Verkiezingsavond op Nederland 1 en RTL 4

De NOS op Nederland 1 en RTL 4 doen vanavond vanaf 20.30 uur verslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2006. De NOS en RTL volgens de uitslagen op de voet met analyses, sfeerreportages en interviews met lijsttrekkers. In het verslag van de NOS zijn veel schakelingen naar partijlocaties, gasten en een slotdebat met winnaars en verliezers. RTL spreekt van een ‘gevarieerde verkiezingsavond’.

Maartje van Weegen, Astrid Kersseboom en Ferry Mingelen zitten klaar om het verkiezingsnieuws bij de NOS aan de kijker te presenteren. Rond de klok van 23.30 uur tekent Paul Witteman voor het traditionele slotdebat. Traditiegetrouw komt de verkiezingsuitzending vanuit het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Astrid Kersseboom is verantwoordelijk voor de presentatie van de uitslagen, die worden aangeleverd door de verkiezingsdienst van het ANP. Ferry Mingelen zal gedurende de avond de uitslagen en tussenstanden toelichten en duiden.

De centrale presentatie van de RTL Verkiezingsavond is in handen van Rick Nieman en Suzanne Bosman. Zij wisselen prognoses en uitslagen af met schakelingen naar de grote partijcentra, toespraken, commentaar van bekende Nederlanders, politici aan de gesprekstafel en muziek van Ilse de Lange. De analyses zijn van Frits Wester, die ook aanschuift bij Elsemieke Havenga die praat met diverse gasten.

RTL presenteert in samenwerking met onderzoeksbureau TNS NIPO haar eigen prognose van de verkiezingsuitslag. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse televisie dat er meer dan één verkiezingspoll plaatsvindt. De poll wordt uitgezonden om 20.50 uur, tien minuten voordat de stembussen sluiten, en wordt gehouden onder ruim twintigduizend personen die vandaag hebben gestemd.

RTL 4 is met een dergelijke prognose de eerste op televisie, aldus een woordvoerder van een zender. Uniek voor het marktonderzoek is volgens de zegsman dat de kiezerspoll is gebaseerd op een combinatie van interviewtechnieken. Harm Taselaar, hoofdredacteur RTL Nieuws: “Voor de RTL Verkiezingspoll wordt mensen gevraagd wat ze hebben gestemd, niet wat ze van plan zijn te gaan stemmen. Dat levert een zeer betrouwbaar beeld op van de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen