Na aanhoudende kritiek: RTL 4 wijzigt format Holland’s Got Talent

RTL 4 wijzigt het format van Holland’s Got Talent vanwege de aanhoudende kritiek. Er komt voortaan een veel soepelere overgang tussen de auditierondes en de halve finales.

Holland's Got Talent © RTL

De opnames van het nieuwe seizoen van Holland’s Got Talent beginnen volgende week en er blijkt dit jaar één grote verandering te zijn doorgevoerd. Er is een tussenronde toegevoegd aan het format, tussen de auditierondes en de halve finales in. “Hierin treedt een deel van de deelnemers nog een keer op voor de jury”, luidt de uitleg.

Extra ronde

Het is een reactie op de aanhoudende kritiek van met name tv-autoriteit Tina Nijkamp dat het tot nu toe wel héél willekeurig was welke kandidaten de halve finales haalden en welke niet. “Ze hebben dus een extra ronde erbij gedaan, de tussenronde zoals dat heet”, legt ze uit in haar podcast Tina’s TV Update.

Het zwaartepunt blijft liggen op de auditierondes. “Want dat is natuurlijk eigenlijk het leukste om naar te kijken, vinden de kijkers. Daarna kwamen altijd gelijk al de halve finales en de finale. Nu komt er een extra tussenronde, want na die audities zagen we de voorgaande twee jaren een héél kort juryoverleg.”

Nepjuryoverleg

Dat juryoverleg was heel nep, aldus Tina. “Ze hadden een aantal foto’s voor zich en dan gingen ze bepalen wie er naar de halve finale ging. Dat ging dan met argumenten als: ‘Hé, die vond ik wel leuk en die vond ik wel leuk.’ Eigenlijk hadden de juryleden geen enkel argument waarom sommigen wel en niet naar de halve finales mochten.”

Dat is nu veranderd. “Ik had er vorig jaar heel veel commentaar op en ik heb er op Instagram ook kritisch over geschreven, dat ik dat heel vervelend vond. Een nepjuryoverleg. Zo kwam het ook echt over. Het was al bepaald door de productie wie er wel en niet door mocht.”

‘Kon niet zo’

Door die tussenronde klopt het format straks weer, aldus Tina. “De mensen die dus doorgaan mogen nog een keer optreden en kunnen daardoor ook iets verbeteren aan hun act. Pas dán komen de halve finales en de finale.”

“Ik denk dat de serie ook wel een of twee afleveringen langer zal duren. Ik vind het een goede ontwikkeling en ook meer dan terecht, want dit kon niet langer zo. Dit was te fake en te nep voor 2024.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jamai en Buddy Vedder presenteren Holland's Got Talent. Zo houden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen