NRC Handelsblad geeft Achtuurjournaal een zeven

Het Achtuurjournaal, ’s lands meest bekeken nieuwsprogramma, krijgt van NRC’s tv-recensent Arjen Fortuin het rapportcijfer zeven. Dat laat hij weten in het dagblad. Fortuin keek van maandag tot en met donderdag naar het instituut en daar baseert hij zijn cijfer op. “Om met het goede nieuws te beginnen: de buitenlandverslaggeving van het Journaal is excellent. Er waren drie goede items over de coup in Zimbabwe, met het eerste al op dinsdag, toen RTL Nieuws nog niet wakker was.

Ook over de hervormingen in Frankrijk en de coalitieonderhandelingen in Duitsland werd subliem bericht, vindt Fortuin. De binnenlandsverslaggevng, bijvoorbeeld over nepnieuws en de vernietiging van het gasbesluit, waren volgens hem een stuk minder.

Verder is het NOS Journaal veel te institutioneel, vindt Fortuin. Drie van de vier dagen opende de uitzending in Den Haag. Dat was op maandag (de affaire-Omtzigt) nog logisch, maar op dinsdag en donderdag (brief van minister Ollongren over nepnieuws en rapport over de Nationale Politie) niet nodig, stelt de tv-kenner. “Het leverde in beide gevallen ook niet de beste items op.

Pijnlijk was de uitzending van donderdag. Vlak ervoor zei Matthijs van Nieuwkerk tegen de nabestaanden van Mitch Henriquez dat ze vast het openingsnieuws van het Journaal zouden gaan zijn, maar vervolgens werd de zaak helemaal niet behandeld. “RTL was er wel. Er werd ook bij Pauw uitgebreid nagepraat.

Als dit een haringtest was geweest, was het Journaal uitgekomen op een zeven.

Het rapport van Arjen Fortuin kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen