ook niet snel van een nieuwssite waar je vertrouwd mee bent.

Voor mij is de nieuwsdienst de NOS. Dat is bijna een persbureau.”

Foto: NPO Radio 1

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen