NOS kaapt kwalificatieduels Oranje weg bij SBS 6

De NOS slaat een belangrijke slag op het gebied van voetbalrechten. De kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK voetbal van 2016 én het WK van 2018 zijn de komende jaren te zien bij de omroep. Dat heeft ze vandaag laten weten. NOS-directeur Jan de Jong is bij met de kwalificatieduels, die tot nu toe bij SBS 6 te zien waren. “Dit is een belangrijk contract voor de afdeling sport, geweldig voor de NOS en onmisbaar voor de publieke omroep.” 

De publieke omroep blijft zo ‘echt van en voor iedereen’, aldus De Jong. “Nu gaan we proberen de Eredivisie of UEFA Champions League binnen te halen. Hoe dan ook, de NOS is door dit contract in ieder geval tot en met 2018 verzekerd van topvoetbal. Dit was een prachtige kans voor ons.”

De kwalificatietoernooien krijgen een compleet nieuw format. “Er gaat veelal in de weekeinden gespeeld worden, in plaats van op vrijdag en dinsdag. Verder krijgt het toernooi een uniforme uitstraling en de toplanden spelen niet langer tegelijk, zodat er iedere speelavond wel een boeiende wedstrijd te zien is.”

Daarom heeft de NOS behalve de kwalificatieduels van Oranje ook de samenvattingsrechten van alle andere wedstrijden gekocht. “En voor de helderheid: de vriendschappelijke duels horen daar niet bij.

Eerder al bemachtigde de NOS de rechten van de eindtoernooien zelf. Vanaf komende zomer zijn hierdoor alle belangrijke wedstrijden van Oranje bij de NOS te volgen: van Brazilië 2014 tot en met Rusland 2018.

Het is voor het eerst dat de televisierechten van de EK- en WK-kwalificatiereeks zijn verkocht door de Europese voetbalbond UEFA. Tot nu toe werden de rechten van de thuiswedstrijden verkocht door de KNVB, terwijl de rechten van de uitwedstrijden apart moesten worden aangekocht via een agentschap of via de bond in kwestie.

Het is bijna twintig jaar geleden dat de NOS de kwalificatiewedstrijden van Oranje voor het laatst uitzond. Dat was in 1995 op weg naar het Europees kampioenschap in Engeland. Destijds had de NOS alleen de rechten van de uitwedstrijden.

SBS 6 verloor recent ook al de vriendschappelijke wedstrijden van Oranje. Die zijn voortaan te zien bij FOX.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen