Nieuwsuur zwaait Barack Obama uit

Het NPO 2-programma Nieuwsuur staat zowel vandaag als morgen voor een belangrijk deel in het teken van de Amerikaanse president Barack Obama, die over tien dagen wordt opgevolgd door Donald Trump. Dat heeft NOS/NTR laten weten. Obama schreef in november 2008 geschiedenis door als eerste zwarte kandidaat de Amerikaanse verkiezingen te winnen. Acht jaar later neemt hij afscheid en onderzoekt Nieuwsuur wat er straks, onder Trump, overblijft van zijn nalatenschap.

Aan de hand van gesprekken met oud-kabinetsleden, voormalig Witte Huis-medewerkers en andere betrokkenen maakt Nieuwsuur de balans op. Eelco Bosch van Rosenthal sprak onder anderen met voormalig CIA-directeur Leon Panetta over de nacht dat Bin Laden werd gedood.

In Chicago bezocht hij Austan Goolsbee, die aan het hoofd stond van Obama’s economische adviesraad tijdens de zogeheten ‘Grote Recessie’ aan het begin van diens presidentschap.

Arjen van der Horst sprak in Washington met Patrick Gaspard, die als directeur politieke zaken van het Witte Huis steun moest verwerven voor Obama’s gezondheidszorgwet, en met Bill Kristol, hoofdredacteur van het conservatieve weekblad The Weekly Standard.

Verder komen onder anderen aan het woord Obama’s biograaf David Maraniss, de bekende klimaatactivist Bill McKibben, Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors en Robert Ford, die in 2014 stopte als ambassadeur in Syrië uit frustratie over Obama’s Midden-Oostenbeleid.

De uitzending van vanavond gaat over Obama’s binnenlands beleid, die van morgen over zijn buitenlands beleid. De uitzending is om 22.00 uur op NPO 2.

Foto: Pete Souza

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen