Nieuwe landelijke radiozender op komst

Geplaatst op do 31 jan 2013 om 9:28

Henk Kamp vindt het tijd voor een nieuwe radiozender. De minister van Economische Zaken veilt nog voor de zomer een frequentie voor commerciële FM-radio. Dat heeft hij woensdag laten weten aan de Tweede Kamer. De frequentieruimte kwam vrij toen in 2009 de vergunningen van Arrow (Classic Rock en Jazz FM) werden ingetrokken. “Met de veiling van deze frequentie kan een nieuwe zender meteen aan de slag en wordt het aanbod voor de luisteraars groter”, aldus Kamp.

De vergunning is ook meteen een vergunning voor digitale radio, waarmee de nieuwe vergunninghouder zijn programma ook digitaal kan uitzenden.

Classic Rock en Jazz FM werden van de FM geslingerd, omdat betalingsverplichtingen niet konden worden nagekomen.
33 Reacties op “Nieuwe landelijke radiozender op komst”


 1. Stewie

  Die foto en die eerste zin sluiten net iets te goed aan op elkaar ;)

 2. Alex

  @Stewie
  LOL, precies.

 3. Noxue

  Hebben we eerlijk gezegd niet nodig. We hebben al genoeg slechte commerciele radiozenders.

 4. Den Draaiert Joost

  Het is alleen maar om penningen binnen de te krijgen. Overigens zal geen zinnig mens(lees comm.organisatie) hier veel geld voor gaan betalen. De markt is verzadigd.

 5. ton

  Totaal overbodig en een wel erg doorzichtige manier van Kamp om voor deze k.tregering aan geld te komen…..getverdegetver!

 6. Kees

  Nou Ton, weer een lekkere inhoudelijke en opbouwende reactie.

  Bedankt voor je bijdrage!

 7. Peter

  Kamp Henk heeft er zin in.., dat kavel had al lang verdeeld moeten zijn..gisteren. ‘Voor de zomer’ is een ruim begrip. Wat nu als de zomer al in april valt….

  “Met de veiling van deze frequentie kan een nieuwe zender meteen aan de slag en wordt het aanbod voor de luisteraars groter”.

  Daar moet eigenlijk staan: Met de veiling van deze frequentie kan een nieuwe zender meteen aan de slag en wordt het aantal mainstream zender, dus het aanbod meer van hetzelfde groter.
  We hoeven ons dus zeker geen illusies te maken dat het een station gaat worden wat echt wat gaat toevoegen aan het radiolandschap hoor.

 8. Casper H.

  Ik pleit voor de terugkeer van KinkFM, of anders Studio Brussel op die frequentie.

 9. Bart

  Ik reken op Radio 10 Gold, maar weet niet of dat wel mag. (volgens mij vallen die onder dezelfde holding als 538 en dat mag dan weer niet).

 10. Peter

  Casper H.: Studio Brussel kan natuurlijk niet, dat is een landelijke publieke zender van België.

 11. peter

  10.000 radiozenders in Nederland is waarschijnlijk niet genoeg als je internet radio er ook bij neemt ,wat kan er nog voor nieuwe muziek format ideeen bij komen, denk ook niet dat de veiling een succes wordt zal wel weer een popzendertje worden !

 12. Que

  Ik pleit, net als @Casper H., voor de terugkeer van KinkFM. Dat is een zender die wel degelijk iets toevoegt aan al die zendertjes die op elkaar lijken.

  Dezelfde meuk hoor je bij, de zichzelf serieus nemende (mwoehaha) Radio 3, Radio538, SlamFM, Q-Music en de andere stationnetjes.

  Hopelijk kunnen we binnenkort zeggen: “Kink, FM is the link!”.

 13. Que

  @Peter: Correct! Alhoewel StuBru een genot is om naar te luisteren, geef ik toch de voorkeur aan KinkFM.

 14. Sub-Zero

  Ik heb liever een 90’s dancezender.

 15. H.Vervoort

  Een beetje achter de feiten aanlopen is dit. DAB+ is de toekomst voor de radio, niet FM. Europese Unie eist dat lidstaten per 1 januari 2016 allen noch uitsluitend digitaal uitzenden via DAB+
  Capaciteit van DAB+ is gigantisch en een tekort aan frequenties s dan niet meer aan de orde.Licenties zullen dan ook aanzienlijk goedkoper worden.

 16. Anoniem

  @ Sub Zero Hoor je dat nog niet genoeg elke week op de gay party’s?

 17. Alsjemenou

  Ik hoor de jingles nu al voor me :) “Slam DAB+”

 18. breaking news

  Zit RTL NL niet nog zonder zender. …….mooie kans…..??????

 19. jollie

  @bart. ja zou mooi zijn als radio 10 gold op de FM te beluisteren zou zijn.Goed radiostation vanaf het eerste uur,maar inderdaad ze zitten in de 538 groep

 20. Peter

  @H.Vervoort: vergeet DAB, opgedrongen door Den Haag. Gaat helemaal niets worden, niemand heeft nog zo’n radio en is veels te duur allemaal omdat in deze tijd te gaan aanschaffen. Internet radio is dan nog beter, en veel beter in geluidskwaliteit dan DAB.

 21. Que

  @Peter: Ben ik niet met je eens.

  Zelf heb ik voor nog geen 150 Euro een Pure (merknaam) ontvanger NIEUW gekocht voor in de auto en een NIEUWE Pinelli FM/DAB+/Internet/Mediaplayer radio. Deze kostte mij amper 200 Euro. Dus, met de kosten valt het reuze mee.

  Ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van DAB, maar dat is mijn persoonlijke mening.

 22. Que

  @Sub-Zero: Je wordt op je wenken bediend bij 538, Radio3, Q-music, Radio2 en 10 Gold.

  Maar op zich is het idee voor themakanalen niet eens zo gek. De ene keer wil je lekker headbangen op keiharde rock en de andere keer wil je samenzijn met je vriend(in) op de klanken van romantische muziek.

  Met DAB zijn die mogelijkheden binnen handbereik.

 23. Peter

  @Que: dat is in deze tijd een hoop geld, ik zie zelfs DAB van nog geen 50 euro! Als onverhoopst je wasmachine kapot gaat en je wil ook een radio met DAB hebben, dan weet ik wel welk apparaat voorrang krijgt in een huishouden…en dat is géén DAB radio…Gaat gewoon niet gebeuren met DAB.

 24. Zuurpruim

  @Casper H: dat zou mooi zijn inderdaad! Eindelijk zenders die goede muziek draaien en waar het niet om die overbetaalde blatende zichzelf grappig vindende dj’s gaat.

 25. BartV. kijkt nog steeds tV

  Het zijn toch 2 kavels? een vrij kavel (ex-Arrow Rock) en een niche (ex-Arrow Jazz). RTL Lounge radio zou mooi op het vrije kavel passen en 10 Gold op de niche. 538 zit op een vrij kavel, dus dat bijt elkaar niet. 1 partij mag alleen maar 1 vrij en 1 niche bezitten. (Telegraaf heeft Sky en Veronica).

 26. Roy

  VI Radio! Of sportradio ofzo!

 27. richard Veeneman

  DE KANS VOOR RADIO 10 GOLD!!!

  Superrrrr helemaal goed.

  ps moet lachen om die gekke KEUR in het weekend. Heerlijk. Nog een reden.

 28. Peter

  @BartV. kijkt nog steeds tV: Nee, andere kavel is al verdeeld aan Arrow Jazz FM, nu SubLime FM.

 29. André

  Radio via internet zal nooit een goed alternatief zijn. Radio is gratis. En hoeft geen data te kosten. DAB op de iPhone lijkt me prima.

  Ophouden met analoge FM.

 30. Anoniem

  @andre, wie koopt er tegenwoordig nog een radio? Er wordt juist steeds meer via streams geluisterd omdat dat het makkelijkste is voor de meeste mensen die een mobieltje, tablet, laptpop,, sonos, pc etc hebben. De radio gaat het casettedeck achterna. Dat heeft niks met geld te maken maar puur met gemak.

 31. Wim

  Geef Radio Veronica de kans deze FM over te nemen,ze krijgt dan een betere dekking die ze eigenlijk wel verdiend,met name de 104.1 heeft een groot bereik in oost Nederland vanuit Arnhem.De zender 104.1 was vroeger een radio 1 frequentie.

 32. www

  @Peter, dat dacht men ook van de iPhone en later de iPad. Met name het laatste wordt de laatste paar jaren en maanden als zoete broodjes verkocht.

 33. Peter

  @André: gelul, dat is misschien nu nog aan de prijzige kant maar gaat veel goedkoper worden naarmate er meer aanbod is bij providers en de flatfee regeling op de schop gaat. Dan heb je gewoon net als thuis echt onbeperkt internet zonder datalimiet onzin.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.