Ruzie op Radio 1 over enorme hoeveelheid sport

Jeroen Smit, onderzoeksjournalist en oud-hoogleraar journalistiek in Groningen, heeft vanochtend op Radio 1 forse kritiek geuit op de sportprogrammering van het radiostation. Dat was te horen in de rubriek Mediaforum, waarin elke werkdag mediazaken worden besproken. Smit is een vaste gast van het Mediaforum en greep zijn optreden aan om zijn ergernis te bespreken. Die viel echter niet in goede aarde bij Radio 1-baas Laurens Borst (foto) en presentatrice Ghislaine Plag.

Smit stak zijn mening over Radio 1, dat vrijdag begonnen is met een maandenlange ‘sportzomer’-programmering, niet onder stoelen of banken. “Ik ben een voetballiefhebber: ik kijk het en ik vind het interessant – voetbal is de belangrijkste bijzaak: het is amusement. Maar ik zat gisteren in de auto van 17.45 tot 18.45 uur. Om 18.00 uur had je gelukkig het Journaal waarin nog wat nieuws voorbijkwam, maar verder ging het vólle uur over Ierland – Zweden.

Tijdens de hele avondspits moesten Smit en de andere Radio 1-luisteraars oeverloos geklets over voetbal aanhoren. “Er was iemand uitgenodigd die iets van Scandinavië weet en iemand die een Ierse moeder heeft en er werd maar gebabbeld. Ik zat in de auto en ik wilde door Radio 1 geïnformeerd worden. Er is van alles aan de hand: Microsoft heeft LinkedIn overgenomen, Orlando, het kabinet dat 1,2 miljard weggeeft. Niets! Alleen maar voetbal! Dan denk ik: dit klopt niet. Je gaat over een grens heen.”

De avondspits is voor radiozenders prime time: dan luisteren er de meeste mensen. “Jullie moeten volgens mij ook de mensen dienen die in de auto van werk naar huis rijden. In dat volle uur – en een uur is lang – krijg je dan alleen maar voetbal. Dat is extreem.”

Reactie Laurens Borst

Borst, baas van Radio 1, is het oneens met Smit, reageerde hij. “We zijn een sport- en nieuwszender. Het hoort bij Radio 1 om ook sport te brengen. We hebben nu een mix gemaakt van nieuws en sport en denken dat we die mooie mix hebben gevonden.

De Radio 1-baas benadrukt dat Radio 1 bijvoorbeeld op een excellente manier verslag heeft gedaan van de terroristische aanslag op homobar Pulse in Orlando. “Ik wil niet zeggen dat we Orlando beter hadden gedaan dan als we geen sportzomer hadden gehad, maar er zijn hier een aantal mensen die vinden dat dat zo geweest is, juist omdat alle omroepen zo met elkaar samenwerken in de sportzomer. Ik denk dat we de luisteraar kunnen garanderen dat ze niets aan nieuws missen.

Borst vindt zijn eigen mening relevanter dan die van Smit. “We zijn nu drie dagen bezig met de sportzomer en je hebt er nu al zo’n oordeel over. Ik vind het ongelooflijk voor iemand die zo’n reputatie heeft.

‘Te rigoureus’

Smit blijft erbij dat sport prima is, maar de hoeveelheid sport in bepaalde uren is volgens hem niet in balans. “Natuurlijk moet je aandacht besteden aan sport en is er een sportzomer, maar je noemt Radio 1 een sport- en nieuwszender. Nee, Radio 1 is er primair voor het nieuws. Sport is amusement. Om te beginnen lijkt het me omgekeerd: een nieuws- en sportzender. Het is mijn belastinggeld en ik wil goed geïnformeerd worden. Met belastinggeld moet je vooral journalistiek bedrijven. Sportjournalistiek is ook journalistiek, maar puur amusement. Sport is amusement.”

Ik vind het heel rigoureus. 70 procent nieuws, 30 procent sport zou ik een mooie verhouding vinden. Als je naar huis rijdt ga ik nu naar BNR Nieuwsradio. Daar doen ze dit niet en hebben ze wel volop nieuws en wordt het nieuws ook geduid op dat tijdstip.”

Volgens Smit wordt zijn ergernis gedeeld door medewerkers van Radio 1. “Toen ik op weg was naar de studio en hier al rond zong dat ik deze ergernis kwam delen, kwamen vier redacteuren naar me toe en zeiden: ‘Wat fijn dat je dit doet, want we hebben er allemaal de pest over in.’ Dat is gewoon net gebeurd.”

Plag

Ghislaine Plag, presentatrice van het Mediaform, is het ook oneens met Smit. Volgens haar zullen mensen die de godganse dag naar Radio 1 luisteren wel een mooie mix van nieuws en sport horen. Smit vindt echter dat je ook een gebalanceerd programma voorgeschoteld moet krijgen als je slechts een uur Radio 1 meepikt.

Andries Knevel, die ook bij het Mediaforum zat, kwam door de ruzie niet meer aan zijn zegje toe. “Dat was een heftige aanvaring zojuist”, zegt hij tegen Broadcast Magazine. “Smit ergert zich groen en geel aan de hoeveelheid sport op Radio 1. Zo erg dat hij BNR gaat luisteren. Hij is een voetballiefhebber, maar vindt het urenlang oeverloos praten over voetbal en sport stuitend. Er kwam stoom uit zijn oren…

Recentelijk uitten ook Jean-Pierre Geelen en Jeroen Pauw al kritiek op de enorme hoeveelheid sport op Radio 1.

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen