NTR wil niet reageren op ingestort Sinterklaasjournaal

Geplaatst op Mon 28 Nov 2016 om 14:02

Omroep NTR wil niet reageren op de ingestorte kijkcijfers van het Sinterklaasjournaal. Dat laat de publieke omroep desgevraagd weten. Het Sinterklaasjournaal begon op 9 november met bijna 1,1 miljoen kijkers op NPO 3, maar zondag zaten er nog maar 498.000 kijkers voor de buis. Op internet, waaronder op GeenStijl en Twitter, klinkt nu het geluid dat de kijkers mogelijk afhaken vanwege het pietenbeleid van de NTR. Er duiken allemaal gekleurde pieten op in de kinderserie.

Volgens GeenStijl is het evident. Het weblog toont de reactie van PVV-Kamerlid Martin Bosma bij een gekleurde-pietenfoto van het Sinterklaasjournaal (“Zo takelt de NPO onze Zwarte Piet toe“) en toont daaronder een overzicht van de dalende kijkcijfers.

Bosma heeft ook al gereageerd op de kijkcijfers van gisteren. “Breaking. Sinterklaasjournaal met Sylvana-bestendige NEP-pieten duikt onder half miljoen kijkers!

Enkele van zijn volgers geven aan het Sinterklaasjournaal nu te mijden, omdat ze hun kinderen gewoon Zwarte Pieten willen laten zien. “Logisch. Hier thuis komt het er ook niet meer op..“, zegt iemand.

De NTR wil niet reageren op de dalende kijkcijfers en of de omroep denkt dat dit mogelijk veroorzaakt wordt door het pietenbeleid. “De NTR zal niet reageren op dit soort berichten.

Foto: NTR
60 Reacties op “NTR wil niet reageren op ingestort Sinterklaasjournaal”


 1. Mosselman

  hoe doet de concurrentie het (RTL)?

 2. Anonymous

  Die arrogantie door gewoon niet te reageren. Terwijl het wordt gemaakt van publiek geld.

 3. Meneer Kaktus

  Ik zou me ook niet laten opnaaien door die neo-fascisten van de PVV.

 4. Anonymous

  Dat is idd de reden dat wij thuis en op school niet meer kijken.
  De kinderen willen gewoon ZWARTE PIET.

 5. Mieke

  Wij zijn ook hierom afgehaakt! Volgend jaar een idee voor SBS??

 6. valerie

  Heb nog nergens een gekleurde piet gezien alleen bij het sinterklaasjournaal, het is toch absurd dat er een sinterklaas met een paar clowns op pad gaat.

 7. Michael

  Discrimeneren mag natuurlijk niet maar pesten lijkt me ook niet de bedoeling. Pietje Puk wordt altijd gepest en niet zo’n beetje ook. Ook door haar lengte! Kleine kinderen horen dat terug op school.

  En het is sowieso geen Sinterklaasjournaal zo maar een Carnavaljournaal.

 8. Geert de Jonge

  Zowel NPO als RTL willen hun mening opdringen aan 80% van de bevolking die bijvoorbeeld de klassieke Zwarte Piet – cultureel erfgoed voor de meerderheid van de Nederlanders – willen afschaffen.

  De Nederlandse bevolking zal er goed aan doen om massaal op maandag 5 december niet te kijken naar de programma’s van NPO 1, 2 en 3 en ook niet te kijken naar de programma’s van RTL 4, 5, 7 en 8. Dan laat Nederland duidelijk blijken dat men de bemoeizucht van bekende Nederlanders als ook van NPO en RTL meer dan zat is.

 9. Frank

  Laten we dat hele sinterklaasfeest afschaffen. Het draait allemaal alleen maar om commercie. En kleine kinderen die later traumas krijgen omdat sint niet bestaat. Bovendien is het hele sinterklaasfeest nu al verziekt door al die meer kleuren pieten en roetveeg pieten.

 10. annoniem

  Misschien komt het mede doordat op zondag altijd een weekoverzicht wordt uitgezonden

 11. twan

  Ze weten precies de rede maar ze zullen het nooit zeggen. Maar zoals ik het altijd zeg het is niet de NTR of RTL die bepaald hoe we Sinterklaas vieren maar de mensen thuis.

 12. Thijs P

  Maar wat is er dan zo erg aan gekleurde pieten? Is het echt zo erg dat we onze kinderen uit moeten leggen dat zwarte piet niet meer bestaat?

 13. De Goeij

  @annoniem

  Ja, dat was eerdere jaren inderdaad nooit zo.

  Nou goed!

 14. ik moet me toch wel ff keihard lachen om die betweterige BN'ertjes

  De grootste grap is dat al die BN’ers zo hard riepen dat mensen toch wel blijven kijken. Welkom in de wereld buiten uw bubbel, BN’ers.

 15. H.Appen

  Leuk die ouders die over de ruggen van hun kinderen hun punt willen maken.

 16. otto groeneveld

  Het ziet er toch niet uit die gekleurde pieten, geel, blauw, what ever, wees eerlijk het is toch van de zotte en totale onzin, Piet is zwart en dat heeft NUL met racisme te maken. 6 jaar op een school in Suriname gezeten ieder jaar Sint en Pieten nooit een associatie gemaakt met zwart wat trouwens een raar woord is als je een donkere iemand bedoeld.

 17. Tessa

  Nederland wil Zwarte Piet en niks anders. Dat blijkt maar weer. Maar het arrogante Hilversum wil ons iets anders door de strot duwen.

 18. Frank

  Zwarte piet is zwart omdat hij door de schoorsteen glijdt. Dit heeft dus niets met rascisme te maken.

 19. Dikke Piet

  Hey Tessa, h0ertje. Zin in een wip?

 20. gtstfites

  @Frank
  Inderdaad

 21. Bart M

  De jeugdige kijkers haken af omdat de NPO wel voor hen zal bepalen wat wel of niet goed voor ze is. Wat meteen een ingrediënt is voor een misbaksel.

 22. Martijnjdd

  Beetje flauw om de kijkcijfers met de zondag te vergelijken. Op zondag is er een weekoverzicht, dat sowieso minder kijkers trekt.
  Vorig jaar zakten de kijkcijfers ook in na de intocht! De eerste afleveringen voor de intocht worden jaarlijks beter bekeken. Kijk maar terug in de historie.
  Dit is gewoon cijfers zoeken bij het standpunt.

 23. Anonymous

  Allemaal de schuld van sylvana

 24. Martijnjdd

  Ik heb schijt aan jullie en je haat site. Ik zou er bijna bij gaan nadenken om Denk te stemmen.
  Hebben jullie aan jezelf te danken als je ziet wat voor abominabele reacties er weer onder dit bericht staan.
  Ik hou me een poos koest, want de mensen die hier komen zijn uur gif!
  Gegroet.

 25. Anonymous

  Thijs P
  maandag 28 november 2016 om 15:01
  Mensen zoals jij ,0,1% van de bevolking, verpesten alles voor de rest

 26. Anonymous

  Martijnjdd
  maandag 28 november 2016 om 15:48
  Sylvana ben jij nu weer onder een andere naam aan het reageren ?
  Hou hier mee op. Niemand is het met je eens , en die denkers van denk
  gebruiken je alleen maar.

 27. Laurens

  Als SBS slim is, zenden ze de ‘Club van Sinterklaas’ uit.

 28. b

  En alweer een onzin verhaal . Sinterklaas journaal heeft in voorgaande jaren hetzelfde gescoord als nu rond de 500.000 kijkbuis kindertjes. Het miljoen bij de eerste uitzending had te maken met de nieuwsgierigheid van mensjes die wilden weten hoe de pieten eruit zagen. Dus een tendentieus berichtje van de PVV en van Geen stijl zoals er zoveel zijn van deze opruiende site.

 29. Thijs P

  @ Anonymous, whoah, hoezo verpest ik alles? Ik vraag me gewoon echt af waarom mensen zo tegen het afschaffen van Zwarte Piet zijn? Ik probeer me in die grote groep te verplaatsen die blijkbaar heel graag Zwarte Piet willen behouden.

 30. Thijs P

  Ik ben voor afschaffing. Nederland is van iedereen, niet alleen van jullie witte mensen, die vooral heel graag boos en bang zijn.

 31. Sinterklaas en Zwarte Piet.

  Wij kijken hier ook niet meer naar het Sinterklaas journaal, trouwens heel onze familie , vrienden, buren, kennissen, niemand kijkt meer naar dat achterlijke journaal….Er moest gewoon helemaal niemand meer naar kijken.

 32. rob

  Als dat zo is mogen kinderen niet meer kijken van hun ouders schandalig.

 33. Anonymous

  Het ziet er toch ook niet uit dit, die gekleurde pieten .. het zijn net clowns

 34. Mark

  Wat een onzin. Op zondag is het niet meer dan een herhaling van de voorgaande week, vandaar dat volgens mij de cijfers op zondag lager liggen. Met kinderen kijken is het handiger om in een ‘normaal’ door de weeks schema te zitten, vandaag gaan die cijfers dus weer gewoon omhoog.

  Overigens hebben mijn kinderen (4 en 6, de doelgroep) nog met geen woord gesproken over de pietenkleur.

 35. Jantje

  Als ik die foto zie wat is dit in in godsnaam voor freakshow geworden? Het lijkt wel carnaval. Kinderen blijven overal verward achter. Ouders weten niet meer hoe ze dit uit moeten leggen. Hele Sinterklaasfeest is kapot gemaakt door de NPO.

 36. Ottelienlien bakfiets

  Onze belhamels Silvijn, Floris en Roderickjan vinden het anders prachting hoor die gekleurde Pieten. Zij zeggen ook wat is het toch leuk geworden het Sinterklaas journaal met al die vrolijk gekleurde Pietenmannen

 37. Och here

  Het Sinterklaas journaal is voor de kinderen dat lijkt mij wel duidelijk

 38. Marcel

  Jongens… Dit is ieder jaar het geval… Sinterklaasjournaal doet het heel goed voorafgaand aan de Sinterklaasintocht. En dan wordt het altijd minder met de kijkcijfers. Heeft echt niets te maken met gekleurde pieten, etc.

 39. esther

  Mijn nichtje kon me precies uitleggen waar al die gekleurde pieten vandaan kwamen en ze geloofde er heilig in. Het zijn de nieuwe Pieten vertelde ze trots.

 40. Hesther

  Mijn nichtje kon me precies uitleggen waar Sylvana ,Quinsy en Moeschella vandaan kwamen :een pot azijn namelijk. Ze geloofde er heilig in . Het zijn de zeurpieten vertelde ze trots.

 41. johan d

  b
  maandag 28 november 2016 om 16:00

  en joop.nl telt dan niet omdat het links is? Opruiende sites heb je aan beide kanten

 42. karel

  Ottelienlien bakfiets
  maandag 28 november 2016 om 16:47

  Onze belhamels Silvijn, Floris en Roderickjan

  Mag ik even overgeven.

  Hier in de achterhoek zijn pieten gewoon zwart, zijn er bij intochten geen incidenten of betogingen. Laat dat gezeik maar in de randstad en het Gooi blijven

 43. ano@niem.nl

  Wel reageren op een klein stelletje gajes dat zwarte piet in de ban wil hebben maar niet op het feit dat de rest van het land totaal is afgehaakt bij een Sinterklaasjournaal dat echt van een bedroevend niveau is dit jaar met gekleurde en witte pieten. Veel ouders zetten het niet meer op en ook veel scholen zijn afgehaakt.

 44. Jean Paul

  “De jeugdige kijkers haken af omdat de NPO wel voor hen zal bepalen wat wel of niet goed voor ze is. ”

  Complete onzin. Jeugdige kijkers haken alleen af als hun ouders de tv uit zetten. Hier kijken ze dagelijks en vinden ze het prima.

 45. Ellen

  Onze kinderen kijken vanaf nu ook niet meer. Wij vieren sinterklaas zoals het was. Traditie is traditie. Wat vreselijk al die gekleurde pieten, zo is het verhaal niet.

 46. PH

  Wat een poppenkast! Het ziet eruit als een stel clowns. Dit heeft niets met het Sinterklaas feest meer te maken. Dat een omroep als NPO meeloopt met een stel kleuters die een hekel aan zwarte piet hebben. Wederom wordt er niet naar het grote publiek geluisterd, die nu massaal afhaken. Daar zullen de adverteerders blij mee zijn. Ook bij de NPO zijn het zielepieten geworden.
  Wees mans, laat alleen zwarte pieten zien en er zal positief op gereageerd worden. En die paar sukkels, laat ze lekker zeuren.

 47. Paula

  Bij mij haken ze af omdat het verhaal zoooooooooooooooooo saai is. Eric van Muiswinkel missen we hier niet maar wel bijvoorbeeld de Paniekpiet. Ik zet de TV niet uit maar de interesse is dusdanig minder dat ze het zeker niet missen als ze niet kijken. Dat is dan wel weer zorgwekkend. De magie is er dus dit jaar NIET bij het sinterklaasjournaal. Jammer.

 48. Anonymous

  @karel

  En jij denkt dat iemand die zich “Ottelienlien bakfiets” noemt en kinderen zegt te hebben die Silvijn, Floris en Roderickjan heten, serieus is?

 49. Momentje

  Wij kijken hier naar het Sint- en Pietennieuws op Pebble tv.

 50. Momentje

  @Thijs P

  Als je dat wilt weten dan moet je kijken naar de reden dat het afgeschaft zou moeten worden. Ik zelf HAAT spruitjes. Ik kan niet tegen de smaak en geur van die dingen. Maar ik zou het ontzettend eng vinden als ze afgeschaft zouden worden alleen maar omdat ik en een aantal anderen ze niet te vreten vinden. Andere mensen genieten er wel van, waarom moet ik ze dat plezier ontnemen? Ik zou het nog erger vinden als spruitjes vervolgens ook nog vervangen zouden worden door een groente die nog smeriger is ( zie de ongelooflijk stupide regenboogpieten).

 51. Thijs P

  Momentje = racist!

 52. Anonymous

  @Thijs P Het gaat niet om dat Zwarte Piet weg gaat maar de manier waarop dit word afgedwongen. Overigens gaat het de anti Zwarte Pieten club helemaal niet om het karakter van dit kinderfeest maar, om iets veel groters. Namelijk meer erkenning, spijtbetuiging en boetedoening voor de rol van Nederland tijdens de Slavernij. Zwarte Piet is slechts het middel om oproer te creëren en aandacht te krijgen. Ook al zou Zwarte Piet in zijn geheel verdwijnen vanaf volgend jaar dan nog zou de discussie niet stoppen omdat het daar helemaal niet over gaat. Hij begint pas. Overigens noemt iedereen het steeds discussie (ook ik noem het zo) maar eigenlijk is het geen discussie maar eenrichtingsverkeer omdat de anti Zwarte Piet club eigenlijk helemaal niet het gesprek willen aan gaan. Ook denk en Sylvana niet. Ze hebben de mond vol van verbinden maar ik heb daar tot nu toe nog niet veel van gezien. Eerder het tegenovergestelde.

 53. Wat cijfers

  Gemiddeld keken er in 2015 746.000 mensen naar de reguliere uitzendingen om 18:00 uur. Naar de weekoverzichten keken gemiddeld 483.000 mensen. In 2014 keken er gemiddeld 810.000 mensen naar het NTR-programma. In 2013 keken er gemiddeld 680.000 mensen naar Het Sinterklaasjournaal. Bron: http://www.showbizznetwork.nl

 54. DICK

  mensen die dit bedenken dat sinterklaas met zijn zwarte pieten iets is wat te maken heeft met slavernij, moeten zich toch eens laten kijken. dan ben je blijven hangen en zit er een steekje los. iedereen die er nu tegen is heb zelf vroeger even hard mee zitten zingen, toen ze jong waren. geloofden moet toen ook al dat het met slavernij te maken had. en de gene die toen kinderen had deden deze toen ook geen sinterklaas feest. stel schijnhelligers

 55. Tk

  Hier zette mijn zoontje de tv zelf af, hij gaf aan alleen te willen kijken naar de echte (zwarte) pieten.

 56. Pietje Bell

  Iets waar je het niet mee eens bent is dat je dat links laat liggen,
  daar pak je ze dan het hartst mee.
  Niet meer kijken is de enigste en goeie manier!!

 57. Hermina

  Hier kijken de kinderen ook niet meer. Het zijn geen echte Pieten want die zijn zwart. Dus ik zet nu de club van Sinterklaas op. En lees de oude Sinterklaas boeken met zwarte Pieten voor.

 58. Zwarte Piet

  Thijs P discrimineert jonge onschuldige blanke kinderen. Hij is zelf een zielige zieke zwarte racist.

 59. Flex

  Wat een gelul ! Gaat helemaal nergens over.En dan dat gezeik van die ouders die zeggen dat de kleur van de pieten er niet toe doet.”mijn kinderen maakt het niet uit”.Ja,, aan mijn hoela, de kinderen vinden normaal wat jij vind dat ze normaal moeten vinden, zoiets heet opvoeden.Voorbeeld, wanneer jij het normaal vindt dat je thuis rond moet rennen in je blote reet met een hoedje op en je verwacht hetzelfde van je kinderen gaan ze dat vanzelf ‘normaal’vinden.Dus, houd op met je politieke correctheid via je kinderen te spelen, het is namelijk niet normaal een hoedje op te zetten wanneer je naakt door het huis rent.

 60. Arnold Sijnja

  Speel al jaren als Zwarte Piet en daar is echt niks mis mee.Elk jaar keek ik ook naar het Sinterklaas Journaal.Alle Pieten hebben mij en mijn kinderen goed vermaakt.Tot er op een andere tijd een zeker Qeunsy C opdook (die je nu niet meer hoort die lafbek)Deze persoon vergeleek zich met Zwarte Piet en er waren er meer.Nou ik kan je zeggen dat ik de Zwarte Pieten toch vrolijker vond dan dat stel chagrijnen.Maar goed als de NPO dan toch zou veranderen omdat het Discriminatie/Racistisch is dan zou ik als NPO was de gekeurde pieten meteen van het scherm halen .Immers in West Papua lopen er hele stammen die zichzelf beschilderen en dan lijken sommige kleurlingen pieten hier wel erg op ze Hoeft maar een handje vol Papua ‘s in Nederland aan de bel te trekken hebben we weer jaren een discussie.(kan helaas geen fotos plaatsen)WEET dit is een beetje overdreven. Maar het zou zo maar kunnen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.