Tv-zomer 2017: vrouwenvoetbal was grootste hit

Geplaatst op vr 22 sep 2017 om 10:15

Vanavond om 22.02 uur komt de zomer van 2017 ten einde. Een zomer die op televisie vooral in het teken stond van het EK Vrouwenvoetbal op NPO 1. Het absolute hoogtepunt was de door Oranje gewonnen finale tegen Denemarken: met ruim 5,4 miljoen kijkers het best bekeken televisiemoment van 2017 tot nu toe. “En in totaal hebben 10,2 miljoen Nederlanders iets van de wedstrijden van de Oranjevrouwen gezien. Ongekende cijfers voor het vrouwenvoetbal“, zo laat de NOS weten.

De NOS zond deze zomer echter veel meer sport uit. Met álle sportevenementen bereikte de omroep ruim 13,4 miljoen Nederlanders. “Omgerekend is dat 84,6 procent van de Nederlandse bevolking. Van de 477 uur live sport die de NOS deze zomer uitzond, keek de gemiddelde Nederlander zo’n 18,5 uur.

Met name de Nederlandse successen deze zomer zorgden voor kijkcijferpieken. In de Tour de France was de etappe die door Dylan Groenewegen werd gewonnen met ruim 1,2 miljoen kijkers de beste bekeken etappe. Het moment dat Bauke Mollema als eerste over de streep ging, was goed voor een kijkcijferpiek van 2 miljoen kijkers.

De unieke prestatie van het Nederlands elftal op het EK vrouwenvoetbal in eigen land leverde records op: de finale was dus goed voor 5,4 miljoen kijkers e

Nog een greep uit de kijkcijfers van NOS-sportprogramma’s:

 • Ruim 2 miljoen kijkers zagen Dafne Schippers goud pakken op de WK atletiek in Londen
 • Ruim 4,4 miljoen mensen zagen iets van het succes van de Nederlandse dames en heren op het EK hockey in Amstelveen
 • 808.000 Nederlanders keken naar de huldiging van Giro-winnaar Tom Dumoulin op de Markt in Maastricht
 • De Avondetappe was met gemiddeld 969.000 kijkers het best bekeken avondprogramma rond de Tour in de afgelopen vijf jaar.

Volgend jaar zomer zendt de NOS het WK Voetbal in Rusland uit, maar het lijkt erop dat het Nederlands elftal daar niet bij zal zijn.

Foto: NOS
3 Reacties op “Tv-zomer 2017: vrouwenvoetbal was grootste hit”


 1. Walter

  Helaas voor de vrouwen een hype vrees ik. Maar wel één met een gouden randje…

 2. CEES

  10.2 miljoen mensen hebben vast wel iets gezien, maar die de sportzomer van de NOS

 3. ziezo

  En na de hype van het EK die volledig door de media bedacht is, komt er weer niemand naar het pottenvoetbal kijken, jammer he, NOS, VARA etc…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.