Clairy Polak koos zelf voor Nieuwsuur-exit

Clairy Polak koos er in 2010 zelf voor om al na een maand op te stappen als interviewster van Nieuwsuur. Dat vertelt de presentatrice in Het Parool. Polak was tot 2010 presentatrice van NOVA, maar mocht vanwege haar linkse signatuur niet mee naar opvolger Nieuwsuur, dat neutraal pretendeert te zijn. “Ik kreeg aanvankelijk een soort troostprijs. Ik mocht niet meer presenteren, maar wel langere interviews maken: 6 minuten, dus zo lang waren ze niet“, legt de presentatrice uit.

Daar ging Polak in eerste instantie mee akkoord. “Ik heb dat gedaan en het was zo ongemakkelijk“, zegt ze. “Ik dacht: stel dat ik daar presentator was en dan gaat iemand anders die interviews doen, hoe zou ík dat dan vinden. Ik heb na een maand gezegd: dat moeten we maar niet meer doen.”

Het jaar 2010 herinnert ze als een vervelend jaar. “Nova zou Nieuwsuur worden en daarom moest ik weg. Ik werd te veel geassocieerd met de Vara en links. Het was voor mij een dramatisch jaar, ik heb het me behoorlijk aangetrokken.

De Wereld Draait Door startte toen een actie om Polak te behouden, maar het mocht niet baten. Haar opvolgster Mariëlle Tweebeeke stond al in de startblokken. “O ja, potverdorie, dat is waar. Dat heb ik verdrongen, geloof ik. De wereld draait door heeft toen actie gevoerd.”

Polak voelde zich gestreeld, maar ze vond het ook vervelend. “Ik werd zo onbedoeld een soort slachtoffer, en dat wilde ik niet zijn. Er is bovendien één ding waar je voor moet waken als je nieuws maakt, en dat is dat je zelf nieuws wordt.”

Het Parool-interview met Clairy Polak kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen