Claudia de Breij prijst PowNed in Zomergasten

Omroep PowNed lag de afgelopen periode zwaar onder vuur, maar kreeg zondag opeens steun uit onverwachte hoek: van VARA-ster Claudia de Breij in VPRO’s Zomergasten. Dat was te zien in de show op NPO 2. Eén van De Breij’s fragmenten was een fragment uit Studio PowNed, waarin Rutger Castricum PVV-aanhanger Fabian interviewde. Hij haalde het nieuws, omdat hij mét kind op de arm teksten als ‘daar moet een piemel in’ riep tegen vrouwen die protesteerden tegen de PVV.

Castricum interviewde Fabian en liet zien wat veel mensen aan de bovenkant van de samenleving niet kennen. En dat kan Castricum volgens De Breij als geen ander. “Het is ontzettend goed gedaan deze reportage. Probeer er maar eens binnen te komen. Probeer dat gesprek maar eens te krijgen met hem.”

Dit is de kracht van PowNed, aldus De Breij. “Ik denk dat een deel is van het bestaansrecht van PowNed. Ik denk dat de VARA niet zo makkelijk bij die jongen binnenkomt. Ik denk dat Rutger Castricum meer vertrouwen heeft bij deze jongen dan laten we zeggen Fons de Poel.

Maakt dat Castricum 200.000 euro per jaar waard?, vroeg gastvrouw Janine Abbring zich af. De Breij: “Dat is niet direct de conclusie die ik zou willen trekken, maar ik wilde dit wel laten zien omdat ik het goed gemaakte tv vind.”

Het fragment is volgens De Breij goed omdat het iets toont wat men niet kent. “Het liet me echt iets zien wat ik niet wist. Deze jongen was voor mij alleen maar eng. Als je hem zag staan en schreeuwen met dat kind: afschúwelijk! Ik vond het gewoon een doodeng fragment.

PowNed liet zien dat het tegelijkertijd een heel lieve vader is. “Dat had ik niet bedacht, nee. Ik had dat fragment wel nodig om daarvan overtuigd te worden. Als iemand roept ‘jullie zijn vies’ en ‘jullie willen verkracht worden’. Het is zó absurd. Ik roep het nu ook thuis wel eens: ‘Jullie zijn vies!!’ Dan zie je hem thuis Nijntje voorlezen. Ik vind het grappig en goed.”

Het bewuste interview uit Studio PowNed:

Foto: VPRO Zomergasten

Meer in PowNed

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen