Ebru Umar spreekt Pauw aan op uitspraken Waldemar

Ebru Umar vindt dat Jeroen Pauw talkshowgasten als Waldemar Torenstra niet naar hun mening moet vragen over serieuze onderwerpen waar ze geen verstand van hebben. Dat heeft de columniste gezegd tegen PowNews. Torenstra, de man van Sophie Hilbrand, verdedigde vorige week in Pauw de bekladders van het huis van Thierry Baudet. Zwaar misplaatst, vindt ook Umar. “Het was een afschuwelijk gebeuren. Ik zat echt met verbazing te kijken“, vertelt ze.

Pauw moet dit soort kwesties helemaal niet met acteurs en actrices bespreken, vindt Umar. “BN’ers die aanschuiven om een mening te geven, is een keuze van de redactie. Het is ontzettend dom. Waldemar is gewoon een acteur en om de een of andere reden wordt dan ineens gedacht dat ze iets weten van politiek of bedreigd worden.”

Torenstra ging volgens haar veel te ver. “Ik vind het bekladden van je huis absoluut geen klein vergrijp. Ik vind het een gigantische inbreuk op je privacy en integriteit. Het is heel intimiderend.”

Mensen hebben helemaal niets geleerd van de moord op Fortuyn en de moord op Theo. Het geheugen is heel erg kort. Nare dingen worden snel vergeten. Het komt mensen niet uit om ze daar aan te herinneren.”

Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, is het eens met Umar. “‘Ach, het is wel grappig een taart in je gezicht.’ Bij Pim Fortuyn is het begonnen met een taart in zijn gezicht. Die taart zat vol met kippenstront. Het lijkt wellicht ludiek als je er niet wat langer over nadenkt, maar het is geweld en intimidatie.

Hij zal er nu vast spijt van hebben, denkt Albrecht. “Waldemar is een lieve jongen en ik weet zeker dat als hij er nu over nadenkt, dat hij denkt: o ja, eigenlijk is bedreigd worden aan je voordeur door een club die zich de RAF noemt als verwijzing naar een van de meest gewelddadige Duitse organisaties die we in de laatste decennia gehad hebben, dat het niet oké is.

Er zijn bepaalde grenzen in onze beschaving, zegt hij. “Die grens moet iedereen, ook in een praatprogramma en ook als je acteur bent, bewaken.

Foto: PowNed

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen