Nieuwsuur-baas Joost Oranje begrijpt kritiek van NPO

Geplaatst op Thu 07 Jun 2018 om 15:30

Joost Oranje, hoofdredacteur van het programma Nieuwsuur, begrijpt de kritiek die de NPO heeft op zijn actualiteitenrubriek. Het format wordt momenteel al aangepast. Dat zegt hij in NRC Handelsblad. Niet alleen EenVandaag staat ter discussie bij de NPO – de rubriek verhuist mogelijk naar NPO 2 – maar ook over Nieuwsuur wordt gediscussieerd. De NPO vindt het niet langer relevant dat Nieuwsuur zo veel zendtijd inruimt voor het opsommen van het nieuws van de dag.

Het nieuws van de dag heeft men immers al de hele dag door gelezen op het internet, stelt de NPO in zijn Jaarplan Video 2019. “Door de permanente nieuwsstroom van een veelheid aan andere media gedurende de dag en vroege avond heeft de nieuwsfunctie van het programma aan belang ingeboet.

De NPO vindt dat Nieuwsuur anders moet. “NPO 2 zal met de betrokken omroepen in gesprek gaan over revitalisering van Nieuwsuur, dat zich toelegt op achtergronden en duiding van de actualiteit“, luidt het oordeel.

Bovendien is de NPO van plan om zendtijd af te nemen van Nieuwsuur. Ze wil Pauw/Jinek straks om 22.40 uur laten beginnen en de NPO wenst geen overlap met Nieuwsuur. Dat betekent dat Nieuwsuur straks al zou moeten eindigen om 22.40 uur.

Nieuwsuur-baas Joost Oranje laat in NRC weten dat hij het niet eens is met het oordeel dat de nieuwsfunctie van het programma aan belang heeft ingeboet. Hij wijst op de vele, spraakmakende primeurs van zijn programma, die toch op een goed werkende nieuwsfunctie duiden.

Wel begrijpt Oranje de kritiek op de nieuwsopsomming. Hieraan wordt al gewerkt, zegt hij: “We gaan nieuws en achtergrond flexibeler integreren zonder de urgentie van het journaal te verliezen.

Oranje steunt het plan van de NPO om iets te doen aan het ‘zwaar informatief profiel’ van NPO 2. Programma’s op prime time zijn nu vaak slecht bekeken, terwijl Nieuwsuur wel een betere lead-in kan gebruiken, aldus Oranje.

Tv-recensent Ron Vergouwen grapt op Twitter dat het eerste idee om Nieuwsuur op advies van de NPO ‘te verbeteren’ meteen in praktijk is gebracht. Zie onderstaande foto:

Foto: NTR, Stefan Heijdendael
19 Reacties op “Nieuwsuur-baas Joost Oranje begrijpt kritiek van NPO”


 1. José V.

  “Oranje steunt het plan van de NPO om iets te doen aan het ‘zwaar informatief profiel’ van NPO 2. Programma’s op prime time zijn nu vaak slecht bekeken, terwijl Nieuwsuur wel een betere lead-in kan gebruiken, aldus Oranje.”

  Dat zag een blinde nog aankomen bij de laatste herprofilering van 1, 2 en 3, waarbij 2 toch echt een elitezender is geworden.

 2. Dennis

  Het is een beetje gek dat een programma dat nieuwsuur heet, met nieuws bezig is en een uur zou moeten duren toch?

 3. Raaf

  Die propaganda gewoon helemaal opdoeken.

  Altijd maar weer die eenzijdige benadering en desinformatie.
  Ik heb an sich weinig tegen propaganda
  iedereen moet doen wat ie niet laten kan
  Maar niet op kosten van de belastingbetaler !

 4. Lodewijk

  Ga lekker in Saoedie Arabië wonen met je zogenaamde actualiteitenrubriek en je EU agenda verraders.

 5. Anti-Raaf

  Raaf weet weer niet waar hij het over heeft. Het was Nieuwsuur dat de geldstroom vanuit het buitenland, salafistische islam, voor de bouw van de moskeeën naar buiten bracht. Dus dat argument dat ze “links” zijn en pro-moslim klopt gewoon niet. Ook over de Turkse regering van Erdogan wordt behoorlijk kritisch bericht. Maar ja, als je nooit kijkt en de leugens van Wilders en consorten voor lief neemt dan ga je dus onzin neerzetten. Lang leve de NPO en graag zou ik als belastingbetaler meer voor de NPO over willen hebben.!!!!!!!

 6. Bart

  Een schandalig plan om Jinek en Pauw naar 22.40 te zetten in het kader van de bezuinigen. Er zijn andere manieren om te bezuinigen. Daar hoort de kijker niet de dupe van te zijn.

 7. Zo zit het

  Het is gewoon allemaal politiek. Pauw en Jinek zullen en moeten gaan beginnen om uiterlijk 22:40. Nieuwsuur moet daarom ingekort worden, sportjournaal naar laat journaal, en men verzint daarom een reden die grotendeels nergens op slaat.
  Het is juist een prima programma voor hen die om wat voor reden dan ook het journaal om 8 uur niet konden zien en op deze manier kort de hoogtepunten van de dag alsnog kunnen zien. Die programmadirecteuren doen meer kwaad dan goed lijkt het soms wel.
  Een soap starten op NPO 1 is het toppunt van domheid.

 8. Penny Wise

  Het wordt dus gewoon weer NOVA. ;)

 9. Peter

  De Rijdende Rechter, Hoe Heurt het Eigenlijk en andere korte docuseries die rond 22:20 stonden zullen dan wel sneuvelen.Of ze moeten op een van de andere zenders komen.

 10. Gerard

  Oh,oh,oh wat erg die plannen. Betekend in de praktijk dat Nieuwsuur 5 minuten korter wordt. Immers nu begint om 22.45 het sportoverzicht en dat is overbodig.
  Het is bijna altijd een herhaling van 18.50 op NPO 1 na 1 vandaag. Maar al met al klungelt men wat af met die indeling van programma’s. Maar ja, Netmanagers moeten immers hun geld ook waar maken, dus eens per jaar vragen die zich af wat ze nu weer eens zullen veranderen. En wie vraagt hierom? Niemand. Eigenlijk moeten wij in ons land naar een soort Netflix waarop alle productiehuizen (lees omroepen) een programma aanbieden en wij kijkers bepalen zelf wanneer wij daar naar willen kijken.

 11. Gerard (2)

  Eigenlijk moeten wij in ons land naar een soort Netflix waarop alle productiehuizen (lees omroepen) een programma aanbieden en wij kijkers bepalen zelf wanneer wij daar naar willen kijken. Weg met die tijdstippen waarop wij MOETEN kijken naar bijvoorbeeld het Journaal. Het moet de kijker worden die de baas wordt over zijn/haar eigen tijd van kijken. Maar ja, dan ga je een heleboel managers overbodig maken dus zal het wel niet (voorlopig) doorgaan.

 12. Raaf

  Zou tante Tweebeeke in al die jaren ooit 1 kritische of relevante vraag hebben gesteld aan een bevriende politicus/journalist/’deskundige’ et cetera ?

  Je kunt er net zo goed een pratend hoofd neerzetten met een mechaniekje ingebouwd die zes woorden kan uitspreken:

  krrrr FOUT, krrr, BOEEEEE, krrrr SLEEEECHT (wanneer er iemand zit die niet de NPO ideologie onderschrijft)
  en
  krrrr GOED, krrrr LEEEEUK, krrrr HUPHUPHUP (wanneer er iemand zit die de Policor ideologie onderschrijft)

  En
  Het is ook nog eens goedkoop !!

 13. pieter 52

  men vergeet dat voor veel mensen 20.00 uur gevoelsmatig de avond begint
  zonder NOS journaal raken veel mensen hun avond ritme kwijt
  er zijn als veel mensen die met de zomer /wintertijd moeite hebben

 14. Sjaak

  @Raaf
  Helemaal mee eens, verschrikkelijk wijf die Tweebeeke

 15. Humberto moet blijven

  Goedenavund, Hier miljonair M. Tweebeeke wederom lekker dominant wijdbeens met m’n veel gedragen mr weinig gestoomde juffrouw Ank kreukbroek. We gaan het u vertellen hoor plebejer. Graaf Eelco met z’n mooie achter id keelstem en ik.

 16. insider

  eenvandaag wordt binnen nu en twee jaar gewoon onderdeel van de NOS. NOS hoofdredacteur, steeds meer verslaggevers, presentatoren en productie aangenomen van de nos…..
  Gewoon kwestie van tijd.

 17. Alex

  Vreselijke arrogante vrouw zeg. Heel haar stem, articulatie, accentuatie en modulatie is zo verschrikkelijk uit de hoogte en hoe zij mensen aankijkt. Bah vreselijke dom mens zeg. Ga a.u.b. van tv en ga snel een boerka dragen.

 18. Alex

  Andere Alex 👆👆
  Nee, een nieuwslezer hoort een bepaalde autoriteit uit te stralen.
  Je moet geen Humberto hebben die komt vertellen over hoeveel doden ergens gevallen zijn, of die even de politiek gaat uitleggen.

 19. Tim

  Nieuwsuur mist iedere objectiviteit en is daarmee als nieuwsvoorziening irrelevant.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.