‘Koningin Beatrix hield rekening met RTL’

Koningin Beatrix hield rekening met RTL en SBS door haar toespraak om zeven uur ’s avonds te houden. Dat stelde Albert Verlinde maandag op Q-music. Door het uitzendtijdstip van de toespraak voorkwam Beatrix bijvoorbeeld dat het Half Acht Nieuws van RTL 4 alleen maar kon speculeren over haar abdicatie. “De koningin is eerlijk geweest, want het gaat altijd zo dat het om acht uur ’s avonds is. Dat is toch de oude NOS Journaal-tijd, maar ze heeft heel eerlijk gezegd: nee, ik doe het om zeven uur.

Verlinde vindt het heel fair van de koningin. “Dan kan eigenlijk iedereen er op dezelfde manier mee aan de slag. Dat zie je ook. Je ziet dat Nederland 1 en RTL 4 eigenlijk de kijkers verdeeld hebben. Dat is keurig gedaan.”

RTL Boulevard had door de toespraak een veel kortere uitzending. “Het was een rare dag. Je hebt een gewone uitzending voorbereid, alles zit klaar en dan komt ineen keer het bericht over de toespraak van Beatrix. Dan moet je alles omgooien.”

Eigenlijk zou royaltydeskundige Marc van der Linden aan de desk zitten. “Maar die moet dan op zijn eigen redactie zijn om nog heel snel zijn blad te maken. Peter is er nog bijgekomen en je gaat zitten, maar je weet eigenlijk niet wat je moet doen.”

We hebben allerlei filmpjes gemaakt en archieven opgezocht en zijn gewoon begonnen, maar ik zie zojuist tot mijn grote vreugde dat de kijker dat gewaardeerd heeft met 1,4 miljoen kijkers. Dat is aangenaam.”

Nu werken we met z’n allen toe naar 30 april en koning Willem-Alexander.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen