Aantal nieuwe platen 3FM stijgt van een- naar tweederde

Geplaatst op ma 30 jan 2017 om 14:15

Het aantal nieuwe platen op 3FM is in de afgelopen jaren gestegen van eenderde van alle platen naar tweederde van alle platen. Dat zegt Diederik van Zessen, de nieuwe muziekdirecteur van 3FM, in een interview met de YouTube-show van 3voor12. Van Zessen voerde in november een nieuwe programmering in met nóg meer nieuwe platen. “We zijn minder met hagel gaan schieten. We willen staan voor nieuwe muziek. We draaien veel meer nieuwe muziek. Dat is het belangrijkste.

Het gaat om een behoorlijke ommezwaai, stelt hij. “In principe is nu nog maar een op de drie platen die je hoort niet nieuw. Bij nieuw heb ik het over een plaat uit de afgelopen twaalf maanden. Een jaar of drie geleden was het nog een op de drie.

Van Zessen had nooit verwacht dat hij zo voortvarend van start kon gaan bij 3FM. “Ik ben in september pas begonnen, dus voor een NPO-revolutie was het een heel snelle. We konden met een team dat heel gemotiveerd was heel snel dingen veranderen.

Er moest echt wat veranderen, aldus Van Zessen. “Er is een andere zender die ineens in ons vaarwater zat: Radio 2. Daar zitten nu alle 3FM-dj’s van vroeger en het is veel moderner en progressiever geworden. De gemiddelde leeftijd van de luisteraar was op het moment dat ik begon echt veel te hoog. Ik geloof 36 jaar. We richten ons op 15 tot 35.

3FM was een pop-rockzender. “Dat stond ooit in het statuut. Nu gaat 3FM meer naar jongerenmerk. Dat betekent dat we in elk geval in alle genres die populair zijn onder jongeren vertegenwoordigd willen zijn. Hoedenplank van Opgezwolle is bijvoorbeeld een instant classic, maar stond nooit op de playlist. Het is nooit als classic gedraaid.

Ook is er nu meer hiphop te horen op 3FM. “We zijn van 10 richting 20 procent gegaan.”

Foto: 3FM
16 Reacties op “Aantal nieuwe platen 3FM stijgt van een- naar tweederde”


 1. Bart M.

  Als het geluid eens wat minder mat uit de Radio komt, gaan we misschien weer luisteren. Dus jongens van de knoppen afblijven en de bloempot wegsmijten.

 2. Stefan

  Dit is niet de eerste keer dat ik iemand van 3FM zelfgenoegzaam hoor praten over het feit dat ze zo veel nieuwe muziek draaien. Maar ja, als je nummers van bijna een jaar oud nog als “nieuw” telt, kom je een heel eind.

  Nog veel te vaak loopt 3FM achter de feiten aan. Zo werd afgelopen week het nummer “Come” van Jain aan de playlist toegevoegd, onder de noemer “Dit is Nieuw”. Leuk, maar het nummer stamt uit juni 2015… – Fijn dat je daar dan anderhalf jaar mee aan komt kakken.

  Vervelend is ook dat doelgroep-radio (gericht op leeftijd) de focus heeft. Muziek staat nergens bij de NPO echt centraal. Ik denk trouwens ook niet dat 3FM met hiphop meer luisteraars aan zich bindt. Integendeel, zelfs.

 3. Radiofreak

  Meer negerhiphop/rap is/wordt de doodsteek voor 3 FM. Niet bepaald radiovriendelijk, en ook nog eens allemaal onverstaanbare urban-taal. Pop/Rock en dan meer de alternatievere muziek uit dit genre zou je veel meer kunnen uitdiepen zodat ook op die manier veel breder wordt. Ook daar heb je veel verschillende genre’s in en je spreekt er het festival publiek ook mee aan, wat ze zo graag willen en ook de jongeren doelgroep.
  Dit meneertje Diederik doet weer alsof hij het heeft uitgevonden maar gaat met dit huidige format geen deuk in een pakje boter slaan.

 4. Radiofreak

  neger=neder, sorry.

 5. TL

  Waarom meer hiphop? FunX is er toch ook al?
  Hiphop is voor mij altijd reden om over te schakelen naar een andere zender.

 6. anoniem

  @Radiofreak: Heb weinig tegen “negerhiphop” en ook niet tegen “nederhiphop”..

  Natuurlijk moeten alle genres aan bod komen, maar u wilt van 3FM een soort radio 2 maken?

 7. Radiofreak

  @Anoniem: waar staat dit dan? Dat bedoel ik niet. Radio 2 is wel wat progressiever geworden maar alternatief allerminst…

 8. Kink

  Kink FM gaat hier allemaal verandering in brengen dames, heren ook…binnenkort!

 9. anoniem

  @Radiofreak: Ok, eerlijk gezegd ben ik niet zo op de hoogte op het moment.. Radio vermijd ik tegenwoordig sowieso meestal omdat ik me aan de dj’s erger.. Al wil ik in eenzame nachten nog weleens luisteren.. :-)

  Maar Leidsekade live heb ik altijd een leuk programma gevonden. Is tegenwoordig nog iets soortgelijks op 3FM?

 10. RTL lid sinds 26 01 2017

  Er was maar èèn goede zender in Nederland die het gat opvulde van het oude Veronica dat in 1974 stopte en dat was Holland FM Die draaide wat de luisteraar wilde horen, en niet de adverteerder ! werd heel gemeen opgekocht in de jaren begin 90 om vervolgens door de kopers het zwijgen op te leggen ! Nee …Nederlandse zenders mogen geen Nederlands draaien in het breedste zin van het woord!

 11. R

  Id crisis bij driefm. Hardrock o la dieee. Ik luister niet meer naar radio drie. De keuze van schijtlollige ramon en frenk. Dan eindelijk verlost van giel is geen ochtend mens beeleen voor vijf ton en prive student chauffeur. geen touw aan vast e knopen.

 12. Lex Harding

  Dit betoog bevestigd maar weer dat de Staatsradio voor een flink deel (2 of 3) opgeheven kan worden!

 13. anoniem

  @RTL lid sinds 26 01 2017: Nou is inderdaad veel van onze Neerlandse bodem, uitzonderingen daargelaten, wel wat van een armoedige kwaliteit.. IMHO.. :-)

 14. anoniem

  Of moet ik nu, zoals dhr, Rutte wil, dan maar oprotten? :-D

 15. frank

  De overkill aan een paar nummers die helemaal doodgedraaid worden, de hoeveelheid nederhiphop en het bijna structureel negeren van alles van voor 2000 wordt de ondergang. In 2002 moest het ineens ook meer R&B worden, na halfjaar teruggedraaid omdat de luisteraars en masse wegliepen. Het voordeel voor 3FM is alleen dat er al zoveel luisteraars zijn weggelopen….

 16. Wauter

  Blij dat ik niet naar deze ellende luister. Hiphop, gangsterrap…..zoals jan paparazzi het noemt:k*nkermuziek.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.