Gerard Joling: ‘100% NL boycot me sinds paar jaar’

Gerard Joling vindt sowieso al dat zijn muziek erg weinig wordt gedraaid op de radio, maar is er al helemaal verbaasd over dat 100% NL helemaal niets meer van hem draait. Dat heeft de zanger zaterdagavond gezegd in Naar Bed Met Irene. Tot de overstap van ochtend-dj Lex Gaarthuis van 100% NL naar Radio 10 was Joling nog regelmatig te horen op de radiozender, maar dat is sinds een paar jaar voorbij, zegt hij zelf. Joling vindt dat naar eigen zeggen toch wel behoorlijk jammer.

Joling vindt dat hij niet vaak genoeg gedraaid wordt. “Ja, dat vind ik. Dat is natuurlijk het probleem. De muziekgenres zijn zo ongelooflijk veranderd de laatste paar jaren. Het gaat van hiphop naar house. Tegenwoordig moet je de meest vreselijke woorden zeggen in een tapliedje en dan heb je de allergrootste hit.”

Radiozenders zouden Nederlandse muziek moeten omarmen, vindt Joling. “Ik ben 25 jaar lang geboycot door Sky Radio. Die heeft me vanaf de Boleros nooit meer gedraaid. Sinds twee jaar geleden doen ze dat wel weer met kerst. Er zat iemand op het kantoor die het helemaal niets vond. Dat kan natuurlijk.”

De entertainer wil niet leuren met zijn muziek. “Er zijn ook heel veel artiesten die naar een radiostation gaan en vragen of ze het draaien. Ik heb dat nooit gedaan. Ik kom met iets uit, waar ik achter sta en wat ik mooi vind. En je kunt van mijn muziek houden of niet, maar ik ben natuurlijk wel een redelijk goede zanger. Natuurlijk zit er wel eens een minder liedje tussen, maar over het algemeen ben ik slecht gedraaid.”

Toch is Joling wel regelmatig te gast in radioshows. “Dat is het gekke. Op een gegeven moment willen ze je wel altijd je bed uit bellen omdat het gezellig is, maar als je met een plaat komt dan zeggen ze: ‘Het past niet goed in ons programma.’ Dan zeg ik: ‘Dan moet je mij ook niet meer bellen.‘”

Ik moet wel zeggen dat ik met 538 en Edwin Evers een soort afspraak dat als ik een plaat uit heb en ze bellen me mijn bed uit, dat ze altijd mijn plaatje draaien. Dat geldt ook voor Radio 2 en Radio NL, maar niet voor 100% NL, want die draait me ook al drie jaar niet meer. Dat is ook altijd heel vervelend.

Foto: SBS

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen