NPO sluit deal: series en docu’s op Netflix en Videoland

Geplaatst op di 01 mei 2018 om 14:15

De NPO is begonnen aan een experimentele fase waarin dramaseries en documentaires worden aangeboden aan VOD-partijen als Netflix en Videoland. Dat vertelt Michael Spendel, die een afdeling aanvoert die over de exploitatie van NPO-content gaat, in Broadcast Magazine. De serie Overspel is al sinds 1 april te zien via het platform van KPN. Opvallender is de samenwerking met Netflix; vanaf vandaag zijn de series Bellicher en La Famiglia te zien bij dat platform. 

Voor het experiment is een catalogus van 25 series beschikbaar. “En met Netflix, KPN en Videoland hebben we op hoofdlijnen al een overeenkomst.

Op deze manier kan de NPO extra geld verdienen. “De kwaliteit van Nederlandse content heeft absoluut meer potentie als het gaat om internationale verkoop dan tot dusver is benut“, zegt hij. “Met alle nieuwe VOD-partijen die ontstaan, is de markt voor ons weer een stuk dichterbij gekomen.

Vooral Netflix had wel oren naar Nederlandse content. “Netflix heeft me met open armen ontvangen, die wilden heel graag in gesprek over Nederlandse titels. Op 1 mei komen daar de VPRO-serie Bellicher en La Famiglia (AVROTROS) online.

De documentairelijst die kan worden gelicenseerd, is nu ook gereed, dus ik hoop dat binnenkort ook de eerste Nederlandse documentaires online beschikbaar komen.

Het artikel ‘NPO sluit deals met Netflix, KPN en Videoland’ kunt u lezen op de Broadcast Magazine-site.

Foto: NPO
34 Reacties op “NPO sluit deal: series en docu’s op Netflix en Videoland”


 1. Asjemenou

  NLziet kan inpakken..?

 2. Kwiebus

  Jahoor daar zitten wij op te wachten

 3. annoniem

  Ik kan Bellicher nog niet vinden op netflix? Die andere titel ook niet…

 4. Den Draaiert Joost

  Mooi dan kan de subsidie aan de NPO uit belastingen omlaag.

 5. tim

  Werd tijd dat er meer Nederlandse series op Netflix komen. Het blijft vreemd dat je voor de publieke omroep via NPO start extra moet betalen om programma’s terug te kijken

 6. Henkie

  Zelfs op de foto zien die twee er fake uit.

 7. albert

  dus wij betalen kijkgeld (belasting) voor de NPO en moeten daarna ook nog betalen voor netflix om dit te zien….

 8. sjaak

  Gaat het bij Netflix over de uitzendrechten buiten Nederland of ook binnen Nederland?

 9. Peter emmeloord

  Als de dijken breken is al op videoland

 10. Peter F

  The end of NPO-times as we know it. Ze halen hiermee de laatste reden weg voor het kabinet om niet verder te bezuinigingen op de publieke omroep. Dat je youtube en netflix voor bereik moet inzetten is natuurlijk grote quatsch! Nog heeft NPO veel groter bereik dan Netflix, maar de publieken hijsen al de witte vlag.

 11. Bart

  @Henkie Bellicher is gewoon een goede serie

 12. Henkie

  @Bart

  Iedere serie/film uit Nederland is slecht tot zeer slecht.
  Met deze uitspraak moet u het doen.

 13. Bart

  @Henkie U vindt dat maar dat is gewoon totale onzin.

 14. gtstfites

  Zondag met Lubach op Netflix?

 15. Imdb

  Top dat La Famiglia aan Netflix is verkocht. Serie met internationale allure he…

 16. Insider

  Onderweg naar Morgen/ONM komt naar Videoland. Alle seizoenen zijn daar binnenkort te zien.

 17. Graaf Duckula

  Ik ben de draad volledig kwijt. Kan iedereen die genoemde NPO-series dan niet gewoon zien op NPO Start? Of gaat het om wereldwijde release? Wat zullen ze schrikken kaar in Zuid-Korea en Californ-i-a! Komt nog bij: hebben de omroepen de rechten wel? Of is dat aan de producenten en heeft NPO in werkelijkheid maar weinig te vertellen over de ‘eigen’ series? Ooit kwam ik Flikken tegen op Videoland – nogal een rare constructie. Weet iemand hier het fijne van?

 18. Ron

  Slim en verstandig. Hopelijk komt ONM naar Videoland want NPO Start, waar je dit op zou verwachten wil alleen recente troep op hun platform hebben blijkbaar.

 19. Graaf Duckula

  O en waarom is het aan de NPO om deals te sluiten? En niet de omroepen zelf? Die NPO-constructie levert toch een berg bureaucratie op? Of juist niet? Vaag allemaal. Zelf heb ik net The Bridge seizoen 4 gekeken (gekocht op dvd, jawel) en daar produceerden tal van landelijke omroepen aan mee. Een veel betere constructie lijkt mij

 20. Willem

  Dus wij betalen voor het maken van deze series en zij verkopen ze weer…leve de NPO

 21. Peter emmeloord

  En nl ziet dan! Waarom zetten ze daar niet op in dan?

 22. Eva

  Ik neem aan dat deal is dat NPO wordt afgerekend op afname/kijken van content. Kijken of ze dan nog zo overtuigd zijn over eigen content en plek die ze opeisen…

 23. Vaartje

  Mooi, dan kan subsidie aan de NPO uit belastingen omlaag dan wel het abonnementgeld van NetFlix omlaag aangezien ze nu gesubsideerde shit aanbieden waar ik dan weer langs moet scrollen.

 24. Nanke Melis

  Belachelijk! Wat een kortetermijndenken daar bij de NPO. Hoe gaat de NPO zich dan onderscheiden dan het Amerikaanse geweld?

  OK, als de politiek alles opdoekt en alleen nog maar budget ter beschikking stelt om content te maken en dan de markt de distributie laat doen kan ik er nog inkomen. Maar je content bij de concurrent neerzetten terwijl je zelf ook nog wat zenders in de lucht moet houden.. Denk toch na!

 25. WHL

  Raar daar hebben we al voor betaald!!

 26. Vrede

  In Nederland praten we al over een serie als De 12 van Oldenheim alsof het een topper is maar merk nu ik het een kans geef dat ook die serie weinig soeps is.

 27. Misha

  De NPO is duidelijk niet de enige met een Videoland deal. Celblok H is vanaf vandaag ook daar te zien.

 28. Insider.

  La Famiglia is in deze deal voor meer landen verkocht. Gaat de hele wereld over en krijgt in 2020 vervolg. Goed nieuws want was topserie maar door domme programmering (tegenover voetbal en onderbreking voor televizierring gala) leek het een flop.

 29. gtstfites

  insirder lieg niet flop = flop punt!

 30. Insider.

  @ gtstfites: wanneer is iets een flop? GTST duikt de laatste maanden onder het miljoen, is dat een flop? Jouw moeder zette jou op de wereld, is zij daarmee ook niet een flop? :) Hoe kun je een serie die nu de hele wereld over gaat en volgens cijfers van Netflix in veel landen goed scoort een flop noemen?

 31. gtstfites

  welke cijfers man, je brabbelt uit je hoge hoed zonder bronnen te bewijzen !!

 32. Karin.

  Gtstfites het is overduidelijk dat jij niet uit ons vak komt. We eens van broadcast magazine gehoord? Misschien moet je gewoon even googlen, of weten GTST kijkers niet hoe dat moet?

 33. MC

  De serie is inderdaad aan Netflix verkocht en wordt in meerdere landen uitgezonden. Cijfers zijn niet bekend maar dat de serie bij Netflix in goede smaak gevallen is, moge overduidelijk zijn.

 34. Lomende

  Nou,,,, als een serie internationaal aan Netflix word verkocht is het niet bepaalt een flop !! De lat daar lig erg hoog. Voor die iets aankopen moet het van top kwaliteit zijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.