Mattie Valk: ‘Ik wilde niet meer overstappen naar Sky’

Mattie Valk heeft bijgetekend bij Qmusic, omdat hij een overstap naar concurrent Sky Radio op het laatste moment tóch niet zag zitten. Dat vertelde de dj vanochtend in een half uur durende uitleg op Qmusic. Het radioduo Mattie Valk en Wietze de Jager valt uit elkaar: volgens De Jager is Valk een matennaaier. “Vorige week is het misgegaan. Ik wilde echt niet meer overstappen, ik heb hem wel lang in die waan gelaten, en hij voelde dat uiteindelijk als een enorme belediging“, reageert Valk.

En nu wil De Jager niet meer, aldus Valk. “Ik heb een enorme puinbende achter me gelaten waar ik veel spijt van heb.

Het was aanvankelijk juist Valk die het initiatief nam om met de concurrent te gaan praten. In november vorig jaar werden ze benaderd door Sky. “Die interesse is gewoon vleiend, het is erkenning voor je werk: een kroon op je succes.”

Zonder met De Jager te overleggen koos Valk er uiteindelijk voor om tóch bij te tekenen bij Q. “Hij zei toen: ‘Ik moet dat even op me laten inwerken, maar ik ben blij dat je eerlijk bent’.

Hij is onduidelijk geweest, realiseert Valk zich. “Het is moeilijk want ik wilde niemand teleurstellen maar ik was totaal verstrikt in mijn eigen web. Ga ik links, of ga ik rechts? Ik heb ervoor gekozen mijn hart te volgen. Ik heb meerdere mensen een verkeerde indruk gegeven. In dit proces en traject zijn heel veel fouten gemaakt.

Het komt niet meer goed tussen het radioduo, verwacht Valk. “Ik hoopte dat het nog te lijmen viel, maar dat is blijkbaar niet zo. Ik heb zijn droom ruw onderbroken. dat doet pijn.

Brief

Naast zijn uitleg op de radio, heeft Valk ook een brief teruggeschreven aan De Jager:

“7 jaar geleden hebben wij elkaar ontmoet bij Qmusic, diep in de nacht.
Ik zat tussen 0.00 en 02.00 uur, Wietze tussen 04.00 en 06.00 uur, maar ik kwam met de trein. Ik had geen auto. Ja ik hoor je de grap maken. Dus moest ik altijd na mijn programma tot 6 uur wachten om de eerste trein te pakken, en toen sprak ik Wietze dagelijks. Twee jaar later zijn we samen begonnen aan de ochtendshow, een droom. Een plek die ik als kleine jongen altijd als stip aan de horizon heb gehad, waarvan het succes me nog élke dag raakt.

Met Wietze had ik daarin mijn ideale partner gevonden om dat mee te doen, we hebben een voorliefde voor dezelfde soort radio. Open, eerlijk, alles vertellen over je leven. Ik wilde dat als mensen misschien al op hun werk waren, nog even in de auto bleven zitten om het af te luisteren. We wilden het verschil maken.

Dat betekende ook alles delen met jou en met de rest van de luisteraars. Daarom waren de laatste maanden ook zo lastig, omdat we niets konden delen over de hele situatie.

Maar de wijze les hierin is sowieso dat ik nooit meer met een knoop in m’n maag radio ga maken omdat ik iets niet kan vertellen.

Eind november zijn wij benaderd door Sky Radio. Ik dacht dat het alleen een computer was, maar er werken dus ook mensen;-) Die interesse was vleiend, misschien heb je het in je eigen werk ook ooit meegemaakt. We gingen in gesprek, omdat je toch benieuwd bent waar het over gaat. We waren zeker niet ontevreden bij Qmusic, maar toch nieuwsgierig naar het nieuwe verhaal. Dat waren hele fijne gesprekken met Sky. Dat klikte echt, en dat begon te kriebelen. Vergelijk het een beetje alsof je in een huwelijk zit en verliefd wordt op een andere vrouw. Dat probeer je eerst nog te ontkennen, en je gaat misschien zelfs dingen zoeken die niet goed zijn in het huidige huwelijk.

Langzaam ging ik toch van het idee houden. Ik vond het een superspannend idee om daar de eerste ochtendshow te gaan doen. Achteraf heb ik voor mezelf in die eerste verliefdheid te snel onbezonnen stappen gezet. Te snel gehandeld. Zonder echt na te denken wat het concreet zou betekenen kwamen we steeds verder in het proces. Tijdens het hele traject heb ik er eigenlijk nooit met een afstandje naar gekeken, misschien miste ik ook iemand bij ons die dat wel deed.

Ik heb heel veel gepraat en gesproken met Wietze. Hoe hij het zag. Hoe ik het zag. Ondanks dat ik altijd heb gezegd dat ik enthousiast was, kwamen er toch die twijfels bij mij. Want het gaat om wat ik de komende tientallen jaren wil doen op de radio. Het is mijn leven. Het is mijn droom, elke dag dit. En niks anders ook.

Ik had daar meer de tijd voor moeten nemen om te kijken wat het zou betekenen. Die twijfels kwamen uiteindelijk vooral van mij. Wietze had de keuze gemaakt, al vrij snel. Dat is Wietze zijn kracht. Hij is rechtlijnig en staat vierkant achter zijn eigen beslissing. Ik ben een enorme twijfelaar en kan uiteindelijk slecht tegen verandering, laat staan ook echt beslissingen nemen. Een beetje de rode draad door mijn leven tegen wil en dank.

Daar begonnen Wietze en ik uit elkaar te lopen. De ene dag werd ik wakker met overstappen, de andere dag in totale paniek met de gedachte; Ik moet blijven. Dat was heel moeilijk en onduidelijk voor alle mensen die hierbij betrokken waren. Dus ook voor Wietze. Ik nam iedereen mee in mijn twijfelproces en dan begin ik te pleasen. Ik zeg tegen iedereen ja, ik zeg wat ze willen horen en loop vervolgens weer weg.

Er was een dag waarop werkelijk alles en iedereen dacht dat ik bij en met ze ging werken. Drie banen tegelijk. Verstrikt in je eigen web, allemaal omdat je het te graag goed wil doen. Wat dat betreft is dit, hoe kut ook, voor mij een groot leerproces. Je kunt niet altijd iedereen te vriend houden, want er komt een dag waarop mensen vragen; Wat gaan we doen?

Toen heb ik mezelf verplicht, ondanks alles, te kiezen met mijn hart. Dat waar ik gelukkig van word, een van de moeilijkste beslissingen ooit. Want als ik achterom kijk heb ik het vertrouwen van mensen beschadigd. M’n geloofwaardigheid is beschadigd en ik heb mensen boos gemaakt. Maar er is eigenlijk nooit een geldige reden om je hart niet te volgen. Hoe moeilijk ook, ik kies met mijn hart, ik kies voor mijn droom. Maar ik wil bij Qmusic blijven, want hier voel ik me te veel thuis. Ik wil met deze mensen, met deze luisteraars, met dit team radio maken.

Maar het allerliefst ook met Wietze, nog steeds. Hij is een megatalent en we hebben te gekke radio gemaakt. En dat wilde ik nog jaren doen. Ik ben hem eeuwig dankbaar voor de dingen die we samen bereikt hebben. Toch zit ik hier nu alleen en dat vind ik enorm spannend en ik ben onzeker. Ik heb altijd iemand gehad om te sparren en iemand waarbij ik aan één woord genoeg had. Zit je opeens in je eentje. Eng, maar wel in de omgeving waarin ik het gelukkigst ben.

Ik baal van het hele traject en de verkeerde beslissingen, maar ik sta wel 100% achter deze beslissing. Ik blijf bij Qmusic. Ik snap alle boze reacties, ik snap de teleurstelling, dat het lijkt alsof ik nu de bedrieger ben. Ik moet verder, ik wil verder, met mijn team, vooral samen met jullie, met jou daar bij de radio.

Wiets, ik weet dat je luistert. We hebben deze achtbaan vijf jaar samen beleefd. Van hoogtepunten tot dieptepunten. Jij hebt ervoor gekozen je mening te geven over deze hele situatie. Ik begrijp dat, maar heb het op verschillende punten anders beleefd. Het laatste wat ik wil is een moddergevecht over wie er gelijk heeft, want daarvoor blijf ik te trots op wat we samen bereikt hebben.

Mijn keuze is genomen vanuit mijn hart.”

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen