Volkskrant eens met ‘fuck you’ voor Twan Huys

Geplaatst op Mon 22 Feb 2016 om 11:00

Foto: SBSTv-recensent Haro Kraak van de Volkskrant begrijpt best dat ontwerper Daan Roosegaarde zijn gastheer Twan Huys vrijdagavond kijkcijferzucht verweet in het NPO 2-programma College Tour. Dat schrijft hij vandaag in de krant. Huys startte tijdens het tv-interview een filmpje in waarin Roosegaarde door een professor met de grond gelijk gemaakt wordt. Die instart was niet kritisch, maar volstrekt afzeikerig, vond Roosegaarde. En daar heeft hij wel een punt, vindt Kraak op zijn beurt.

Kraak verwijst fijntjes naar het College Tour-interview dat Huys had met Willem Holleeder. “Je kunt een veroordeelde crimineel vrijwel kritiekloos ondervragen of je kunt een gevierde kunstenaar in een mes laten lopen. Hoofd, maaiveld, tsjak.

Vreemd, vindt Kraak het. Hij dacht dat College Tour is bedoeld om het succes van een bekendheid te ontleden. “Karaktermoord, is het programma daar dan geschikt voor? Iets anders was er niet van te maken.

En hoe vaker ik het interview terugkeek, des te meer ik me kon vinden in de woorden van Roosegaarde: ‘Fuck you.’

NRC vindt Twan Huys ijdel

Tv-recensent Hans Beerekamp trekt eveneens partij voor Roosegaarde. Hij vindt Huys ijdel. “Naast al dat geslijm, ook in het Correspondents’ Dinner, moet je af en toe ook eens je tanden laten zien, en dan leek zo’n hooghartig plagiërend kunstenaartje een makkelijke prooi.

Jammer, vindt Beerekamp het. “Als Huys Roosegaarde verwijt een narcistische showfiguur te zijn die anderen nadoet, dan is dat een kwestie van pot en ketel. Hij moet uitkijken dat het niet negatief gaat afstralen op zijn positie als anchor van Nieuwsuur.

Ook Joop.nl is kritisch

Het lijkt erop dat Huys goedkoop wilde scoren, vindt ook socioloog Giorgio Touburg van de Erasmus Univesiteit. “Normaal pakt hij zijn gasten met fluwelen handschoenen aan en werpt hij ze de ene na de andere softball toe“, zegt hij in een column op Joop.nl.

College Tour verspreidde een verklaring waarin het aangaf dat ze het ‘aan zichzelf en de kijker verplicht’ was om Roosegaarde te confronteren met de beschuldigingen dat hij goede sier maakt met het werk van anderen.

Maar als het de redactie van College Tour echt te doen is om journalistieke kwaliteit, waarom heeft Twan Madeleine Albright destijds niet gevraagd of ze spijt heeft van de uitspraak dat de dood van 500.000 Irakese kinderen als gevolg van Amerikaanse sancties het waard was?

Of Richard Branson naar zijn onhebbelijke eigenschap om iedere keer weer een slecht beschermde markt penetreren en er met belastingpoet vandoor te gaan? Of voormalige Microsoft-CEO Steve Ballmer naar zijn tirannieke personeelsbeleid?

In plaats daarvan besloot Huys dat het interview met deze Nederlandse ontwerper hét uitgelezen moment was ‘om nu eindelijk eens echte journalistiek te gaan bedrijven’, aldus een kritische Touburg.

De column van Kraak kunt u lezen via Blendle. De column van Touburg kunt u lezen op de website Joop.nl. De column van Beerekamp staat op NRC.nl.
20 Reacties op “Volkskrant eens met ‘fuck you’ voor Twan Huys”


 1. toine

  Misschien moeten we die krant met inmiddels nog maar een paar duizend lezers gewoon geen platform meer geven. Slaan toch meestal de plank finaal mis.

 2. David

  Twan Huys is hard aan het ontsporen. Eerst die blunder met Holleeder, toen dat slijmerige Correspondents Diner. Nu dit weer.

  Het gaat steeds meer om Twan, en steeds minder om journalistiek…

 3. DeQuall

  Ach, Roosegaarde heeft het dik verdiend dat hij op zijn nummer werd gezet, Hij feit al dat hij zich tot zijn assistente wendde met de vraag wat zi ervan vond geeft al aan dat als zij dit of dat had gezegd Roosegaarde de verantwoordelijkheid bij haar legde.

  De man is nu eenmaal een narcist, daar kan hij verder ook niks aan doen, hoewel een behandeling bij een psycholoog wel het minste is wat je zou kunnen doen. Al je de zaken op de keper beschouwd, en dat deed hij niet, dan heeft Twan Huys gelijk. En ja, je kunt het dan oppakken als een zeikerig verhaal, maar het was juist de reactie van Roosegaarde die van zeikerigheid droop.

  Kritiek is één, incasseren is bij deze knaap die toch wat emotionele stoornissen heeft, althans daar lijkt het op, toch nummer twee.

  Dat hij even goed na 18 minuten weer terug kwam en na een paar valse schijnbewegingen weer onverdroten voortging zette mij l aan het denken maar dat hij bij het slot de hand van Twan met beide handen omsloot gaf de doorslag!

 4. Grotto Oeneveld

  Ach, toine heeft niet gelezen en komt alleen om te mekkeren. Wat ee nschatje. En zo onnozel.

 5. Polly

  Twan Huys moet ” journalistieke ” vragen maar aan echte journalisten overlaten.
  Echte journalisten zijn objectief en onafhankelijk en laten nooit hun voorkeur voor een politieke partij zien. Met dat geslijm over Hillary Clinton en Obama bij het opinie-programma Nieuwzuur en DWDD valt hij regelmatig door de mand.

 6. C. v. H.

  Idd. jammer dat ie Holleeder niet gevraagd had wat hij nou dagelijks deed.Hoe krijg je als eerzaam burger steeds de politie over de vloer.

 7. DOEI

  Twan doet alles voor de kijkcijfers. Was een vooropgezet plan om Daan onderuit te halen. Echt heel min.

 8. Anonymo

  Daan Roosegaarde moet er voor waken dat hij geen verontwaardigde ontmaskerde goeroe wordt en onterecht pronkt met de veren van een ander.
  Gewoon een integere kunstenaar blijven die moeiteloos aanvallen van journalisten kan pareren.

 9. Gert J.

  Twan Huys denkt dat ie belangrijker is dan wie dan ook in journalistiek land.
  Wat een afgang voor hem!

 10. Anonymous

  Volksverlakkerijkrant. Binnenkort V&D achterna

 11. JoodsePvdA

  Twan Huys, weg ermee!

 12. Coeus

  College Tour is inhoudelijk vaak behoorlijk zwak. Uit Jane Goodall wist Huys werkelijk niets interessants te halen. Dat is knap.

 13. mark

  Beide heren hebben last van “ik heb het gemaakt” gedrag.

 14. mark

  Het leek eigenlijk weinig op een College Tour uitzending, neem dan maar weer een crimineel dan heb je ook geen kritische vragen.

 15. Dwark

  Toen de man de neus een vrij podium gaf ben ik afgehaakt!Niet serieus nemen deze engerd!

 16. draaideur

  twan huys…daar zou je eens een mooi afzeikerig filmpje voor mogen instarten

 17. w.siemelink

  Helemaal juist.

 18. aammehoela

  Twan, prima journalist die wel uit moet kijken dat hij niet teveel op Niehe en consorten gaat lijken. Wat dat betreft een prima parodie afgelopen zaterdag bij Cojones.

 19. Gerard

  Hoge bomen… Twan is nog niet volop in the picture of hij wordt ineens van alle kanten afgemaakt.

 20. Ben

  Toen hij Holleeder als gast had ben ik al afgehaakt, sindsdien kijk ik geen college toer meer en ook al bijna geen programma meer waar Twan te gast in is als het zo doorgaat

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.