Jos Heymans: ‘Nieuwsuur ging te ver bij Pechtold’

Geplaatst op zo 05 mrt 2017 om 14:00

Jos Heymans vindt dat Nieuwsuur deze week te ver is gegaan door D66-leider Alexander Pechtold in de uitzending te confronteren met een man die een einde aan zijn leven wil maken. Dat zegt de RTL-journalist in een column op de RTL-site. De 57-jarige Martin vertelde aan Pechtold dat hij een doodswens heeft, maar in de steek wordt gelaten door de wet. D66 wil 75-plussers de mogelijkheid geven om uit het leven te stappen. “Ik moet nog achttien jaar wachten. Maar ik wil nú“, zei Martin.

De D66-lijsttrekker was zichtbaar van zijn stuk door het pijnlijk eerlijke verhaal van Kock. “Nieuwsuur wist van die doodswens, had de man daarom ook uitgenodigd, maar vertelde dat niet aan Pechtold“, legt Heymans uit.

Pechtold kreeg alleen te horen dat de vragensteller iets wilde zeggen over het D66-standpunt over levensbeëindiging. “Niet dat de man een einde aan zijn leven wilde maken“, aldus Heymans. “Pechtold werd erdoor overvallen, maar herstelde snel en reageerde met respect.”

Het was ongepast van Nieuwsuur, vindt Heymans. “Juist vanwege Pechtolds reactie viel de kritiek mee. De D66-leider werd alom geprezen en Nieuwsuur kwam ermee weg. Afwijzende reacties richting Nieuwsuur sneeuwden onder; het optreden van Pechtold overheerste in de reacties.”

Maar daarmee is het journalistieke dilemma niet opgehelderd; mag je een politicus informatie onthouden, hem in verwarring brengen in de hoop op een boeiender antwoord? In zijn algemeenheid denk ik dat het mag. Maar mag het ook als het om ethische zaken gaat, zoals euthanasie, abortus, zelfmoord? Ik vind van niet“, besluit hij.

Foto: RTL
34 Reacties op “Jos Heymans: ‘Nieuwsuur ging te ver bij Pechtold’”


 1. Wolter

  Dankzij Geert praten we in dit dit land nog Nederlands en zijn de kerken nog open.
  Zodra de Moslims het voor het zeggen hebben moeten jullie allemaal Arabisch praten, moeten de vrouwen hoofddoekjes gaan dragen, worden de kerken gesloten en wordt de bijbel verboden!

  En jij moet gewoon het partijprogramma lezen, Wegkijk Meneertje van Beheer. In plaats van mij naar de bekende weg te vragen.

 2. Wolter

  Hopelijk gooit Pechtold gauw de hoofddoek in de ring.

 3. Lies

  waarom moet een politicus hier voor worden behoed? Dit zijn juist de vragen die voortkomen uit de samenleving en daar hoor je tegen te kunnen. Hoe heftig ook, daarom ben je politicus, om te luisteren naar de burger.

 4. Anoniem

  En doet men dat tegen DENK, Sylvana, Jan Roos en Wilders? Dacht niet dat men ze met fluwelen handschoentjes aanpakt.

 5. !

  Ben geen Pechtold fan, maar zijn reactie en hoe hij zich staande hield was bewonderenswaardig. En inderdaad laag van Nieuwsuur hoe ze dit hebben bekokstoofd.

 6. Lies

  @anonymous: juist. De gevestigde partijen worden anders behandeld dan de nieuwkomers of de PVV. Dat zit um in de vraagstelling.
  Jos Heymans bevestigt dit beeld door zich druk te maken over iets wat Pechtold prima zelf kan afhandelen. Pechtolds reactie was overigens oprecht en ik weet zeker dat dit bij zwevende kiezers een diepe indruk heeft nagelaten.

 7. Meneer van Beheer

  @Wolter; dat A4’tje van Wilders stelt niks voor, alleen maar geweeklaag en geen concrete oplossingen. Ik kan nergens vinden wat Wilders concreet wil doen aan de problemen die hij alleen ziet en waarmee hij zijn aanhang stroop om de mond smeert. Hij kan gewoon niet waarmaken wat hij zegt omdat het geen concrete en waarschijnlijk onuitvoerbare plannen zijn (zie de verkiezingsspot van Klaas Dijkhoff) net zoals de muur van die andere blondie.

 8. Lies

  @I: ik vond het ook bewonderenswaardig.

 9. Anoniem

  Nieuws uur deed het goed ,kijk maar hoeveel zelfdodingen er zijn,moet hij ook voor de trein springen.

 10. X

  Ik beveel de documentaire Moeders springen niet van flats aan voor degene die niks snappen van de wanhoop die sommige mensen voelen als ze niet geholpen worden.

 11. Wolter

  @X

  Ramptoerist.

 12. X

  @Wolter: integriteit is jou vreemd.

 13. Roomtaart

  Wat is dit voor iets raars ?

  Sinds wanneer heb je toestemming nodig voor zElfdoding ?

  Als je het echt niet meer ziet kan je er toch zelf wat aan doen ?
  Genoeg mogelijkheden

 14. Anoniem

  In dit land ”moet” alles maar kunnen, zelfs kiezen voor de dood. Maarrr, heeft iemand wel bij stilgestaan dat artsen ook mensen zijn en vaak niet hiermee kunnen leven? Iemand moet het uitvoeren en daar denkt blijkbaar niemand aan. Iemand wordt ermee opgezadeld om het uit te voeren en als men dit weigert wordt men kwaad.. Gelukkig zijn artsen en verpleegkundigen niet verplicht om hieraan mee te werken als dit tegen hun geloof en geweten ingaat. Denk ook aan deze mensen a.u.b. Want dit gaan niet vanzelf..

 15. X

  Roomtaart: het gaat om een waardig einde waarbij de persoon niet een wanhopige beslissing hoeft te nemen die anderen een trauma bezorgt. Als je die documentaire kijkt weet je dat de flatbewoners hier onder geleden hebben. Denk ook eens aan de treinmachinisten , conducteurs passagiers in de trein. Of die man die zijn moeder met pillen heeft geholpen en vervolgens terecht moest staan. Maar goed dat zijn zaken en programma’s die jullie niet zien en niet begrijpen. Kijk eens verder dan je pvv en rtl neus lang is zou ik zeggen.

 16. X

  @16.29 ook zeker mee eens. Zorgvuldigheid voorop en kan je het voor jezelf niet verantwoorden hulp hierbij te geven dan niet doen daar is niemand bij gebaat.

 17. Shabby

  @Anonymous
  zondag 05 maart 2017 om 16:29

  Shit gek, ben jij debiel of zo?

 18. Paut Pielusma

  Een beetje politicus moet zo een vraag kunnen incasseren.

 19. gerdien

  Het was inderdaad smakeloos van Nieuwsuur vooral omdat er met deze meneer veel meer aan de hand is dan wat wij als kijker -uiteraard- te horen kregen.

 20. Roomtaart

  16:36 oh ik ben al automatischh pvver en rtl kijker ? 😂

  Beide fout clown

  Als iemand echt Zo graag wilt kandie dat heel goed alleen zonder andere hiermee lastig te vallen
  En dan alsnog wat kan mij andere mensen schelen ?
  Het is mijn beslissing en wil om niet meer te willen leven

  Zodra dat voltooid is kan ik weinig empathie voor andere opbrengen want raad is JE LEEFT NIET MEER

  Je komt alleen en gaat alleen
  Vrij simpel

 21. Roomtaart

  En nu wil ik DOOD

 22. Catharina Glei

  Na de verkiezingen is Pechtold hopelijk onze nieuwe minister-president

 23. Ron

  Hahaha, ja dat zou hij wel willen die Pechtold, maar dat zal niet gebeuren…

 24. Bennie

  O, jawel!

 25. Ron

  Met Pechtold van de regen in de drup…

 26. Bennie

  Nee, hoor. Sowieso veelzeggend dat je denkt dat we in de regen zitten. IS gewoon pure, onterechte ontevredenheid. Net als al die domme Trumpsupporters die het hartstikke goed hebben, maar alsnog moeten klagen. En kijk wat ze nu hebben. Een incompetente oranje gorilla. Met een beetje gerechtigheid zit hij er de volle termijn. Dat zal ze leren te klagen terwijl het hartstikke goed gaat.

 27. Wolf

  Pechtold komt dus met een Entlösung anno 2017. Wat een griezelige linkse Eurofiel

 28. Wolf

  Pechtold komt dus met een Entlösung anno 2017. Wat een griezelige linkse Eurofiel .Dit soortement van neo-links mensjes doet me sterk denken aan verschrikkelijke tijden uit de vorige eeuw .

 29. Wolf

  @ Bennie 19.43 uur .Onder wat voor steen bent u weggekropen?

 30. Klaag_Meneer

  @Wolter
  “Dankzij Geert praten we in dit dit land nog Nederlands en zijn de kerken nog open”.

  Wat heeft Geert hier dan concreet aan gedaan? Zover ik weet is de PVV een kleine partij in de oppositie. Dus zij hebben helemaal niets voor elkaar gekregen tot op heden.

  Het is altijd zo grappig om te zien dat de PVV stemmer allemaal zaken bepaald die de PVV zou willen. Zelfs SP stemmer stappen over naar de PVV, ondanks dat de partij voor 95% het VVD programma steunt.

  De 5% afwijking zijn hun populistische standpunten, waar al in 2012 bleek dat ze zich hier niet eens aan vasthielden. Toen Wilders zijn zin niet kreeg, over minder geld naar arme landen, stapte hij boos op.

  De PVV stemmer denkt dat dit kwam door de 12 mjl bezuinigingen maar het ging puur om een fittie tussen de PVV en CDA over een heel klein bedrag in verhouding.

 31. Annoniemus

  Pechtold is de grootste verlakker van het hele zooitje met dat uitgestreken griffo-porem !!

 32. PeDante lul

  Hahaha dat zal de grootse schijnheilige achterbakse hufter Pechthold toch een zorg zijn, deze Judas heeft overal schijt aan. Kijk zelfs weg van islamitische kindbruidjes de bescaafde D66 wat een schoften zeg

 33. Van Leemhuyzen

  Boeiend hoor, de mening van deze nobody van RTL!

 34. Nicoline

  Mee eens Van Leemhuyzen, de splinter bij de ander zien……….

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.