Dieuwertje Blok mogelijk weg bij Sinterklaasjournaal

De anti-Zwarte Piet-uitspraken van Dieuwertje Blok komen de presentatrice van het Sinterklaasjournaal mogelijk duur te staan. Na vijftien jaar trouwe dienst staat haar rol nu ter discussie. Dat is vandaag te lezen in het AD. Ajé Boschhuizen, eindredacteur en bedenker van het kinderjournaal, antwoordt op de vraag of Blok mag blijven onomwonden: “Dat is een goede vraag. Dat weet ik nog niet. Daar moeten we het, als alle drukte voorbij is, nog maar eens uitgebreid over hebben.”

Hij vond de uitspraken van Blok ‘slecht getimed’. “Dat heb ik haar ook gezegd. Want ik wil het programma tijdens de periode dat het loopt juist van dit gedoe vrijwaren. Ze had zelf ook kunnen voorspellen hoeveel tumult zoiets zou veroorzaken.

Blok vindt het tijd dat we afscheid nemen van die ‘rare blackface’. PVV-leider Geert Wilders heeft al gezegd dat het eerder tijd is dat we afscheid nemen van Blok. En dat kan volgens Boschhuizen prima. “Ja hoor. Het Sinterklaasjournaal bestaat dan nog steeds.”

Boschhuizen wil Zwarte Piet in elk geval voorlopig behouden. Hij haalt uit naar types als Erik van Muiswinkel, die pleiten voor een abrupte afschaffing. “Erik redeneert vanuit een klein kringetje blanke, hoogopgeleide intellectuelen. Een kringetje dat niet verder reikt dan 200 meter rond de Westergasfabriek in Amsterdam.”

Dat cirkeltje vindt dat je zo’n verandering maar gewoon ‘dóór kan zetten’. Ik ben er niet om iets ten behoeve van een bepaalde club ‘dóór te zetten’. Ik ben er voor het grote publiek. En mijn analyse is dat we dat grote publiek direct verliezen als we Zwarte Piet abrupt veranderen.”

Lees het hele interview met Boschhuizen vandaag in het AD (via Blendle).

Lees ook: Geert Wilders: ‘Weg met Dieuwertje blok’

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen