Nieuwsuur-baas Joost Oranje begrijpt kritiek van NPO

Joost Oranje, hoofdredacteur van het programma Nieuwsuur, begrijpt de kritiek die de NPO heeft op zijn actualiteitenrubriek. Het format wordt momenteel al aangepast. Dat zegt hij in NRC Handelsblad. Niet alleen EenVandaag staat ter discussie bij de NPO – de rubriek verhuist mogelijk naar NPO 2 – maar ook over Nieuwsuur wordt gediscussieerd. De NPO vindt het niet langer relevant dat Nieuwsuur zo veel zendtijd inruimt voor het opsommen van het nieuws van de dag.

Het nieuws van de dag heeft men immers al de hele dag door gelezen op het internet, stelt de NPO in zijn Jaarplan Video 2019. “Door de permanente nieuwsstroom van een veelheid aan andere media gedurende de dag en vroege avond heeft de nieuwsfunctie van het programma aan belang ingeboet.

De NPO vindt dat Nieuwsuur anders moet. “NPO 2 zal met de betrokken omroepen in gesprek gaan over revitalisering van Nieuwsuur, dat zich toelegt op achtergronden en duiding van de actualiteit“, luidt het oordeel.

Bovendien is de NPO van plan om zendtijd af te nemen van Nieuwsuur. Ze wil Pauw/Jinek straks om 22.40 uur laten beginnen en de NPO wenst geen overlap met Nieuwsuur. Dat betekent dat Nieuwsuur straks al zou moeten eindigen om 22.40 uur.

Nieuwsuur-baas Joost Oranje laat in NRC weten dat hij het niet eens is met het oordeel dat de nieuwsfunctie van het programma aan belang heeft ingeboet. Hij wijst op de vele, spraakmakende primeurs van zijn programma, die toch op een goed werkende nieuwsfunctie duiden.

Wel begrijpt Oranje de kritiek op de nieuwsopsomming. Hieraan wordt al gewerkt, zegt hij: “We gaan nieuws en achtergrond flexibeler integreren zonder de urgentie van het journaal te verliezen.

Oranje steunt het plan van de NPO om iets te doen aan het ‘zwaar informatief profiel’ van NPO 2. Programma’s op prime time zijn nu vaak slecht bekeken, terwijl Nieuwsuur wel een betere lead-in kan gebruiken, aldus Oranje.

Tv-recensent Ron Vergouwen grapt op Twitter dat het eerste idee om Nieuwsuur op advies van de NPO ‘te verbeteren’ meteen in praktijk is gebracht. Zie deze foto.

Foto: NTR, Stefan Heijdendael

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen