NTR-baas Paul Römer: ‘Utopia groeit niet meer’

NTR-baas Paul Römer denkt dat Utopia zijn maximaal aantal kijkers heeft bereikt. Met die 500 à 600 duizend kijkers per dag kan SBS 6 echter zeer tevreden zijn. Dat heeft hij gezegd in het Mediaforum op NPO Radio 1. Utopia vierde maandag zijn 1000ste aflevering. Römer, die ooit aan de wieg stond van Big Brother, vindt dat een prestatie van formaat: “Ik feliciteer SBS en de makers. Dit is een buitengewoon bijzondere prestatie. Er is geen realityprogramma in de wereld dat al zo lang loopt.”

De realityshow moest dé nieuwe wereldhit van John de Mol worden en dat leek even te gaan lukken, toen er in 2014 maar liefst 1,5 miljoen mensen keken naar de eerste aflevering op SBS 6. Inmiddels is daar dus ongeveer eenderde van overgebleven. Ondertussen flopten de buitenlandse edities.

Römer: “Utopia is iets heel geks, want het was ooit bedacht om de nieuwe hit over de wereld te worden, maar dat is het niet geworden. Het is in een aantal landen gestart en weer gestopt. In Nederland gaat het maar door. Het heeft een heel vaste kern van mensen die kijken en ook de hele dag op internet kijken. Voor de rest hoor je er eigenlijk bijna niks over.”

De Utopia-kijker is een hele trouwe groep, denkt Römer. “Ik denk dat het heel erg te maken heeft met het feit dat het een heel vaste, trouwe, loyale groep heeft en dat het de rest van Nederland gewoon niet interesseert en men er daarom niet over schrijft. En omdat je er niet over schrijft, worden er ook weer niet nieuwe kijkers getrokken. Dat systeem staat dus een beetje stil. Dat klinkt negatief, maar die 500 à 600 duizend kijkers zijn voor SBS echt goud waard. Het is een heel groot commercieel succes.”

Het is feitelijk gewoon een soap. Naar Goede Tijden kijken 1,5 miljoen mensen, maar er is niet heel veel verschil. Het gaat over mensen bij elkaar en menselijke emoties. Als je daarvan houdt, dan is er helemaal niets mis mee om ernaar te kijken.”

Foto: NTR

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen