Volkskrant eens met ‘fuck you’ voor Twan Huys

Foto: SBSTv-recensent Haro Kraak van de Volkskrant begrijpt best dat ontwerper Daan Roosegaarde zijn gastheer Twan Huys vrijdagavond kijkcijferzucht verweet in het NPO 2-programma College Tour. Dat schrijft hij vandaag in de krant. Huys startte tijdens het tv-interview een filmpje in waarin Roosegaarde door een professor met de grond gelijk gemaakt wordt. Die instart was niet kritisch, maar volstrekt afzeikerig, vond Roosegaarde. En daar heeft hij wel een punt, vindt Kraak op zijn beurt.

Kraak verwijst fijntjes naar het College Tour-interview dat Huys had met Willem Holleeder. “Je kunt een veroordeelde crimineel vrijwel kritiekloos ondervragen of je kunt een gevierde kunstenaar in een mes laten lopen. Hoofd, maaiveld, tsjak.

Vreemd, vindt Kraak het. Hij dacht dat College Tour is bedoeld om het succes van een bekendheid te ontleden. “Karaktermoord, is het programma daar dan geschikt voor? Iets anders was er niet van te maken.

En hoe vaker ik het interview terugkeek, des te meer ik me kon vinden in de woorden van Roosegaarde: ‘Fuck you.’

NRC vindt Twan Huys ijdel

Tv-recensent Hans Beerekamp trekt eveneens partij voor Roosegaarde. Hij vindt Huys ijdel. “Naast al dat geslijm, ook in het Correspondents’ Dinner, moet je af en toe ook eens je tanden laten zien, en dan leek zo’n hooghartig plagiërend kunstenaartje een makkelijke prooi.

Jammer, vindt Beerekamp het. “Als Huys Roosegaarde verwijt een narcistische showfiguur te zijn die anderen nadoet, dan is dat een kwestie van pot en ketel. Hij moet uitkijken dat het niet negatief gaat afstralen op zijn positie als anchor van Nieuwsuur.

Ook Joop.nl is kritisch

Het lijkt erop dat Huys goedkoop wilde scoren, vindt ook socioloog Giorgio Touburg van de Erasmus Univesiteit. “Normaal pakt hij zijn gasten met fluwelen handschoenen aan en werpt hij ze de ene na de andere softball toe“, zegt hij in een column op Joop.nl.

College Tour verspreidde een verklaring waarin het aangaf dat ze het ‘aan zichzelf en de kijker verplicht’ was om Roosegaarde te confronteren met de beschuldigingen dat hij goede sier maakt met het werk van anderen.

Maar als het de redactie van College Tour echt te doen is om journalistieke kwaliteit, waarom heeft Twan Madeleine Albright destijds niet gevraagd of ze spijt heeft van de uitspraak dat de dood van 500.000 Irakese kinderen als gevolg van Amerikaanse sancties het waard was?

Of Richard Branson naar zijn onhebbelijke eigenschap om iedere keer weer een slecht beschermde markt penetreren en er met belastingpoet vandoor te gaan? Of voormalige Microsoft-CEO Steve Ballmer naar zijn tirannieke personeelsbeleid?

In plaats daarvan besloot Huys dat het interview met deze Nederlandse ontwerper hét uitgelezen moment was ‘om nu eindelijk eens echte journalistiek te gaan bedrijven’, aldus een kritische Touburg.

De column van Kraak kunt u lezen via Blendle. De column van Touburg kunt u lezen op de website Joop.nl. De column van Beerekamp staat op NRC.nl.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen